Hírek
Személyes
Írások, interjúk
Országgyűlés
Választókerület
Képtár
Érdekesség
Elérhetőség
Hírek, aktualitások
Apát és fiát óvta a kereszt
2013. szeptember 20.

Mindkét világháborút megjárt feszület és szovjet tiszttől kapott Szűzanya kép is látható a majsai Szent István Ház „Hitünk és életünk” című kiállításán.

Falusfeleik sorsfordító napjai, életük eddig csak a szűkebb pátriájuk által ismert történetei is megismerhetők azon a tárlaton, melyre majsai katolikus családok tagjai vitték el féltve őrzött ereklyéiket. A bibliák, olvasók, imakönyvek, szentképek és egyéb kegytárgyak szinte mindegyikéhez szívhez szóló emlék fűződik. A legszebb története talán egy olajágból készült keresztnek van, ami apát és fiát óvott a háborúkban.

Tóth János mindössze 19 éves volt, amikor az első háború kezdetén már a fronton teljesített szolgálatot. Egységével először Szerbiában harcoltak, majd eljutottak a gyarmatokért is zajló háború egyik mellékhadszínterére Egyiptomba. Onnan Jeruzsálembe vonultak tovább és ott a szerzetesektől kapott egy olajágból készült keresztet. Tóth János a feszületet végig magánál tartotta és szerencsésen túlélte a négy évig tartó háborút, majd hazatért Kiskunmajsára és családot alapított. Hat gyermekük született, akik közül az első a János nevet kapta.

A fiatalember sorsa apjáéhoz hasonlóan alakult, őt a második világháború idején küldték frontszolgálatra. Orosz hadifogságba került, de ott nála volt a feszület, amit édesapja is magával hordott. A fiú túlélte a szenvedéseket és szerencsésen hazakeveredett.

Apát és fiát óvta a kereszt

– Megható ez a történet, ami bizonyítja, hogy milyen sokat ér az ember hite – mesélte könnybe lábadó szemekkel Csipak Mária, a rendhagyó kiállítás kiötlője. – A hajósi kastélyban láttunk idén egy csodálatos biblia kiállítást és akkor arra gondoltam, hogy nekünk is sikerülhet egy hasonló tárlatot összehozni, ami kapcsolódhat a Hit évéhez. Örömömre szinte mindenki elsőre felajánlotta segítségét, illetve megígérte, hogy hoz tárgyakat a kiállításra. Megható volt ez a mostani összefogás, hiszen negyvenhárman adták össze az itt látható anyagot – mondta el az élete első tárlatát nagy lelkesedéssel szervező matróna.

Apát és fiát óvta a kereszt

A kiállítás legrégebbi darabja egy 1777-ben Kolozsvárott nyomtatott, Keresztyén utazás című könyv első kötete, amit Csík Antal helytörténész ajánlott fel. Látható missziós kereszt 1880-ból, de kiállították Pekó Ilona 1901-es keltezésű kisdedóvói oklevelét is. A néhai kiskunmajsai apát, esperes-plébános Varga Mihály Örökimádás imakönyvéből több kiadás is fellelhető a tárlaton. A betonból készült betlehemet is keveset látni, egy Szűzanya képnek pedig az az érdekessége, hogy egy a majsai laktanyában szolgáló szovjet tiszt adta ajándékba.

– Tartottam egy picit, hogy sikeres lesz-e ez a kezdeményezés, de jó érzés volt látni, hogy jöttek a legkisebbektől az idősebbekig, hogy lássák a kiállítását, amiből a hitüket is erősíthetik. Számunkra pedig az is óriási elismerés, amit Lezsák Sándor írt a vendégkönyvbe: „Szívből köszönöm a szervezőknek, a kiállítóknak a példát. Lakiteleken is lesz ilyen kiállítás!” – mutatta az országgyűlés alelnökének bejegyzését Csipak Mária.

(Forrás: BAON.hu)


Képtár


Akadálymentes nap a Népfőiskolán
2019. június 29.
További képekTovábbi képek

Eseménynaptár
Áttekintő táblázatÁttekintő táblázat

Kereső
OK

Meghívók
Kölcsey Kör: Új arcok, régi harcok II.
Budapest, Polgárok Háza
2019. április 10. 18:00
XIX. Lakiteleki Filmszemle
A nevezési lapok és a filmek beküldési határideje: 2019. október 4.
Mindszenty szoboravatás és szentelő, valamint Mindszenty Emlékérem átadó

Petőfiszállás-Pálosszentkút kegytemploma 
2019. március 23. 10:30

További meghívókTovábbi meghívók

Lakitelek


TovábbTovább

Linkek

Linkek

Nemzeti Fórum

Lakiteleki Népfőiskola

MindszentyLogo.jpg

Linkek

Linkek

Fidesz - Magyar Polgári Szövetség

Kereszténydemokrata Néppárt

Fidelitas

 

 


HírekSzemélyesÍrások, interjúkOrszággyűlésVálasztókerületKéptárÉrdekességElérhetőség
© Lezsák Sándor - Webmester - Régi honlap - Oldaltérkép