Hírek
Személyes
Írások, interjúk
Országgyűlés
Választókerület
Képtár
Érdekesség
Elérhetőség
Hírek, aktualitások
Ceausescu akarta megöletni – Most kitüntették
2015. november 3.

A Magyar Érdemrend Középkeresztje a Csillaggal kitüntetést adományozta Áder János államfő Király Károly politikai közírónak, a Romániai Magyar Demokrata Szövetség alapítójának, az elismerést tegnap Lezsák Sándor az Országgyűlés alelnöke adta át a parlamentben. Király Károly az erdélyi magyarság jogai és önrendelkezése érdekében folytatott küzdelme elismeréseként kapta a magas kitüntetést.

Király Károly a Román Szenátus volt alelnöke, Kovászna megye volt szenátora, a Székely Faluért Alapítvány alapítója a PestiSrácok.hu-nak adott interjúban elmondta, Ceausescunak feltett szándéka volt eltenni őt láb alól, miután 1978. január 26-án a világsajtó közölte “kisebbségi nyomorúságunk” ügyében felvállalt első beadványát, amelyet Ilie Verdet román miniszterelnökhöz címzett. Az erdélyi magyarság emblematikus vezéralakja ezt követően több mint tíz tiltakozó beadványt írt, az utolsót 1987. augusztus 16-án Ceausescunak címezve. A tiltakozó dokumentumokat párhuzamosan követték a megfélemlítő, idegölő meghurcoltatások, megfigyelések, lehallgatások, követések, merénylet kísérletek, autóbalesetek szüntelen sora.

Ahogy Sütő András írta: “Ceausescu reménye szerint (…) 2000-ig, volt ideje kivárni, hogy Király Károly például radioaktív sugárzás okozta májrákban haljon meg politikai botrányok nélkül”.

Király Károly 1989 december végétől 1990. májusáig a Marosvásárhelyi Megmentési Front elnöke, 1990 májusától a Román Szenátus alelnöke volt. Még ebben az évben megalakítja a Nemzeti Kisebbségi és Etnikai Szövetségek Ligáját. 1991-ben a Román Parlament 514 tagja közül egyedüliként nem vesz rész az új alkotmány megszavazásán, annak kisebbségellenes passzusa miatt, amiért megfosztották szenátori mandátumától. 1993-ban alapította a Székely Faluért Alapítványt, mezőgazdasági gépekkel támogatta a székely falvakat, és több mint fél milliárd lejjel segítette az egyházakat, civil, politikai és ifjúsági szervezeteket, nagycsaládokat, időseket.

Lezsák Sándor a tegnapi ünnepségen úgy fogalmazott: egy olyan embert köszöntenek, akinek neve a 70-es és a 80-as években a reményt jelentette. Méltatta az erdélyi magyar politikus küzdelmét, kiállását, szavai szerint ezek őket, anyaországiakat is erősítették. Király Károly köszönetet mondott az elismerésért és úgy fogalmazott: amit tett azt az erdélyi magyarságért, a román-magyar barátságért tette.

„Az, hogy negyedévszázaddal túléltem nagy ellenfelem, a diktátort, a sors különös kegyének tekintem. Illyés Gyula támogatása, Csoóri Sándor és értelmiségi köre aktív bevállalása nélkül, nem kerülhettem volna ki épen, sértetlenül, ebből az egyenlőtlen harcból. Köszönettel tartozom másik nagy mentorom, Ion Gheorge Maurer volt román miniszterelnök atyai mellém állásának, Sütő András baráti, harcostársi segítőkéz nyújtásának. De különös köszönettel tartozom népem, az egyszerű, erdélyi embertársaim néma, hamu alatt parázsló, támogatásának” – fogalmazott korábban Király Károly.

STEFKA ISTVÁN – SZARVAS SZILVESZTER – PestiSrácok.hu

Operatőr-vágó: Kerekes András/PS


Képtár


Karácsonyi szeretetebéd Kecskeméten
2018. december 24.
További képekTovábbi képek

Eseménynaptár
Áttekintő táblázatÁttekintő táblázat

Kereső
OK

Meghívók
Magyar szemmel - pályázati felhívás a rendszerváltás emlékezetére
Beküldési határidő: 2019. január 20.
Jótékonysági est a kárpátaljai Salánk ifjúsági házáért
Budapest, Duna Palota
2018. december 6. 18.00
Kölcsey Kör: Népfőiskola, 2019
Budapest, Polgárok Háza
2018. november 21. 18.00
További meghívókTovábbi meghívók

Lakitelek


TovábbTovább

Linkek

Magyar Országgyűlés

Nemzeti Fórum

Lakiteleki Népfőiskola

MindszentyLogo.jpg

Linkek

kis-kunsag.jpg

Fidesz - Magyar Polgári Szövetség

Kereszténydemokrata Néppárt

Kisgazda Polgári Szövetség

Fidelitas

Lungo Drom

MAGOSZ

http://www.orologirepliche.it

 


HírekSzemélyesÍrások, interjúkOrszággyűlésVálasztókerületKéptárÉrdekességElérhetőség
© Lezsák Sándor - Webmester - Régi honlap - Oldaltérkép