Hírek
Személyes
Írások, interjúk
Országgyűlés
Választókerület
Képtár
Érdekesség
Elérhetőség
A koalíció kizárta az MDF-es ötöket


Az ügyrendi bizottság MSZP-s, SZDSZ-es többsége tegnap szentesítette öt képviselő kizárását az MDF országgyűlési képviselőcsoportjából. A testület ezzel lényegében elfogadta Herényi Károly frakcióvezető egy személyben meghozott döntését. A Fidesz és az MDF-frakció Lakitelek-platformosai példátlannak tartják a határozatot, a kizárt politikusok jogorvoslat lehetőségét fontolgatják.


Független képviselőként kénytelen folytatni parlamenti munkáját az MDF frakciójának eddigi öt tagja: Balsai István, az Antall-kormány igazságügy-minisztere, Font Sándor frakcióvezető-helyettes, Horváth Balázs, az Antall-kabinet belügyminisztere, Kelemen András, aki az Antall-kormány idején a népjóléti minisztérium államtitkára volt és Szászfalvi László, az Országgyűlés emberi jogi, kisebbségi és vallásügyi bizottságának elnöke.


Mandur László, a Ház alelnöke ezt a parlament tegnapi plenáris ülésén jelentette be. Ezután az MDF-frakció tizenhárom képviselője, valamennyien a Lakitelek munkacsoport tagjai - köztük a szóban forgó öt politikus - kivonultak az ülésteremből.


Előzőleg a parlament ügyrendi bizottságának kormánypárti többsége egy olyan állásfoglalást hozott, amelynek értelmében a Ház elnökének nincs lehetősége annak vizsgálatára, hogy a képviselők frakcióból történő kizárása megfelelt-e a házszabály előírásainak. A testület egy korábbi, általános érvényű állásfoglalására hivatkozott. Herényi Károly az MDF frakcióvezetőjeként múlt hét csütörtökön levélben tudatta Szili Katalin házelnökkel, hogy az öt politikus már nem tagja a fórum frakciójának. A Dávid Ibolya pártelnököt korábban lemondásra felszólító lakitelekiek azonban ekkor jelezték: Herényi bejelentése mögött nem áll frakciódöntés, márpedig a házszabály egyértelműen rögzíti, a képviselőcsoport jogosult határozni a kizárásokról. Az ügyrendi bizottság tegnapi állásfoglalásában erre utalva megjegyzi: a kizárási eljárás vizsgálatára akkor sincs mód, ha komoly kétségek merülnek fel a házszabályszerűséget illetően. Az MSZP és az SZDSZ támogató voksával meghozott bizottsági döntést Salamon László (Fidesz) úgy kommentálta: a kormánypártok semmibe vették a házszabály rendelkezését, amely rögzíti, hogy a kizárásról a frakció jogosult dönteni. Font Sándor kijelentette: az MSZP-többségű testület törvénytelenséget, galádságot szentesített. - Dávid Ibolya személyes bosszújáról van szó, egy kiszámíthatatlan női szeszélyről, amelynek áldozata lett az öt kizárt képviselő - fogalmazott Font, aki jellemgyengének nevezte Herényit. Balsai István kérdésünkre jelezte: gondolkodnak a jogorvoslat lehetőségén.


Az ügyrendi bizottság döntése előtt zárt ajtók mögött az MDF-frakció többsége információink szerint megerősítette a pénteken hozott - a pártelnök támogatói által jogszerűtlennek tekintett - döntéseiket, köztük a Herényi frakcióvezető leváltásáról szólót.


Tábori Gabriella
Magyar Nemzet

 

 

Képtár


Kurultaj Kollégium a Népfőiskolán
2019. október 3-4.
További képekTovábbi képek

Eseménynaptár
Áttekintő táblázatÁttekintő táblázat

Kereső
OK

Meghívók
Kampányfórum rendezvény - Hőgyész
Kölcsey Kör: Mikor lesz békesség az Úzvölgyében?
Helyszín: Polgárok Háza

Időpont: 2019. szeptember 18. (szerda), 18 óra
Lovarda ünnepélyes megnyitó
Helyszín: Lakitelek Népfőiskola - Hungarikum Liget - Lovarda 

Időpont: 2019. szeptember 28. (szombat), 11 óra
További meghívókTovábbi meghívók

Lakitelek


TovábbTovább

Linkek

Linkek

Nemzeti Fórum

Lakiteleki Népfőiskola

MindszentyLogo.jpg

Linkek

Linkek

Fidesz - Magyar Polgári Szövetség

Kereszténydemokrata Néppárt

Fidelitas

 

 


HírekSzemélyesÍrások, interjúkOrszággyűlésVálasztókerületKéptárÉrdekességElérhetőség
© Lezsák Sándor - Webmester - Régi honlap - Oldaltérkép