Hírek
Személyes
Írások, interjúk
Országgyűlés
Választókerület
Képtár
Érdekesség
Elérhetőség
Hírek, aktualitások
Cey-Bert Róbert Gyula: A magyar lélek szabadságharca
2018. október 22.

Cey-Bert Róbert Gyula, a Corvin-köz egykori szabadságharcosának beszéde elhangzott 2018. október 22-én, a forradalom előestéjén Lakiteleken, az 1956-os kopjafánál.

Cey-Bert Róbert Gyula: A magyar lélek szabadságharca

Az 1956-os szabadságharc nemcsak a XX. század magyar történelmének legdicsőbb eseménye, hanem a több, mint 1000 éves magyar történelem egyik legmeghatározóbb történése, egy szinten a 907-es győztes pozsonyi csatával és az 1456-os nándorfehérvári diadallal.

Mindhárom esemény befolyásolta Európa történelmét, sőt az 1956-os szabadságharcunk következményei megrengették a világot, kimutatták a kommunista nagyhatalom, Szovjetunió álságos,  szabadságtipró igazi természetét és ezzel megállították a kommunizmus világhódító szellemi előretörését és elindították Szovjetunió nagyhatalmi befolyásának lassú hanyatlását.

A magyar közvéleményben elsősorban az ’56-os szabadságharc leverése tudatosult, a legtöbben annyit tudnak az akkori eseményekről, hogy 1956-ban a magyar nép fellázadt a kommunista diktatúra ellen és a szovjet hadsereg kíméletlenül vérbe fojtotta a felkelést.

Kevesen ismerik, hogy a szabadságharcnak két jól elválasztható időszaka volt:

- dicsőséges, győztes napok október 23. és november 4. között, amikor az oroszlán bátorsággal küzdő magyar fiatalok legyőzték és meghátrálásra kényszerítették a világ leghatalmasabb páncélos seregét,

- és a november 4-e utáni nagy áldozatokat követelő tragikus napok, amikor a tízszeres túlerővel támadó szovjet haderő eltiporta a végsőkig kitartó fiatalok ellenállását.

Az 1956-os szabadságharc ismerete nélkül a XX. század második felének a történelmi folyamata nem érthető meg: a szabadságharc ismerete meghatározó fontossággal bír a magyarság fennmaradását biztosító nemzettudat megerősödésére, jövőbeli fennmaradására.

Tizennyolc éves gimnazistaként részt vettem az 1956-os pesti harcokban. Átéltem a szabadságharc győztes napjait (a mai napig életem legboldogabb napjai) és a november 4-i szovjet orvtámadás utáni napokat, a kétségbeesett utóvédharcokat (a mai napig életem legszörnyűbb napjai).

Az események tanúja voltam, tudom, hogy miről beszélek, még erősen élnek bennem az akkori érzelmek, élmények, társaimmal való beszélgetések szívszorongató emlékei.

Életem legboldogabb időszakát 1956. október 28. és november 4. között éltem át, amikor azt hittük, hogy győzött a szabadságharc, vége a kommunista elnyomásnak, kivonulnak a szovjet csapatok, az ország visszanyeri szabadságát és függetlenségét.

Egy csodálatos örömteli boldog hét volt.

1956. október 28. és november 4. között úgy éreztük, hogy az egekben járunk és az elmúlt napok emberpróbáló csatáinak a tüzében lelkileg megtisztult a magyarság, kiégett belőlünk a rossz, megmaradt a jó, a nemes és a szép.

A szabadságharc tisztító tüzében az emberek megváltoztak, segítőkészebbek, jobbindulatúak, derűlátóbbak, magyarabbak lettek. Jókedvűen, felhőtlen örömmel jártuk az utcákat, összeölelkeztünk ismeretlen emberekkel, boldogan és meghatottan ismételgettük "szabadok vagyunk", "győztünk", "kimennek a ruszkik", mintha még magunk sem akartuk volna elhinni a csodálatos változást, szükségét éreztük másokkal is megosztani az örömünket, hogy bizonyosak legyünk, hogy valóság az, amit átélünk!

Soha annyi mosolygó, örömteli arcot azóta sem láttam sehol a világon.  Aki ezeket a csodás napokat nem élte át, talán soha nem fogja megtudni, hogy milyen érzés az, amikor az ember egyszerre magyarnak, szabadnak és boldognak érzi magát.

Életem legszörnyűbb, legboldogtalanabb időszakká viszont 1956. november 4. és november 11. között éltem át, amikor az ígéretüket megszegve, orvul ránk támadtak a szovjet páncélos hadosztályok és nyilvánvalóvá vált, hogy szabadságálmunk nem valósulhat meg és visszatér a kommunizmus hazug, pokoli rabszolga világa.

Egy iszonyatos szörnyű hét volt.

Az október végi napokban serdülő fiatalos lelkesedéssel, romantikus szenvedéllyel harcoltunk a magyar szabadság  győzelméért. November 4-i szovjet orvtámadás után, az égő várból kitörő, megfogyatkozott, elszánt védők halállal szembenéző dacos eltökéltségével, az elesett társakra való megemlékezés erőt adó energiájával harcoltunk a magyar becsületért, üzenetet küldve a jövendő fiataljai számára, hogy a hazáért, a nemzetért való harcot, a legnehezebb helyzetben sem szabad feladni!

Az 1956-os magyar szabadságharc a magyar lélek, az ősöktől örökölt szenvedélyes lelki alkat, tűzhányóként kitörő lángoszlopának a megnyilvánulása volt, amely hőssé változtatta mindazokat, akik fegyverrel vagy fegyvertelenül részt vettek a szabadságharcban.

Hosszú történelmünk során, nagyon sokszor keményen meg kellett  küzdenünk szabadságunkért, nemzeti fennmaradásunkért, a hunoktól az avarokig, Árpád népétől középkori királyainkig, Bocskai, Bethlen, Thököly, Rákóczi szabadságharctól az 1848-49-es szabadságharcig, az Első Világháború véres  csatáitól  a Székely Hadosztály honvédő harcaiig, az 1956-os szabadságharctól a nemzetközi  globalista erők szellemi rabszolgasága elleni jelenleg folyó szabadságharcunkig.

A XXI. század első évtizedeiben, az egész világot rabszolgasorsba taszító globalizmus szellemi fajtalanságot és lelki nihilt megtestesítő szörnye fenyegeti nemzeti szabadságunkat, nemzeti fennmaradásunkat.

A kérdés ma is ugyanaz, ami már megfogalmazódott az V. században Atilla korában, 907-ben a pozsonyi csata előtt vagy nemzeti szabadságharcaink időszakában:  meg akarjuk tartani nemzeti szabadságunkat, sajátosságainkat, hagyományainkat vagy meghajlunk a globalizmus  szörnye előtt és énekelve és dalolva  besétálunk lelkünket kisajátító rabszolga világába?

Petőfit idézve a kérdés világos: "rabok legyünk vagy szabadok"?

Az ’56-os jelszónk megfogalmazta  a választ:

Éljen a Magyar Szabadság! Éljen a Haza!


Képtár


Kurultaj Kollégium a Népfőiskolán
2019. október 3-4.
További képekTovábbi képek

Eseménynaptár
Áttekintő táblázatÁttekintő táblázat

Kereső
OK

Meghívók
Faluszépítő Társaskör XI. összejövetele
Időpont: 2019. december 17., 18 óra

Helyszín: Lakitelek, Művelődési ház
Zoboralja Értékfeltáró Kollégium Zárókonferenciája
Időpont: 2019. december 14., 10 óra

Helyszín: Pográny, Kultúrház
Képviselői fogadóóra Kiskunfélegyházán
Időpont: 2019. december 13., 16 óra

Helyszín: Polgármesteri Hivatal
További meghívókTovábbi meghívók

Lakitelek


TovábbTovább

Linkek

Linkek

Nemzeti Fórum

Lakiteleki Népfőiskola

MindszentyLogo.jpg

Linkek

Linkek

Fidesz - Magyar Polgári Szövetség

Kereszténydemokrata Néppárt

Fidelitas

 

 


HírekSzemélyesÍrások, interjúkOrszággyűlésVálasztókerületKéptárÉrdekességElérhetőség
© Lezsák Sándor - Webmester - Régi honlap - Oldaltérkép