Hírek
Személyes
Írások, interjúk
Országgyűlés
Választókerület
Képtár
Érdekesség
Elérhetőség
Hírek, aktualitások
A községháza pincéjében hivatalosan is megnyílt a ''sóhivatal''
2014. szeptember 30.

Több tonnányi parajdi és a Himalájából származó só segíti a légzőszervi betegségekkel küszködők gyógyulását Szankon. A falubeliek már július óta élvezhetik a só belégzésének jótékony hatásait.

A szanki községháza pincéje rossz emlékeket idéz sokak számára, hiszen sok szankit győzködtek ott az 1950-es években a hatalom igazáról. Patkós Zsolt, a község polgármestere is emlékeztetett ezekre az időkre, amikor ünnepélyesen is átadták a polgármesteri hivatal pincéjében kialakított sószobát.

– A test és a lélek is gyógyulhat itt – fogalmazott a községvezető, aki elmondta, hogy idén márciusban kezdték el a sóbarlang kialakítását a kihasználatlanul álló pincében. Közmunkaprogramban dolgozók végezték a földmunkákat, hiszen a pince korábban alig 150 cm magas volt. A munkák már megkezdődtek, amikor váratlan anyagi segítség is érkezett Lezsák Sándor, az Országgyűlés alelnöke, a körzet országgyűlési képviselője közreműködésével. Tajvan magyarországi képviselete 700 ezer forinttal járult hozzá a sószoba kialakításához, szigeteléséhez, mivel a kősó olvad. A kivitelezésében helyi mesteremberek működtek közre, a belső burkolat Törőcsik Zoltán asztalos munkáját dicséri.

A só mellett, a fényeknek is nagy szerepe van a barlangban, mert a fényterápia szintén hatékony prevenciós módszer. A ledes világítás elé a szanki gyerekek sóképei kerültek.

- Köszönet mindenkinek, aki segítette ezt a munkát, melynek eredménye, hogy kicsik és nagyok, fiatalok és öregek élvezhetik a parajdi só jótékony hatását - mondta az avatón Patkós Zsolt.

Lezsák Sándor, az erős gazdasággal rendelkező, 24 milliós Tajvant „Ázsia tigriseként” jellemezte. „Nincsenek ásványkincseik, állandó fenyegetettségben élnek Kínától. Mi a titkuk? Az a mozgósító erő, amellyel képesek virágzó gazdaságot működtetni.” – emelte ki köszöntőjében az Országgyűlés alelnöke, aki úgy véli, hogy jó helyre került a tajvani külképviselet adománya, mert Szankon „is él ez az erő, ez a gyógyító erő, amellyel többet érnek el, mint az elvárható.”

Ünnepélyesen is átadták a polgármesteri hivatal pincéjében kialakított sószobát, amit a vendégek is kipróbáltak

A szankiak már júliusban birtokba vehették a „sóhivatalt”, az óvodások és általános iskolások csoportjai is rendszeres vendégei a sóbarlangnak, ahol a legkisebbek számára még homokozót is építettek.

Szank szép, érdemes itt lakni. A tajvani emberekre is jellemző az emberközpontúság, fontos az olyan összefogás, mint ahogyan az a sószoba is épült – szólt az ünneplőkhöz Tao Wen Lung, a magyarországi tajvani külképviselet vezetője. A tajvani kapcsolat révén egyébként a közelmúltban a csólyospálosi háziorvosi rendelőben is új berendezéseket – például hordozható EKG-, és ultrahang készüléket – vásárolhattak.

PN

(Forrás: BAON.hu)


Képtár


Kásler Miklós miniszter előadása, valamint Megyer Márta és Kis-Tóth Ferenc kiállításának megnyitója
2019. június 14.
További képekTovábbi képek

Eseménynaptár
Áttekintő táblázatÁttekintő táblázat

Kereső
OK

Meghívók
Kölcsey Kör: Új arcok, régi harcok II.
Budapest, Polgárok Háza
2019. április 10. 18:00
XIX. Lakiteleki Filmszemle
A nevezési lapok és a filmek beküldési határideje: 2019. október 4.
Mindszenty szoboravatás és szentelő, valamint Mindszenty Emlékérem átadó

Petőfiszállás-Pálosszentkút kegytemploma 
2019. március 23. 10:30

További meghívókTovábbi meghívók

Lakitelek


TovábbTovább

Linkek

Linkek

Nemzeti Fórum

Lakiteleki Népfőiskola

MindszentyLogo.jpg

Linkek

Linkek

Fidesz - Magyar Polgári Szövetség

Kereszténydemokrata Néppárt

Fidelitas

 

 


HírekSzemélyesÍrások, interjúkOrszággyűlésVálasztókerületKéptárÉrdekességElérhetőség
© Lezsák Sándor - Webmester - Régi honlap - Oldaltérkép