Hírek
Személyes
Írások, interjúk
Országgyűlés
Választókerület
Képtár
Érdekesség
Elérhetőség
Hírek, aktualitások
A magyarság csúcsteljesítményei a hungarikumok
2015. június 26.

Kiállítással, valamint gálaműsorral ünnepelték a magyar hungarikumokat Veszprémben csütörtök este.

"Bízom benne, hogy a magyar színház ügye egyszer a hungarikumok sorába emelkedhet" – hangoztatta Oberfrank Pál, a Hagyományok, értékek, kincsek és ünnepek című összművészeti kiállításnak helyet adó Petőfi Színház igazgatója. „Nagy becsben tartják hazánkban a színházakat, a magyar társadalom nagy erőfeszítésébe kerül ezek fenntartás, de a kultúrpolitika is fontos ügynek tartja.”

A magyarság csúcsteljesítményei a hungarikumok

Dr. Fazekas Sándor

Dr. Fazekas Sándor földművelésügyi miniszter, a Hungarikum Bizottság elnöke nyitotta meg a kiállítást. Szerinte a hungarikumok a magyarság csúcsteljesítményét jelentik. „Minden egyes érték egy becses kincs, amely túlélte a történelem viharait.” Felhívta a figyelmet arra is, hogy megyénk jelentős számú helyi értékkel büszkélkedhet, ezért „érdemes felkeresni ezt az országrészt, jó itt élni. Bízom benne, hogy ez a kiállítás hozzásegít minket ahhoz is, hogy az ünnepnapokból a hétköznapok részévé váljanak a hungarikumok.”

A magyarság csúcsteljesítményei a hungarikumok

A Petőfi Színház előcsarnokában megtekinthetők voltak az eseményen a Veszprém Megyei Népművészeti Egyesület alkotóinak termékei, bemutatkozott a Csalló Pálinka Manufaktúra, a Barcza borászat, a Kékkúti Ásványvíz, az alsóörsi és a paloznaki asszonyok pedig a csipkeverés hagyományát mutatták be a helyszínen. A falat a Magyar Fotóművészeti Szövetség senior alkotócsoportjának képei díszítették – természetesen a hungarikum témakörében, Sövényházi Balázsnak köszönhetően pedig házias ízek kedvelői is megtalálhatták számításainkat.

A magyarság csúcsteljesítményei a hungarikumok

Porga Gyula

Az ünnepség egy nagyszabású gálával folytatódott a színházteremben. „Az tud igazán jövőt tervezni, aki tisztában van a múltjával, amire lehet építkezni” – fogalmazott köszöntőjében Porga Gyula polgármester. Hozzátette: Értéket őrizni csak közösen lehet, éppen ezért a veszprémieknek fontosak a megyei kincsek is, miközben megtaláljuk azokat a dolgokat, amik összekötnek minket.

A magyarság csúcsteljesítményei a hungarikumok

Lezsák Sándor

Lezsák Sándor, az Országgyűlés alelnöke beszédében kiemelte, ember nélkül semmi nem lehetséges, intézmény nélkül pedig semmi sem tartós. „Az értéket teremtő, megtartó, felfedező ember nélkül ez az ország nem tud erősödni. A helyi közösségek értékfeltáró munkájának segítségével erősödik a megyei, majd bővül a nemzeti értéktár, a piramis csúcsa pedig a hungarikum.” Igazi erős alap nélkül nincs piramis – utalt a kis települések értékeire Lezsák Sándor, aki az egyre gyarapodó külföldi értéktárakról is megemlékezett.

Dr. Fazekas Sándor az Első Nemzeti Érték Gála megnyitásaként ismertette a csütörtöki napon Veszprémben ülésező Hungarikum Bizottság döntéseit. Ennek értelmében a hungarikumok sorába felveszi a Hévízi-tavat, valamint a tradicionális hévízi gyógyászatot, valamint Neuman János életművét. A nemzeti értékek közé került az őrségi táj, valamint Szalafői Népi Együttes, továbbá a magyar tanya, mint fogalom, ami egy értékrendet, életformát jelképez.

A Hungarikum Bizottság elnöke ismertette, 500 helyi érték van Magyarországon, valamint több mint 100 magyar értékkel büszkélkedhetünk, illetve 50 hungarikumot neveztünk meg, mint kiemelt nemzeti érték. „Ez a gála is ráirányítja a figyelmet a körülöttünk lévő kincsekre, büszkeségeinkre” – zárta beszédét.

Cseh Zoltán

Fotó: Domján Attila

(Forrás: VeHir.hu)


Képtár


Akadálymentes nap a Népfőiskolán
2019. június 29.
További képekTovábbi képek

Eseménynaptár
Áttekintő táblázatÁttekintő táblázat

Kereső
OK

Meghívók
Kölcsey Kör: Új arcok, régi harcok II.
Budapest, Polgárok Háza
2019. április 10. 18:00
XIX. Lakiteleki Filmszemle
A nevezési lapok és a filmek beküldési határideje: 2019. október 4.
Mindszenty szoboravatás és szentelő, valamint Mindszenty Emlékérem átadó

Petőfiszállás-Pálosszentkút kegytemploma 
2019. március 23. 10:30

További meghívókTovábbi meghívók

Lakitelek


TovábbTovább

Linkek

Linkek

Nemzeti Fórum

Lakiteleki Népfőiskola

MindszentyLogo.jpg

Linkek

Linkek

Fidesz - Magyar Polgári Szövetség

Kereszténydemokrata Néppárt

Fidelitas

 

 


HírekSzemélyesÍrások, interjúkOrszággyűlésVálasztókerületKéptárÉrdekességElérhetőség
© Lezsák Sándor - Webmester - Régi honlap - Oldaltérkép