HĂ­rek
Személyes
Írások, interjúk
Országgyûlés
Választókerület
Képtár
Érdekesség
Elérhetõség
Hírek, aktualitások
Bõvül a Lakitelek Népfõiskola feladatköre
2017. február 5.

Nehéz, de eredményes éven van túl a Lakitelek Népfõiskola, amelynek idén bõvül a feladatköre - mondta Lezsák Sándor, az Országgyûlés alelnöke, a Lakitelek Népfõiskola alapítója az MTI-nek.

Lezsák Sándor a Lakitelek Népfõiskola épületeinek rekonstrukciója és fejlesztése kapcsán a tavalyi évi munkálatokat összegezve elmondta: befejezõdött a könyvtárnak, a tánc- és tantermeknek is otthont adó Széchenyi-épület, valamint a Hotel Club Tisza teljes felújítása, és tart a vendégházként ismert épület szállodai minõsítése. Január végén adták át a szintén megújult Tisza Vendéglõt, amit egy lakodalmas házzal kibõvítettek.

Az elmúlt évben felújították a Gyarmati Dezsõ Tanuszodát, amelyet kiegészítettek egy kis szabadtéri termálstranddal. Az egykori hûtõház épületét átalakítva megfelelõ helyet kapott az Antológia Kiadó és Nyomda, az irodaház felújításával pedig a munkatársak végre méltó körülmények között dolgozhatnak - mondta.

A népfõiskola alapítója az elmúlt év nagy ajándékának nevezte, hogy megépült és már üzemel a zöldségfeldolgozó, hiszen a tervek szerint a népfõiskola 25 hektáros területe szigorúan felügyelt bioterület lesz. Amennyire lehetséges, az önellátásra rendezkednek be: az almachipstõl a befõtteken és a savanyúságon át az ivólevekig mindent készítenek majd. Ez jelentõsen csökkenti a mûködtetés költségeit, akárcsak az, hogy a népfõiskolán termálvízzel fûtenek.

Bõvül a Lakitelek Népfõiskola feladatköre

Az idei tervek közül kiemelte, hogy megújul a mintegy hatezer négyzetméter alapterületû üvegház, elkészülnek a Hungarikum szálloda kiviteli engedélyei és megkezdik a fedett lovarda és footgolf pálya építkezésének elõkészületeit. Hamarosan engedélyezési szakaszba lép a Nemzeti Mûvelõdési Intézet a Lakitelek Népfõiskola területére tervezett épületének kivitelezése. A kormányhatározat értelmében ugyanis a Nemzeti Mûvelõdési Intézet (NMI) 2017. január 1-jével megszûnt, feladatai kibõvülnek, ugyanakkor beépülnek a lakiteleki Népfõiskola Alapítvány feladatai közé - magyarázta Lezsák Sándor.

Az elmúlt év programjai közül az 1956-os magyar forradalom és szabadságharc emlékezetére, valamint Morell Mihály képzõmûvész és filmes tiszteletére meghirdetett filmszemlét, a Sakkozó Magyarok Találkozóját, valamint a mûfordítói, zenei és néptánc táborokat emelte ki a népfõiskola alapítója. A Lakitelek Népfõiskola koordinálásával zajlanak a Kárpát-medencei magyar értékeket feltáró kollégiumok is, így szervezésükben Kárpátalján, Erdélyben, a csángók között, a Délvidéken, a Felvidéken, az Õrvidéken és a Muravidéken is végeztek kutatásokat - sorolta.     A munka idén is folytatódik, és már nemcsak a határon túli tájegységek értékeit mérik fel, hanem az anyaország területein is végeznek majd kutatásokat. Hozzátette, hogy Kisvárdán és Vasváron egy a lakitelekihez hasonló népfõiskola megteremtését készítik elõ.

Bõvül a Lakitelek Népfõiskola feladatköre

Az alapító kiemelte: idén Arany János születésének 200. évfordulójáról egy Kárpát-medencei irodalmi és történelmi versennyel emlékeznek meg. A kivételesen tavasszal is megrendezett, rendhagyó filmszemle témája a magyarországi rendszerváltozás lesz, a kormány Déli Nyitás stratégiájának részét képezõ Afrika-politika bemutatására pedig kétéves Afrika Kollégiumot hirdetnek meg az egyetemisták körében. Várhatóan népszerû lesz a Czifray Kollégium is, ahol gyakorlati foglalkozás keretében a magyar konyha rejtelmeirõl lesz szó.

A Magyar Demokrata Fórum megalakulásának harmincéves évfordulóján zajlik majd a Lakitelek Népfõiskolán a fiatal politológusok találkozója, a Fipolit, melynek témája a kisebbségi lét mellett a rendszerváltás és a politikai kultúra lesz.

Lezsák Sándor szerint a Lakitelek Népfõiskola egyes kollégiumainak és találkozóinak célja a kapcsolatépítésben, a mások munkájával vagy éppen tudományos területével való megismerkedésben rejlik, a "népfõiskola szerepe pedig nem más, mint helyzetet teremteni az élménynek és a sikernek, mert az országnak erõs szüksége van az egyéni és a közösségi sikerélményre" - összegezte.

MTI


Képtár


Kurultaj Kollégium a Népfõiskolán
2019. oktĂłber 3-4.
További képekTovábbi képek

Eseménynaptár
Áttekintő táblázatÁttekintő táblázat

Kereső
OK

Meghívók
Faluszépítõ Társaskör XI. összejövetele
Idõpont: 2019. december 17., 18 óra

Helyszín: Lakitelek, Mûvelõdési ház
Zoboralja Értékfeltáró Kollégium Zárókonferenciája
Idõpont: 2019. december 14., 10 óra

Helyszín: Pográny, Kultúrház
Képviselõi fogadóóra Kiskunfélegyházán
Idõpont: 2019. december 13., 16 óra

Helyszín: Polgármesteri Hivatal
További meghívókTovábbi meghívók

Lakitelek


TovábbTovább

Linkek

Linkek

Nemzeti FĂłrum

Lakiteleki Népfõiskola

MindszentyLogo.jpg

Linkek

Linkek

Fidesz - Magyar Polgári Szövetség

Kereszténydemokrata Néppárt

Fidelitas

 

 


HírekSzemélyesÍrások, interjúkOrszággyûlésVálasztókerületKéptárÉrdekességElérhetõség
© Lezsák Sándor - Webmester - RĂ©gi honlap - OldaltĂ©rkĂ©p