Hírek
Személyes
Írások, interjúk
Országgyűlés
Választókerület
Képtár
Érdekesség
Elérhetőség
Hírek, aktualitások
Atilla szobor és emlékhely avatása Dunakeszin
2017. október 5.

Szeptember 23-án délelőtt a Himnusz közös éneklésével vette kezdetét az Atilla nagykirály szobor és emlékhely avató ünnepség a Fő út melletti emlékpark közelségében, a gyönyörű dunai panorámával övezett területen, háttérben a Pilissel.

Az ünneplőket, az emlékhely egyik megálmodója és kialakításában főszerepet magára vállaló Szombat István köszöntötte a Dunakeszi Civilek Baráti Köre és a DunArt Képzőművészeti Egyesület nevében. Ünnepi köszöntőt Dióssi Csaba polgármester, avató beszédet Lezsák Sándor, az Országgyűlés alelnöke mondott.

Dióssi Csaba polgármester köszöntőjében kiemelte, hogy Lezsák Sándor több évtizedes tevékenységével, oktató, nevelő munkájával, a hagyományok ápolásával „példát mutat számunkra, hogyan éljük meg magyarságunkat, melyre mindannyian büszkék lehetünk. Ne féljünk megélni magyarságunkat, sőt, merjünk nagyok, lenni. Ez Lezsák Sándor legfontosabb küldetése” – jelentette ki Dióssi Csaba.

2010 óta a városi önkormányzat nagy hangsúlyt helyez a közösségépítésre és a hagyományok tiszteletére – folytatta a polgármester. Példaként említette a Helytörténeti Gyűjtemény méltó környezetbe költöztetését, a IV. Béla király szobor avatását, az idén elkészülő két kötetes Dunakeszi monográfia megjelentetését. Majd arról a népes lokálpatrióta közösségről beszélt, amely mindig is fontosnak érezte a település hagyományainak ápolását.

Atilla szobor és emlékhely avatása Dunakeszin

– Ez a szobor nem az első megnyilatkozása ennek a szellemiségnek, lokálpatriotizmusnak. Kezdődött a Szent István, majd Árpád szoborral, Trianon emlékművel, az Országzászlóval, és most ez egy újabb fejezete annak a nemes összefogásnak, amelyhez gratulálok városunk elkötelezett polgárainak – hangzottak Dióssi Csaba elismerő szavai, aki köszönetét fejezte ki a szobor és emlékhely létrehozását segítő valamennyi támogatónak, közreműködőnek. Bejelentette, hogy az Önkormányzat az Atilla szobor és emlékhelyhez köré viacolor utat és parkolót épít, amely – meggyőződése -, hogy a magyar értékrendet valló dunakeszi emberek zarándokhelye lesz.

Szombat István ismertette a három és fél éves munkát, melyet – a kezdeti buktatók után – a legnagyobb egyetértésben és igen széles körű támogatással végezhettek. Sokan adtak különböző összegeket, de még így sem tudtuk az emlékoszlopot beburkolni sütői mészkővel, amit utólag pótolunk – jelentette be Szombat István, aki külön kiemelte a DunArt három művészének alkotó támogatását.

Guttmann Vilmos, a költő fejedelem Arany János születésének 200. évfordulója - és Dunakeszi kiváló előadóművésze, Sellei Zoltán emléke - előtt is tisztelegve Buda halála című költeményéből Rege a csodaszarvasról VI. éneket mondta el, amelynek eszmei mondandója a hun és a magyar nép közös rokonsága, amit az antropológusok egyre meggyőzőbben tudnak bizonyítani – mondta a felvezetésként a népszerű verselő-borász.

Vincze József alkotását, Atilla nagykirály szobrát Lezsák Sándor, az Országgyűlés alelnöke leplezte le, aki ünnepi beszédében rendkívülinek nevezte azt, ami történik Dunakeszin. – Rendkívüli alkalom, nevezhetem történelmi igazságtételnek is. Rendkívüli, mert évtizedek óta várunk arra az alkalomra, hogy egy ilyen emlékhely készüljön közadakozásból, sok-sok ember akarata szerint. Köszönjük ezt az ősök nevében is – mondta, aki pedagógusként László Gyula professzor kettős honfoglalása szerint tanította a történelmet a diákokkal, akik ismerték a Rege a csodaszarvasról írt éneket is. – Azok közé tartozom, akik a kilencvenes évek elején Szörényi Leventével, Atilla - Isten kardja című rockoperát írtuk meg – utalt arra a korszakra, amikor elkezdte tudatosabban kutatni, hogy mit tudunk Csaba királyfiról. – Csaba királyfiról, akinek alakja ott él a tudatunkban, és kapaszkodunk belé a székely himnuszban. Amikor azt mondjuk, Ne hagyd el veszni Erdélyt Istenünk, akkor azt is mondjuk, ne hagyd elveszni Kárpátalját, Felvidéket, Délvidéket, ne hagyd elveszni a nyugati magyarokat, ne hagyd elveszni Dunakeszit. Ne hagyd el veszni a magyar hazát, a Kárpát hazát – hasítottak szavai a néma csendben.

Atilla szobor és emlékhely avatása Dunakeszin

– Hun rokonság és tudat éltet bennünket – jelentette  ki  Lezsák  Sándor,  aki  László  Gyulára  hivatkozva így folytatta: - „A magyar őstörténet termékeny bizonytalanság”.  De a bizonyosság ez a szobor, a bizonyosság ez az emlékhely. A bizonyosság ott van a tudatunkban – fogalmazott Lezsák Sándor, aki Atilla államférfiú nagyságát méltatva arról beszélt, hogy képes volt működtetni a Kínai nagyfaltól a Rajnáig terjedő birodalmát. Az Országgyűlés alelnöke abban a tudatban avatta fel Atilla szobrát és emlékhelyet, hogy zarándokhely lesz.

Az ünnepi műsorban közreműködött Ress Hajnalka  színművész, Petrás János, a Kárpátia vezetője, Babják Annamária  és Vincze József, Guttmann Vilmos, Turai Kiss Mária és Fehér László, a Farkas Ferenc AMI tanulói, Kovács András, Tóth Máté, Tóth Tamás és tanáruk Varga Sándor.

Atilla nagykirály mellszobrát Vincze József, a kardot és az íjat Czinege István formálta meg, míg a feliratokat és jelképeket Péter Nándor véste a szobor előtt és mögött lévő kövekre és a négy pad közül háromra. A negyedik pad motívumai Dér Győző munkája. A beton oszlop süttői mészkő lapokkal lesz majd burkolva, rajta a jelképek és feliratok pedig homokfúvással kerülnek rá.

A helyi közösség összefogásának szép példája a szobor és emlékhely avatása, melyet a Dunakeszi Civilek Baráti Köre állított az Önkormányzat támogatásával. Mindhárom művész a DunArt Képzőművészeti Egyesület tagja, akik alkotásait Melocco Miklós, B. Laborcz Flóra, Mihály Gáboralkotta szakmai zsűri bírálta el.

Az emelkedett hangvételű, méltóságteljes ünnepség a székely himnusz közös éneklésével zárult, amely Dunakeszi kulturális és hagyományőrző tevékenységében egy újabb korszak kezdetét indította el.

Dunakanyar Régió

További fotóink ide kattintva megtekinthetők a képtárban


Képtár


Kurultaj Kollégium a Népfőiskolán
2019. október 3-4.
További képekTovábbi képek

Eseménynaptár
Áttekintő táblázatÁttekintő táblázat

Kereső
OK

Meghívók
Faluszépítő Társaskör XI. összejövetele
Időpont: 2019. december 17., 18 óra

Helyszín: Lakitelek, Művelődési ház
Zoboralja Értékfeltáró Kollégium Zárókonferenciája
Időpont: 2019. december 14., 10 óra

Helyszín: Pográny, Kultúrház
Képviselői fogadóóra Kiskunfélegyházán
Időpont: 2019. december 13., 16 óra

Helyszín: Polgármesteri Hivatal
További meghívókTovábbi meghívók

Lakitelek


TovábbTovább

Linkek

Linkek

Nemzeti Fórum

Lakiteleki Népfőiskola

MindszentyLogo.jpg

Linkek

Linkek

Fidesz - Magyar Polgári Szövetség

Kereszténydemokrata Néppárt

Fidelitas

 

 


HírekSzemélyesÍrások, interjúkOrszággyűlésVálasztókerületKéptárÉrdekességElérhetőség
© Lezsák Sándor - Webmester - Régi honlap - Oldaltérkép