Hírek
Személyes
Írások, interjúk
Országgyűlés
Választókerület
Képtár
Érdekesség
Elérhetőség
Hírek, aktualitások
A magyar kortárs irodalomról rendeznek konferenciát a Lakitelek Népfőiskolán
2017. február 9.

Negyed évszázad a könyvkiadásban címmel a magyar kortárs irodalomról rendeznek konferenciát péntektől három napon át a Lakitelek Népfőiskolán.

Mint Agócs Sándor, a népfőiskolán működő Antológia Kiadó és Nyomda ügyvezető igazgatója az MTI-nek elmondta, a konferencia alapötletét a kiadó fennállásának 25. évfordulója adta, de két éve nem volt lehetőségük megszervezni a tanácskozást.

Felidézte, hogy munkatársaival az elmúlt negyed évszázadban számos nehézséget és örömöt éltek meg. Fennállásuk során több mint kétszáz hazai és határon túli magyar szerzővel dolgozhattak együtt a világ szinte minden pontjáról. Ma pedig már egy új épületben, korszerű gépeken, méltó körélmények között végezhetik munkájukat. Eddig mintegy 260 kötetet adtak ki, és ma már egyre több ismert író szeretne náluk megjelenni, munkájuknak pedig ennél nagyobb elismerés nem is kell - tette hozzá Agócs Sándor.

A konferencia külön szekciókban foglalkozik a könyv- és folyóirat-kiadással, a könyvterjesztéssel és az irodalmi társaságokkal, valamint a könyvek olvasóhoz való eljutásával. Ezek egytől egyig mind olyan aktuális témák, amelyekkel a kiadóknak nap mint nap szembe kell nézniük - mutatott rá Agócs Sándor. Mint mondta, hiába jó egy könyv, nem juthat el a széles közönséghez, ha csak a terjesztéssel foglalkozó társaságok egy része veszi át. Vagy hiába adott egy jó kézirat, ha nincs meg a kiadáshoz szükséges anyagi fedezet, vagy ha nyomtatásban olyan drága lesz a könyv, hogy nem tudják megvenni. Az olvasási szokásokról úgy fogalmazott, hogy szeretik az emberek a könyveket, csak idejük vagy pénzük nincs hozzá elég.

A könyv- és folyóirat-kiadás témája kapcsán kiemelte: L. Simon László író, költő a Nemzeti Kulturális Alap korábbi vezetőjeként pontosan ismeri az egyes kollégiumok munkáját, és így az állami mecenatúra helyzetéről és jövőjéről is reális helyzetképet festhet. Jánosi Zoltán irodalomtörténész A papírhajó álma címmel a folyóirat- és könyvkiadás-kultúráról értekezik, míg Mezey Katalin író, költő és műfordító a magyar szépirodalmi könyvkiadás jelenéről beszél majd.

A könyvterjesztés és az irodalmi társaságok című szekcióban Bihari Zoltán, a Xantus Könyv Kereskedelmi Kft. ügyvezetője a határon túli könyvek kiadásának lehetőségeiről és helyzetéről tart előadást, míg Kovács Attila Zoltán a Kárpát-medencei Irodalmi Társaságok Szövetségének munkáját ismerteti.

Az olvasókhoz való eljutás témájában az előadóművészet kerül előtérbe. Ezzel kapcsolatban Lázár Balázs színművész, költő tart többek között előadást. Szakolczay Lajos irodalomtörténész és -kritikus pedig azt hangsúlyozza majd, hogy már az óvodában el kell kezdeni megtanítani a gyermekeket az irodalom befogadására.

A konferencia kísérőrendezvényeként pénteken a Misztrál Együttes koncertjét hallgathatják meg az érdeklődők. Másnap pedig bemutatják A vers ereje - Kádár félelme című filmet, amely az 1985. október 22-én Lakiteleken tartott Antológia-estet eleveníti fel. Több mint harminc évvel ezelőtt a versillusztrációkból nyílt képzőművészeti tárlat mellett tizennégy költő lépett színpadra, hogy verseikkel fejezzék ki a Kádár-rendszer elleni tiltakozásukat.

MTI


Képtár


Kurultaj Kollégium a Népfőiskolán
2019. október 3-4.
További képekTovábbi képek

Eseménynaptár
Áttekintő táblázatÁttekintő táblázat

Kereső
OK

Meghívók
Faluszépítő Társaskör XI. összejövetele
Időpont: 2019. december 17., 18 óra

Helyszín: Lakitelek, Művelődési ház
Zoboralja Értékfeltáró Kollégium Zárókonferenciája
Időpont: 2019. december 14., 10 óra

Helyszín: Pográny, Kultúrház
Képviselői fogadóóra Kiskunfélegyházán
Időpont: 2019. december 13., 16 óra

Helyszín: Polgármesteri Hivatal
További meghívókTovábbi meghívók

Lakitelek


TovábbTovább

Linkek

Linkek

Nemzeti Fórum

Lakiteleki Népfőiskola

MindszentyLogo.jpg

Linkek

Linkek

Fidesz - Magyar Polgári Szövetség

Kereszténydemokrata Néppárt

Fidelitas

 

 


HírekSzemélyesÍrások, interjúkOrszággyűlésVálasztókerületKéptárÉrdekességElérhetőség
© Lezsák Sándor - Webmester - Régi honlap - Oldaltérkép