HĂ­rek
Személyes
Írások, interjúk
Országgyûlés
Választókerület
Képtár
Érdekesség
Elérhetõség
A koalíció kizárta az MDF-es ötöket


Az ügyrendi bizottság MSZP-s, SZDSZ-es többsége tegnap szentesítette öt képviselõ kizárását az MDF országgyûlési képviselõcsoportjából. A testület ezzel lényegében elfogadta Herényi Károly frakcióvezetõ egy személyben meghozott döntését. A Fidesz és az MDF-frakció Lakitelek-platformosai példátlannak tartják a határozatot, a kizárt politikusok jogorvoslat lehetõségét fontolgatják.


Független képviselõként kénytelen folytatni parlamenti munkáját az MDF frakciójának eddigi öt tagja: Balsai István, az Antall-kormány igazságügy-minisztere, Font Sándor frakcióvezetõ-helyettes, Horváth Balázs, az Antall-kabinet belügyminisztere, Kelemen András, aki az Antall-kormány idején a népjóléti minisztérium államtitkára volt és Szászfalvi László, az Országgyûlés emberi jogi, kisebbségi és vallásügyi bizottságának elnöke.


Mandur László, a Ház alelnöke ezt a parlament tegnapi plenáris ülésén jelentette be. Ezután az MDF-frakció tizenhárom képviselõje, valamennyien a Lakitelek munkacsoport tagjai - köztük a szóban forgó öt politikus - kivonultak az ülésterembõl.


Elõzõleg a parlament ügyrendi bizottságának kormánypárti többsége egy olyan állásfoglalást hozott, amelynek értelmében a Ház elnökének nincs lehetõsége annak vizsgálatára, hogy a képviselõk frakcióból történõ kizárása megfelelt-e a házszabály elõírásainak. A testület egy korábbi, általános érvényû állásfoglalására hivatkozott. Herényi Károly az MDF frakcióvezetõjeként múlt hét csütörtökön levélben tudatta Szili Katalin házelnökkel, hogy az öt politikus már nem tagja a fórum frakciójának. A Dávid Ibolya pártelnököt korábban lemondásra felszólító lakitelekiek azonban ekkor jelezték: Herényi bejelentése mögött nem áll frakciódöntés, márpedig a házszabály egyértelmûen rögzíti, a képviselõcsoport jogosult határozni a kizárásokról. Az ügyrendi bizottság tegnapi állásfoglalásában erre utalva megjegyzi: a kizárási eljárás vizsgálatára akkor sincs mód, ha komoly kétségek merülnek fel a házszabályszerûséget illetõen. Az MSZP és az SZDSZ támogató voksával meghozott bizottsági döntést Salamon László (Fidesz) úgy kommentálta: a kormánypártok semmibe vették a házszabály rendelkezését, amely rögzíti, hogy a kizárásról a frakció jogosult dönteni. Font Sándor kijelentette: az MSZP-többségû testület törvénytelenséget, galádságot szentesített. - Dávid Ibolya személyes bosszújáról van szó, egy kiszámíthatatlan nõi szeszélyrõl, amelynek áldozata lett az öt kizárt képviselõ - fogalmazott Font, aki jellemgyengének nevezte Herényit. Balsai István kérdésünkre jelezte: gondolkodnak a jogorvoslat lehetõségén.


Az ügyrendi bizottság döntése elõtt zárt ajtók mögött az MDF-frakció többsége információink szerint megerõsítette a pénteken hozott - a pártelnök támogatói által jogszerûtlennek tekintett - döntéseiket, köztük a Herényi frakcióvezetõ leváltásáról szólót.


Tábori Gabriella
Magyar Nemzet

 

 

Képtár


Kurultaj Kollégium a Népfõiskolán
2019. oktĂłber 3-4.
További képekTovábbi képek

Eseménynaptár
Áttekintő táblázatÁttekintő táblázat

Kereső
OK

Meghívók
Faluszépítõ Társaskör XI. összejövetele
Idõpont: 2019. december 17., 18 óra

Helyszín: Lakitelek, Mûvelõdési ház
Zoboralja Értékfeltáró Kollégium Zárókonferenciája
Idõpont: 2019. december 14., 10 óra

Helyszín: Pográny, Kultúrház
Képviselõi fogadóóra Kiskunfélegyházán
Idõpont: 2019. december 13., 16 óra

Helyszín: Polgármesteri Hivatal
További meghívókTovábbi meghívók

Lakitelek


TovábbTovább

Linkek

Linkek

Nemzeti FĂłrum

Lakiteleki Népfõiskola

MindszentyLogo.jpg

Linkek

Linkek

Fidesz - Magyar Polgári Szövetség

Kereszténydemokrata Néppárt

Fidelitas

 

 


HírekSzemélyesÍrások, interjúkOrszággyûlésVálasztókerületKéptárÉrdekességElérhetõség
© Lezsák Sándor - Webmester - RĂ©gi honlap - OldaltĂ©rkĂ©p