HĂ­rek
Személyes
Írások, interjúk
Országgyûlés
Választókerület
Képtár
Érdekesség
Elérhetõség
Hírek, aktualitások
A Szentírás a közéletben is eligazít
2013. december 3.

Interjú Lezsák Sándorral, a Magyar Országgyûlés alelnökével, mely megjelent az Üzenet címû erdélyi református lap adventi számában.

Fejedelemmé választásának 400. évfordulója alkalmából Kolozsváron nemrég Bethlen Gábor-szobrot avattak az alsóvárosi templom kertjében. Az eseményen jelen volt Lezsák Sándor, a Magyar Országgyûlés alelnöke is, a szobrot az erdélyi református egyháznak adományozó Bethlen Gábor Alapítvány kuratóriumának elnöke. Az avatóünnepséget követõen az országgyûlés alelnöke röviden nyilatkozott lapunknak.

– A 400 éve megválasztott Bethlen Gábort, aki többször is olvasta a Szentírást, bibliás fejedelemnek nevezték. Mit jelent ez a mai politikusoknak, üzen-e egyáltalán valamit nekik?

– II. János Pál pápa – megválasztását követõen, lengyel földre érkezése után – ezt mondta az õt hallgató híveknek: ne féljetek! Néhány esztendõvel ezelõtt a biblia évét ünnepeltük. Megszámolták, hogy a Szentírásban 365 alkalommal fordul elõ a Ne félj! kifejezés. Vagyis az év minden napjára jut egy. A Szentírásnak azonban ezenkívül is van minden napra üzenete. A közéletben is eligazít, a mindennapok küzdelmeiben. Megnyugtat, és erõt ad, hogy reggel újult erõvel kezdjük a napot. Szerintem sokkal többen olvassák a bibliát, mint ahogy azt mi gondolnánk.

Bethlen Gábornak a biblia iránti érdeklõdése nagyon izgalmas, hiszen írásaiban hivatkozik rá, és a történelem embert próbáló mindennapjaiban is többször tett kísérletet arra, hogy érvényesítse a szentírási igazságokat, a jézusi tanításokat.

A Szentírás a közéletben is eligazít

– Az új magyar alkotmány a keresztyénség szellemében született, az európai viszont meg sem említi. Jó irányba haladunk?

– Az Európai Unió megteremtõi többször megfogalmazták azt, hogy keresztyénség nélkül nincs Európa. Ez alapelv, még akkor is, ha most más irányzatok vannak elõtérben. Valóban nagy szégyene a parlamentnek, hogy az európai alkotmányból kimaradt a keresztyén gyökerekre való hivatkozás. Én azonban keresztyén magyar emberként ezt úgy élem meg, hogy ettõl még van tennivalónk a világban, szûkebb és tágabb környezetünkben. Fontos feladatunk az, hogy az európai parlamenti választások idején szavazatainkkal olyan személyeket támogassunk, akik közismerten keresztyén emberek.

– Bethlen Gábor erdélyi fejedelemként egységben gondolkozott. Segítette azokat a nemzettársait is, akik nem itt éltek. Jelmondata szerint „Nem mindig lehet megtenni mindent, amit kell, de meg kell tenni mindent, amit lehet.” Ma fordított a helyzet: mi szorulunk Magyarország segítségére. Ma mit tud tenni értünk az anyaország?

– Ha erõs Magyarország, erõs a nemzet is. Erõs országot kell teremtenünk, meg kell valósítani az igazi rendszerváltást a lehetõ legkevesebb feszültségkeltéssel. Ugyanakkor tudatában vagyunk annak is, hogy nekünk is szükségünk van Erdélyre, Székelyföldre, Felvidékre, Kárpátaljára vagy Délvidékre, mert példát mutatnak számunkra, anyaországiaknak, a túlélésnek olyan technikáit fejlesztették ki, amelyeket meg kell tanulnunk nekünk is. Ugyanakkor a hivatalos politika és a népi diplomácia eszközeivel is segítenünk kell a határon túli településeket, intézményeket: különbözõ továbbképzésekkel, könyvekkel, tankönyvekkel. Ide sorolnám a közszolgálati televízió és rádió értékmentõ és -teremtõ szolgálatát is. Olyan idõben élünk, amikor gyávaság lenne nem kihasználni azokat a lehetõségeket, amelyek a határon átívelõ nemzet egységesítését szolgálják. Támogatjuk a székelyföldi autonómiáért való küzdelmet, szorgalmazzuk az anyanyelv használatát, vagy felszólalunk az államosított egyházi javak visszaszolgáltatása érdekében – természetesen mindig együttmûködve a helyi magyar szervezetekkel.

Ebben a munkában próbál segítséget nyújtani a Bethlen Gábor Alapítvány is, amely a 80-as évek felelõsségével Németh László, Csoóri Sándor, Illyés Gyula, Kodály Zoltán szellemében szervezõdik és támogatja a határon túli magyarokat: kiemelkedõ személyiségeknek ösztöndíjat nyújt, különbözõ területeken pályázatokat hirdet. Elsõsorban fiataloknak, hiszen leginkább nekik van szükségük sikerélményre.

A Bethlen Gábor Alapítványt 1979–80-ban a magyar szolidaritás hívei hozták létre, s a korabeli kommunista vezetés ellenzése közepette vívták ki mûködésének hivatalos jóváhagyását. A 65 kezdeményezõ és a késõbb csatlakozott támogatók révén a térségben elsõként létrejött legális új polgári összefogás alapítói: Illyés Gyula, Németh Lászlóné, Kodály Zoltánné és Csoóri Sándor. Az 1980 óta mûködõ Bethlen Gábor Alapítvány anyagi, szellemi és lelki támogatásával, díjaival úttörõ szerepet vállal a nemzeti összetartozás szolgálatában, a mai határokon túl élõ magyarság hazai megismertetésében, kiváló képviselõinek elismerésében, a magyar–magyar kapcsolatok ápolásában, s nemzetünk jövõjének alakításában is – olvasható az alapítvány honlapján.

Somogyi Botond


Képtár


Kurultaj Kollégium a Népfõiskolán
2019. oktĂłber 3-4.
További képekTovábbi képek

Eseménynaptár
Áttekintő táblázatÁttekintő táblázat

Kereső
OK

Meghívók
Faluszépítõ Társaskör XI. összejövetele
Idõpont: 2019. december 17., 18 óra

Helyszín: Lakitelek, Mûvelõdési ház
Zoboralja Értékfeltáró Kollégium Zárókonferenciája
Idõpont: 2019. december 14., 10 óra

Helyszín: Pográny, Kultúrház
Képviselõi fogadóóra Kiskunfélegyházán
Idõpont: 2019. december 13., 16 óra

Helyszín: Polgármesteri Hivatal
További meghívókTovábbi meghívók

Lakitelek


TovábbTovább

Linkek

Linkek

Nemzeti FĂłrum

Lakiteleki Népfõiskola

MindszentyLogo.jpg

Linkek

Linkek

Fidesz - Magyar Polgári Szövetség

Kereszténydemokrata Néppárt

Fidelitas

 

 


HírekSzemélyesÍrások, interjúkOrszággyûlésVálasztókerületKéptárÉrdekességElérhetõség
© Lezsák Sándor - Webmester - RĂ©gi honlap - OldaltĂ©rkĂ©p