Hírek
Személyes
√ćr√°sok, interj√ļk
Orsz√°ggy√Ľl√©s
V√°laszt√≥ker√ľlet
Képtár
√Črdekess√©g
El√©rhet√Ķs√©g
HŪrek, aktualitŠsok
A Lakiteleki Találkozó 30. évfordulójára emlékeztek a X. Fiatal Politológusok Találkozóján
2017. oktůber 4.

A Lakiteleki N√©pf√Ķiskola, a Rendszerv√°lt√°s T√∂rt√©net√©t Kutat√≥ Int√©zet √©s Arch√≠vum, a N√©z√Ķpont Int√©zet, az Antol√≥gia Kiad√≥ √©s Nyomda Kft., valamint az Ifj√ļ Konzervat√≠vok a Nemzet√©rt k√∂z√∂s szervez√©s√©ben rendezt√©k meg 2017. szeptember 25-28. k√∂z√∂tt a X. Fiatal Politol√≥gusok Tal√°lkoz√≥j√°t. A konferencia t√©m√°ja, a harminc √©vvel ezel√Ķtt, 1987. szeptember 27-√©n megtartott ‚ÄěA magyars√°g es√©lyei‚ÄĚ c√≠met visel√Ķ, els√Ķ lakiteleki tal√°lkoz√≥ volt.

A konferenci√°t olyan hazai fels√Ķoktat√°si int√©zm√©nyek hallgat√≥i sz√°m√°ra ker√ľlt meghirdet√©sre, akik a b√∂lcs√©szet- √©s t√°rsadalomtudom√°ny valamely szak√°g√°val foglalkoznak. A rendezv√©nyt megel√Ķz√Ķen a hallgat√≥k beny√ļjtott√°k a p√°lyamunk√°ikat, melyek k√∂z√ľl a zs√Ľri tagjai kiv√°lasztott√°k azt a 10 p√°ly√°z√≥t, akik sz√≥ban is bemutathatt√°k a kutat√°sukat a rendezv√©ny keddi √©s szerdai napj√°n. A rendszerv√°lt√°s t√∂rt√©net√©vel foglalkoz√≥ p√°lyamunk√°kat k√©t k√∂rben √©rt√©kelte a tal√°lkoz√≥ szakmai zs√Ľrije, melynek tagjai B√≠r√≥ Zolt√°n irodalomt√∂rt√©n√©sz, a RET√ĖRKI f√Ķigazgat√≥ja; Kiss Gy. Csaba m√Ľvel√Ķd√©st√∂rt√©n√©sz, az MTA doktora; Boros B√°nk Levente politol√≥gus, a M√©dian√©z√Ķ Kft √ľgyvezet√Ķje; Kaszn√°r Attila politol√≥gus, egyetemi adjunktus; valamint Nagy D√≥ra politol√≥gus, az IKoN egyes√ľlet eln√∂ke.

A konferencia egy kerekasztal-besz√©lget√©ssel kezd√Ķd√∂tt, amit Lezs√°k S√°ndor, az Orsz√°ggy√Ľl√©s aleln√∂ke, a Lakiteleki N√©pf√Ķiskola vezet√Ķje √©s B√≠r√≥ Zolt√°n, a RET√ĖRKI f√Ķigazgat√≥ja tartottak. Ennek keret√©n bel√ľl levet√≠tettek egy √∂sszefoglal√≥ kisfilmet az 1987-es lakiteleki tal√°lkoz√≥r√≥l sz√≥l√≥ dokumentumfilmb√Ķl. A besz√©lget√©s sor√°n Lezs√°k S√°ndor kiemelte, hogy a tal√°lkoz√≥ nem az √ľnnepl√©sr√Ķl sz√≥l, mert annak nincs itt az ideje, nincs mit √ľnnepeln√ľnk, viszont eml√©kezni √©s eml√©keztetni k√∂teless√©g√ľnk. Mindemellett k√ľl√∂n hangs√ļlyozta el√Ķad√°s√°ban, hogy a magyar t√∂rt√©nelemtudom√°nyoknak hatalmas ad√≥ss√°ga van a t√∂rt√©nelm√ľnk kutat√°s√°nak ter√ľlet√©n, √©s √©ppen ez√©rt seg√≠teni kell a fiatal kutat√≥kat, hogy elkezdhess√©k megfelel√Ķen felt√°rni √©s meg√≠t√©lni a magyar t√∂rt√©nelem vitatott, kev√©ss√© ismert r√©szeit. B√≠r√≥ Zolt√°n elmondta, a szellemi tartalmak √©s a politikai elgondol√°sok nem szikrak√©nt pattantak ki 1987-ben a tal√°lkoz√≥ szervez√Ķinek fej√©b√Ķl, hanem azok egy t√∂rt√©nelmi folyamat √©s az orsz√°g helyzetelemz√©s√©nek eredm√©nyei voltak.

A keddi napon Kassai Lajos lovas√≠j√°sz, a Lakitelek N√©pf√Ķiskola kur√°tora el√Ķad√°s√°ban a nemzeti kult√ļra meg√Ķrz√©s√©r√Ķl √©s a hagyom√°ny tisztelet√©nek fontoss√°g√°r√≥l tartott el√Ķad√°st, amit a N√©z√Ķpont Int√©zet szekci√≥ja k√∂vetett. Ennek keret√©n bel√ľl Mr√°z √Āgoston S√°muel, Boros B√°nk Levente √©s Nagy D√°niel politol√≥gusok prezent√°lt√°k frissen elv√©gzett √©s ki√©rt√©kelt kutat√°sukat a rendszerv√°lt√°s meg√≠t√©l√©s√©nek t√©mak√∂r√©ben. A nap z√°r√°sak√©nt F√°bry S√°ndor m√Ľsora k√∂vetkezett, aki egy kicsit m√°s n√©z√Ķpontb√≥l k√∂zel√≠tette meg a rendszerv√°lt√°s t√©mak√∂r√©t.

A szerdai nap d√©lut√°nj√°t Kiss Gy. Csaba: Harminc √©ve c√≠m√Ľ leg√ļjabb k√∂tet√©nek bemutat√≥ja nyitotta meg. A k√∂nyvben a szerz√Ķ visszatekint az elm√ļlt √©vtizedekre, amit a fiatal, ‚Äô80-as √©veket k√∂vet√Ķ nemzed√©knek sz√°n els√Ķsorban, hiszen √Ķk lesznek majd azok, akik elfogulatlanul tudj√°k meg√≠t√©lni a rendszerv√°lt√°st √©s azt megel√Ķz√Ķ √©s k√∂vet√Ķ √©veket. A k√∂nyvbemutat√≥t a Rendszerv√°lt√°s T√∂rt√©net√©t Kutat√≥ Int√©zet √©s Arch√≠vum (RET√ĖRKI) szekci√≥ja k√∂vette. Az Int√©zet kutat√≥i k√∂z√ľl el√Ķad√°st tartott M. Kiss S√°ndor t√∂rt√©n√©sz, professor emeritus; Fricz Tam√°s politol√≥gus, a politikatudom√°ny kandid√°tusa; Riba Andr√°s L√°szl√≥ t√∂rt√©n√©sz; Szek√©r N√≥ra t√∂rt√©n√©sz-m√Ľv√©szett√∂rt√©n√©sz, egyetemi adjunktus, valamint H√°zi Bal√°zs lev√©lt√°ros √©s Nagymih√°ly Zolt√°n t√∂rt√©n√©sz, akik a Rendszerv√°lt√≥ Arch√≠vum foly√≥irat√°nak szerkeszt√Ķi, √Ķket Szeredi P√°l t√∂rt√©n√©sz k√∂vette. Az el√Ķad√°sok keretein bel√ľl a rendszerv√°lt√°s kutat√°s√°nak folyamat√°ba, eredm√©nyeibe, k√ľl√∂nb√∂z√Ķ szegmenseibe nyerhettek betekint√©st a jelenl√©v√Ķk. A RET√ĖRKI kutat√≥i bemutatt√°k azt a hihetetlen√ľl gazdag √©s fontos kutat√≥i tev√©kenys√©get, melynek seg√≠ts√©g√©vel, sokkal k√∂zelebb ker√ľlhet√ľnk, √©s jobban meg√©rthetj√ľk jelen√ľnket √©s m√ļltunkat.

A konferencia z√°r√°sak√©nt kihirdett√©k a p√°ly√°zat nyerteseit. Els√Ķ helyez√©st √©rt el √©s 200.000 forintos p√©nzjutalomban, k√∂nyvcsomagban √©s publik√°ci√≥s lehet√Ķs√©gben r√©szes√ľlt: Izing M√°t√© Antal, a Szegedi Tudom√°nyegyetem hallgat√≥ja, K√°rp√°talja exodus el√Ķtt? ‚Äď a k√°rp√°taljai fiatals√°g jelen- √©s j√∂v√Ķk√©p√©nek v√°ltoz√°sa 1989 √©s 2016 k√∂z√∂tt c√≠m√Ľ kutat√°s√°val. M√°sodik lett, Balogh G√©za a Szent Istv√°n Egyetem hallgat√≥ja: A rendszerv√°lt√°s-kori privatiz√°ci√≥s hull√°m hat√°sai a selypi cukorgy√°r t√ľkr√©ben c√≠m√Ľ tanulm√°ny√°val, aki 150.000 forint p√©nzjutalmat, k√∂nyvcsomagot √©s publik√°ci√≥s lehet√Ķs√©get nyert. Harmadik helyez√©st √©rt el Szab√≥ Lilla Fruzsina a Szegedi Tudom√°nyegyetem hallgat√≥ja, aki 100.000 forintos p√©nzjutalomban, k√∂nyvcsomagban √©s publik√°ci√≥s lehet√Ķs√©gben r√©szes√ľlt: A v√©szt√Ķi rendszerv√°lt√°s t√∂rt√©nete, szem√©lyes tapasztalatok √©s a politikai esem√©nyek t√ľkr√©ben 1988-t√≥l napjainkig c√≠m√Ľ kutat√°s√°val. El√Ķad√°s√°√©rt k√ľl√∂nd√≠jat, 50.000 forintot, k√∂nyvcsomagot √©s publik√°ci√≥s lehet√Ķs√©get nyert Demeter Petra a Szent Istv√°n Egyetem hallgat√≥ja: Befejezetlen rendszerv√°ltoz√°s ‚Äď a rendszerv√°lt√°s hat√°sai Bankh√°za telep√ľl√©s√©re c√≠m√Ľ tanulm√°ny√°val.

El√Ķad√°s√°√©rt eml√©klapban √©s k√∂nyvcsomagban r√©szes√ľlt: Balogh Szonja (PPKE); Hirth Zs√≥fia (PTE); Kadlicsk√≥ Gr√©ta (PTE); Macs√≥ Kinga (PTE); P√©czka L√°szl√≥ (PPKE). Az IKoN k√ľl√∂nd√≠jak√©nt publik√°ci√≥s lehet√Ķs√©gben √©s k√∂nyvcsomagban r√©szes√ľlt G√°sp√°r Krist√≥f, az ELTE hallgat√≥ja. Lezs√°k S√°ndor aj√°nd√©kak√©nt minden el√Ķad√≥ kapott egy darabot az 1987-es lakiteleki s√°torb√≥l. Mint elmondta, ha √ļjra sz√ľks√©g lesz a s√°tor√°ll√≠t√°sra, akkor ez m√°r azoknak a feladata lesz, akikn√©l ott vannak a darabok, nekik kell √∂sszefogniuk, hogy ism√©t √°llni tudjon a s√°tor.

A tal√°lkoz√≥ v√©g√©n Berecz Andr√°s √©nek- √©s mesemond√≥ el√Ķad√°s√°t hallgathatt√°k meg a r√©sztvev√Ķk.

ikonnf.hu


KťptŠr


Kurultaj Koll√©gium a N√©pf√Ķiskol√°n
2019. október 3-4.
TovŠbbi kťpekTovŠbbi kťpek

EsemťnynaptŠr
Ńttekintű tŠblŠzatŃttekintű tŠblŠzat

Keresű
OK

MeghŪvůk
Falusz√©p√≠t√Ķ T√°rsask√∂r XI. √∂sszej√∂vetele
Id√Ķpont: 2019. december 17., 18 √≥ra

Helysz√≠n: Lakitelek, M√Ľvel√Ķd√©si h√°z
Zoboralja √Črt√©kfelt√°r√≥ Koll√©gium Z√°r√≥konferenci√°ja
Id√Ķpont: 2019. december 14., 10 √≥ra

Helysz√≠n: Pogr√°ny, Kult√ļrh√°z
K√©pvisel√Ķi fogad√≥√≥ra Kiskunf√©legyh√°z√°n
Id√Ķpont: 2019. december 13., 16 √≥ra

Helyszín: Polgármesteri Hivatal
TovŠbbi meghŪvůkTovŠbbi meghŪvůk

Lakitelek


TovŠbbTovŠbb

Linkek

Linkek

Nemzeti Fórum

Lakiteleki N√©pf√Ķiskola

MindszentyLogo.jpg

Linkek

Linkek

Fidesz - Magyar Polgári Szövetség

Kereszténydemokrata Néppárt

Fidelitas

 

 


H√≠rekSzem√©lyes√ćr√°sok, interj√ļkOrsz√°ggy√Ľl√©sV√°laszt√≥ker√ľletK√©pt√°r√Črdekess√©gEl√©rhet√Ķs√©g
¬© Lezs√°k S√°ndor - Webmester - R√©gi honlap - Oldalt√©rk√©p