Hírek
Személyes
Írások, interjúk
Országgyűlés
Választókerület
Képtár
Érdekesség
Elérhetőség
Hírek, aktualitások
A Magyarok Nagyasszonya a hűség és a teremtő szeretet megtestesítője
2017. augusztus 19.

Királyfiakarcsán, a Cserkészligetben gyülekeztek augusztus 19-én, kora délután a Magyarok Nagyasszonya szobor átadása alkalmából megrendezett ünnepség felvidéki, magyarországi és erdélyi résztvevői. Innen indult az ünnepi menet a Szent István térre, Rieger Tibor szobrászművész alkotásához.

Sok vendég érkezett a Felvidék különböző tájairól, valamint zarándokok is jöttek, többek között Esztergomból, Veszprémből és Budapestről is, hogy tiszteletüket leróják a szobor előtt.

Az esemény jelentőségét mutatja, hogy az egyházi méltóságok mellett a civil és a politikai élet, valamint a művészvilág jeles képviselői is megtisztelték jelenlétükkel a rendezvényt.

A több száz részvevővel induló menet a bacsfa-szentantalii templom kórusának segítségével, Sranko László plébános vezetésével Mária-énekeket énekelve tette meg az utat a község szívében felállított alkotáshoz. A menet végén a Szent Korona hiteles másolatát a Szent István Lovagrend és a Szent György Lovagrend tagjai kísérték. Az időjárás is kedvezett az ünnepi program résztvevőinek, hiszen az addig erős szél és a szemerkélő eső is elkerülte ezekben a percekben Királyfiakarcsát.

A Magyarok Nagyasszonya a hűség és a teremtő szeretet megtestesítője

Szerencsés Magdolna, a Petőfi Baráti Társulás elnökségi tagja, az ünnepi műsor moderátora Szent István ünnepe és a magyar államalapítás alkalmából köszöntötte a vendéget. Majd a Szózat közös éneklésével folytatódott a program. Józsa Mónika vezetésével a Kodály Zoltán Daloskör gyönyörű kórusművekkel hatott az ünneplő közönség szívére. A jelkép, a Magyarok Nagyasszonya, amelyet körülvettek a vendégek, a hűséget és a teremtő szeretetet testesítette meg mindenki számára.

„…ez a szobor, lát és hall és érez, átlényegül és közvetít kérést, köszönetet”

Erdős Péter, a Petőfi Baráti Társulás elnöke elmondta, hogy Rieger Tibor közvetlensége, szerénysége, mindenkiben tisztelete ébreszt. Csodálják nemzete iránti hűségét, amely arra indította, hogy a szobrot felajánlotta Királyfiakarcsának, gyermekkora boldog helyszínének. Erdős kihangsúlyozta, hogy a legnagyobb szeretettel fordul felé, hiszen sok kitűnő alkotása és számos állami elismerése ellenére megközelíthető maradt. Köztéri szobrai a Kárpát-medence számos városában megtalálhatóak, Magyarországon Győrben, Pannonhalmán és Budapesten is.

A mostani, Királyfiakarcsának ajándékozott szobra, a Magyarok Nagyasszonya, az első köztéri alkotása a Felvidéken. A szakrális, nemzeti jelkép felállítása ezért nagy jelentőségű minden határon túli magyar számára. Erdős visszaemlékezve felidézte, hogy 2017-ben a magyar kultúra napja napján jelentették be a szobor bronzba öntését és közadakozást hirdettek és ma az átadás nagy megtiszteltetés minden királyfiakarcsai számára. Ismertette a Szoborbizottságban védnökséget vállaló közéleti személyiségek névsorát, akik a királyfiakarcsai Petőfi Baráti Társulás, a budapesti székhelyű nagy múltú Bethlen Gábor Alapítvány és a felvidéki Szövetség a Közös Célokért társulás felkérésére segítő kezet nyújtottak a szervezéshez.

Lezsák Sándor, a Magyar Országgyűlés alelnöke, a Bethlen Gábor Alapítvány kuratóriumi elnöke kiemelte, hogy István király országépítő hatalmát Istentől kapta. Ma az a feladatunk, hogy azt keressük, ami összeköt bennünket. Ehhez fontos az egység és a hit felmutatása. Az országgyűlés alelnöke elmondta, hogy a szoboravató ünnepség már két éve elkezdődött, amikor bemutatták a makettet, majd a gipszváltozatot kapták meg. A szobor bronzba öntésének költségét a Kárpát-medence magyarsága adta össze. A két éve megkezdett ünnepség ma befejeződik. A Magyarok Nagyasszony szobornak ma elkezdődik a köztéri élete. „Élete van, ez a szobor, lát és hall és érez, átlényegül és közvetít kérést, köszönetet” – fogalmazott Lezsák.

A Magyarok Nagyasszonya a hűség és a teremtő szeretet megtestesítője

Beszédében visszatekintett a magyarok 1000 éves múltjára. Imában szólította meg a szobrot: „Országunk patrónája, gyámságod szabadságot ad, a felelősség szabadságát, amely arra a magunk és hitünk megújulására kötelez, amely személyes felelősségünk.” Kihangsúlyozta, hogy a kereszténység nélkül Európa szétesik. Imáját folytatva a csíksomlyói érzület kiterjesztését kérte. Felszólította a hallgatóságot: „Keressük, a látható egységet.”  A hallgatóság a szent imádság utolsó traktusában csatlakozott Lezsákhoz, az Üdvözlégy Máriához.

Nem mindegy számunkra, mi történik a felvidéki magyar közösséggel

Csáky Pál, az Európai Parlament képviselője is köszöntötte az ünneplő közösséget. Beszédében elmondta, szerettük volna, ha a XXI. század tisztább, szebb kor lett volna, ehelyett most épp az ellenkezőjét látjuk. Az őszinteség azt kívánja, hogy belássuk félelmeinket, a személyes jövőnket, a nemzetünk és Európa jövőjét illetően is. A gyenge ember megadja magát, abban bízik, majdcsak lesz valahogy. Ma azonban, akik ide eljöttünk, az ellenkezőjét képviseljük: nem adjuk fel, felelősséget érzünk magunkért, a közösségünkért, nem elégszünk meg azzal, amit a sors ad.

Tudatos magyarok vagyunk, nem mindegy számunkra, mi történik a felvidéki magyar közösséggel. A másik üzenetünk, hogy hiszünk abban, hogy vannak felsőbb elrendelések. Ezek segítenek túlélni a nehézséget. Népünk 1100 éves története arra kötelez, hogy ne morzsolódjunk fel. Itt élünk, ma is, a XXI. században szülőföldünkön, ha Karcsa gazdagodik, akkor az egész nemzet gazdagodik. A misztika igenis ott van a mi magyar történetünkben. Az országot, a népet István király elsőként ajánlotta fel a Magyarok Nagyasszonyának és a csoda megtörtént, mert török ellen, Habsburg ellen is megvédte a magyar népet. Valami mélyet, adott nekünk ez a felajánlás az évszázadok alatt, azt, hogy a nehéz helyzetben nem szabad feladni és ahol az emberi erő véget ér, ott mi tudjuk, van tovább. A magyarság értékei, múltja által kitermelt értékei, a szenvedései által megszerzett tapasztalata jelenti az esélyt a jövőre. „Ezt üzeni ez a szobor minden jóakaratú magyarnak” – zárta szavait Csáky.

Közös ima felajánlásával kérték Isten áldását. Az imákat Boross Károly helyi esperesplébános és Kiss Róbert, a Nagyszombati Főegyházmegye püspöki helynöke mondta el.

A Magyarok Nagyasszonya a hűség és a teremtő szeretet megtestesítője

Évszázadokig hirdesse a magyarok múltját, jelenét és jövőjét

Rieger Tibor, a szobrászművész megköszönte a szívélyes és szeretetteljes fogadtatást. Eredeti szándéka szerint szép csendben tervezte műve elhelyezését. A szobrászművész azt kéri a Mindenhatótól, hogy a Magyarok Nagyasszonya évszázadokig hirdesse a magyarok múltját, jelenét és jövőjét. A szoborral, mint mondta, hozzá kíván járulni a Kárpát-medence népeinek egységéhez. Az ünnepi műsor zárásaként egy adománylevél kíséretében átadta a szobrot Erdős Péternek, a Petőfi Baráti Társulás elnökének.

Szabó András, előadóművész szavalatával tette emlékezetessé ezt a különleges pillanatot. Majd az ünnepség köztéri programja a Himnusz éneklésével zárult.

A köszönetnyilvánítások előtt Szerencsés Magdolna külön kiemelte Pogány Erzsébetnek, a Szövetség a Közös Célokért igazgatójának, a Szoborbizottság felvidéki társelnökének és Bakos István művelődéskutatónak, a BGA ügyvivő kurátorának, a Szoborbizottság elnökének elkötelezettségét és az ünnepség megszervezésében vállalt kiemelkedő szerepét.

A program a Cserkészligetben szabadtéri szentmisével folytatódott, amelyet Kozma Imre, a Magyar Máltai Szeretetszolgálat elnöke, irgalmas rendi szerzetes, Kiss Róbert, a Nagyszombati Főegyházmegye püspöki helynöke, továbbá felvidéki és magyarországi oltártestvérek mutattak be. A szentmise alatt a zenei szolgálatot a Dunaszerdahelyi Szent György Kórus szolgáltatta.

A szentmise végén azonban már ismét eleredt az eső. A kulturális műsor fellépői a Megmaradásunkért Kultúrcsoport Nemeshodosról, az Alsópintő egyházkarcsai gyermektánccsoport, Derzsi György, Kovács Koppány, Zsapka Attila valamint Benkó Alajos előadásait a közönség esernyők, a liget nyárfái és a gyönyörű fedett helyet biztosító pavilon alól élvezhették.

Az eseményt nagy médiaérdeklődés is kísérte.

Hideghéthy Andrea
felvidek.ma


Képtár


Karácsonyi szeretetebéd Kecskeméten
2018. december 24.
További képekTovábbi képek

Eseménynaptár
Áttekintő táblázatÁttekintő táblázat

Kereső
OK

Meghívók
Magyar szemmel - pályázati felhívás a rendszerváltás emlékezetére
Beküldési határidő: 2019. január 20.
Jótékonysági est a kárpátaljai Salánk ifjúsági házáért
Budapest, Duna Palota
2018. december 6. 18.00
Kölcsey Kör: Népfőiskola, 2019
Budapest, Polgárok Háza
2018. november 21. 18.00
További meghívókTovábbi meghívók

Lakitelek


TovábbTovább

Linkek

Magyar Országgyűlés

Nemzeti Fórum

Lakiteleki Népfőiskola

MindszentyLogo.jpg

Linkek

kis-kunsag.jpg

Fidesz - Magyar Polgári Szövetség

Kereszténydemokrata Néppárt

Kisgazda Polgári Szövetség

Fidelitas

Lungo Drom

MAGOSZ

http://www.orologirepliche.it

 


HírekSzemélyesÍrások, interjúkOrszággyűlésVálasztókerületKéptárÉrdekességElérhetőség
© Lezsák Sándor - Webmester - Régi honlap - Oldaltérkép