Hírek
Személyes
Írások, interjúk
Országgyűlés
Választókerület
Képtár
Érdekesség
Elérhetőség
Hírek, aktualitások
Bátortalanok a vállalkozók, nem mernek pályázni
2015. június 21.

Szeptembertől Kiskunfélegyházán is lesz kirendeltsége a Széchenyi Programirodának. Erről Csányi József, félegyházi polgármester tájékoztatta a 4. számú választókerület polgármestereit.

Tizenhét éve hívja össze választókerületének polgármestereit Lezsák Sándor országgyűlési képviselő. A 24 településvezető hatvankettedik alkalommal ült tárgyalóasztalhoz, ezúttal Kunszálláson. A tanácskozáson a térség aktuális problémáit összegezték. Elsőként dr. Bakos Tamás, a Széchenyi Programiroda regionális igazgatója számolt be az uniós források felhasználásának lehetőségeiről, az iroda nyújtotta szolgáltatásokról. Arra ösztönözte a polgármestereket, bátran kérjenek segítséget az iroda munkatársaitól, mert tanácsadásuk térítésmentes. Jó hírként közölte, hogy a korábbiakkal ellentétben a jövőben egyszerűsített pályázati eljárással segítik a települések gazdasági megerősödését és az 5000 lélekszám alatti falvak is több lehetőséget kapnak. Ugyanakkor nem lesz mód a hiánypótlásra, ezért a pályázatokat nagyon körültekintően kell előkészíteni – tette hozzá a regionális vezető, aki Jánosiné Gyermán Erzsébet, gátéri polgármester asszony kérdésére válaszolva azt is elmondta: az utólagos finanszírozás megmarad ugyan, de lehetőség lesz a pályázati összeg 50 százalékának lehívására már a szerződés megkötésekor. Ezzel a lehetősséggel azokat az önkormányzatokat szeretnénk segíteni, amelyek eddig azért nem tudtak elindulni a pályázatokon, mert nem volt pénzük előre megfinanszírozni a beruházást. Bakos Tamás arról is beszámolt, hogy a korábbiakkal ellentétben a jövőben az önkormányzati tulajdonú társaságok is pályázhatnak.

Á. Fúrús János, Csólyospálos polgármestere szerint a helyi vállalkozók bátortalanok, nem mernek pályázni, ösztönzésükben az iroda segítségét kérte. Felvetésére reagálva Lezsák Sándor elmondta, a vállalkozói kedv ösztönzésében komoly szerepe van a polgármestereknek, akiknek fel kell vállalniuk, hogy településeiken bemutatják a jól működő példákat és persze a kudarcba fulladt kezdeményezéseket is. A honatya arra is felhívta a településvezetők figyelmét, hogy ez az utolsó költségvetési ciklus amikor ilyen nagy mértékű – 12 ezer milliárd forint – uniós támogatás érkezik hazánkba, ezért hatalmas a felelősséggel jár a források megfelelő felhasználása. Mert, aki most kimarad, az tényleg lemarad – hangsúlyozta a politikus.

A már hagyományos választókerületi összejövetel második nagy témája a falu- és tanyagondnoki szolgálatok működtetése volt. A polgármesterek valamennyien egyetértettek abban, hogy a gondnokok munkája elengedhetetlenül fontos a falubeliek életfeltételeinek javításában. Ugyanakkor arról is beszámoltak, hogy az állami normatíva csupán felében fedezi a szolgálat fenntartásának költségeit. A tanyagondnokok képzése is nagy terhet ró az önkormányzatokra. A járművek beszerzésére kiírt pályázatok sokszor életszerűtlenek, nincsenek összhangban az elvárásokkal. A tanyagondnokok fizetése sincs arányban az elvégezett munkával, a túlórákat pedig nem tudják kifizetni az önkormányzatok. Többek között ezek orvoslásában kérték Lezsák Sándor segítségét a településvezetők. A honatya szerint mindenképp tovább kell erősíteni a falu- és tanyagondnoki szolgálatokat és törekedni kell önállóságuk megtartására. Mert mint mondta, ember nélkül semmi sem lehetséges, intézmény nélkül pedig semmi nem lehet tartós.

Bátortalanok a vállalkozók, nem mernek pályázni

A tanácskozáson a térség aktuális problémáit összegezték a polgármesterek.

Tanyagondnokok az egészségvédelemben

Csörszné Zelenák Katalin, a Falugondnokok Duna-Tisza Közi Egyesületének vezetője a tanácskozás vendégeként számolt be arról, hogy csatlakoztak az Egészséges Bács-Kiskunért programhoz, melynek keretében a falu- és tanyagondnokok rendszeres vérnyomásméréssel és tanácsadással segítik az egészséges életmód népszerűsítését a falvakban. Ugyanakkor a kiskert program során csemegeszőlőt ültetnek azoknál a gondozottaknál, akik vállalják a növény későbbi gondozását. A szőlőtermesztés ösztönzésével az egészséges táplálkozást népszerűsítik a gondnokok.

Vajda Piroska

(Forrás: BAON.hu)

További fotók ide kattintva megtekinthetők a képtárban


Képtár


Kásler Miklós miniszter előadása, valamint Megyer Márta és Kis-Tóth Ferenc kiállításának megnyitója
2019. június 14.
További képekTovábbi képek

Eseménynaptár
Áttekintő táblázatÁttekintő táblázat

Kereső
OK

Meghívók
Kölcsey Kör: Új arcok, régi harcok II.
Budapest, Polgárok Háza
2019. április 10. 18:00
XIX. Lakiteleki Filmszemle
A nevezési lapok és a filmek beküldési határideje: 2019. október 4.
Mindszenty szoboravatás és szentelő, valamint Mindszenty Emlékérem átadó

Petőfiszállás-Pálosszentkút kegytemploma 
2019. március 23. 10:30

További meghívókTovábbi meghívók

Lakitelek


TovábbTovább

Linkek

Linkek

Nemzeti Fórum

Lakiteleki Népfőiskola

MindszentyLogo.jpg

Linkek

Linkek

Fidesz - Magyar Polgári Szövetség

Kereszténydemokrata Néppárt

Fidelitas

 

 


HírekSzemélyesÍrások, interjúkOrszággyűlésVálasztókerületKéptárÉrdekességElérhetőség
© Lezsák Sándor - Webmester - Régi honlap - Oldaltérkép