Hírek
Személyes
Írások, interjúk
Országgyűlés
Választókerület
Képtár
Érdekesség
Elérhetőség
Hírek, aktualitások
A tanyavilágban élők helyzetéről tanácskoztak
2017. december 15.

A napokban tartották találkozójukat Bács-Kiskun megye 4-es számú választókerületének polgármesterei Szankon. A településvezetők Lezsák Sándor országgyűlési képviselő invitálására negyedévente ülnek össze.

Ez volt a 72. értekezletük. Lezsák Sándor körzetében szinte minden településen működik a falugondnoki szolgálat, ezért hívta meg a tanácskozásra Csörszné Zelenák Katalint, a Falugondnokok Duna–Tisza Közi Egyesületének vezetőjét.

Csörszné kérte a polgármestereket, hogy több segítséget adjanak a gondnokoknak, akik nagyon leterheltek. Sok településen nem tudják megoldani a helyettesítésüket, emiatt nem tudják kivenni a szabadságukat sem. A honatyát pedig arra kérte, hogy szorgalmazza a szolgálatok fenntartásához biztosított állami normatíva emelését, mert az évek óta nem változott.

A tanyavilágban élők helyzetéről tanácskoztak

Falugondnokonként évi 2,5 millió forintos támogatást kapnak az önkormányzatok, melyeknek ehhez még ugyanennyit kell hozzátenniük, amit számos település nem vagy csak nagyon nehezen tud kigazdálkodni.

A találkozó másik vendége Füleky Zsolt, a Miniszterelnökség építészeti és építésügyi helyettes államtitkára volt, aki a településképi arculati kézikönyvek elkészítéséről tartott tájékoztatót. Elmondta, mivel sok település későn kapta meg a támogatást, számos önkormányzat jelezte, hogy nem tudják időre befejezni a kézikönyvet. Ezt figyelembe véve december 31-ig kitolták a leadási határidőt.

A tanyavilágban élők helyzetéről tanácskoztak

A polgármesterek azt is jelezték a helyettes államtitkárnak, hogy a települések rendezési tervének felülvizsgálata is nagy terhet ró az önkormányzatokra. Jánosiné Gyermán Erzsébet, Gátér polgármestere elmondta, hiába nyertek pályázati támogatást, nem elegendő a teljes költségre, a hiányzó összeget pedig nem tudják kifizetni. Ugyanakkor a rendezési terv felülvizsgálatát jövő év végéig kötelező minden településnek elkészíteni.

Füleky Zsolt válaszában elmondta, nyártól ingyenessé tették az egységes digitális alaptérképet, ami jelentős költségcsökkentést jelent az önkormányzatoknak. Tartalmi egyszerűsítéssel is próbálják segíteni a munkát és ígéretet tett arra, jövőre megvizsgálják, hogyan tudnak további segítséget nyújtani ebben az önkormányzatoknak.

baon.hu

További fotóink ide kattintva megtekinthetők a képtárban


Képtár


Kásler Miklós miniszter előadása, valamint Megyer Márta és Kis-Tóth Ferenc kiállításának megnyitója
2019. június 14.
További képekTovábbi képek

Eseménynaptár
Áttekintő táblázatÁttekintő táblázat

Kereső
OK

Meghívók
Kölcsey Kör: Új arcok, régi harcok II.
Budapest, Polgárok Háza
2019. április 10. 18:00
XIX. Lakiteleki Filmszemle
A nevezési lapok és a filmek beküldési határideje: 2019. október 4.
Mindszenty szoboravatás és szentelő, valamint Mindszenty Emlékérem átadó

Petőfiszállás-Pálosszentkút kegytemploma 
2019. március 23. 10:30

További meghívókTovábbi meghívók

Lakitelek


TovábbTovább

Linkek

Linkek

Nemzeti Fórum

Lakiteleki Népfőiskola

MindszentyLogo.jpg

Linkek

Linkek

Fidesz - Magyar Polgári Szövetség

Kereszténydemokrata Néppárt

Fidelitas

 

 


HírekSzemélyesÍrások, interjúkOrszággyűlésVálasztókerületKéptárÉrdekességElérhetőség
© Lezsák Sándor - Webmester - Régi honlap - Oldaltérkép