Hírek
Személyes
Írások, interjúk
Országgyűlés
Választókerület
Képtár
Érdekesség
Elérhetőség
Hírek, aktualitások
A költészet túléli a politikát
2014. augusztus 18.

Beszélgetés Lezsák Sándorral

Fekete felhő, teafűcímű versgyűjteménye huszonhat éve jelent meg. Minta madarak: ez áll a kötet nyitó költeménye élén. Hasonlataival a szedelőzködő madarakról írja: „bennük vibrál ez a rendezkedő nyugtalanság / s ez a csillagokat szervező nyugalom, / hogy visszatérek / vissza világom közepére, /Lakitelekre, a falu szélére…” Lezsák Sándor költő, az Országgyűlés alelnöke jelenlegi munkájában is azt élteti, amit Lakitelek szellemisége teremtett meg évtizedekkel ezelőtt. A költő, az egykori tanyasitanító, úgy tudom, hívő családba született…

A költészet túléli a politikát

A mondat, „hívő családba született” azt is jelenti, hogy ez az állapot, a Jóisten jelenléte számomra olyan természetes, mint a levegő, a napfény, a víz. Anyuka van, Apuka van, Jóisten van, ez valamiképpen magától értetődő. Hogy mennyire jelenvaló tud lenni, azt esztendővel ezelőtt családi körben élhettem meg, a hármas iker unokáimmal, a kisebbik lányomnál. Ülünk az asztalnál, a gyermekek már nem dobálják össze-vissza a kezüket, mint három-négy éves korukban, hanem nagyon szépen keresztet vetnek és elmondják: Édes Jézus, légy vendégünk… Amikor hozzáláttunk az ebédhez, akkor a kis Kolosnak mondtam, hogy ne lökdössed a szomszédodat! Kolos odanéz: nincs ott senki… Néz rám csodálkozva, talán rosszul értett valamit?!- Te mondtad az előbb, hogy „Édes Jézus légy vendégünk.” Nohát, – mondtam – ott ül melletted Jézuska. Te hívtad oda.

Kolosnak kerekre nyílik a szeme, arcán a huncut mosoly villan, aztán odafordul, nyújtja a kanalát: - Kérsz?– kérdezi. De már engem néz, - Igen, Papa - mondja- bár nem látom, de valóban itt van!

Azóta a gyerekek nem csak mondják, de talán értik is az ebéd előtti imádságot. Ilyen egyszerűen van Jézus jelen az életünkben.

Milyen gyerekkori élményei vannak?

Amikor én gyerek voltam –nagyon rossz emlék – egy trolibusz belegázolt a körmenetbe. Láttam a buszvezető arcát, igazán attól ijedtem meg. Az arcától. Mert gyűlölet volt benne s ettől a kitenyésztett arctól jobban féltem, mint attól, hogy a busz esetleg valami nagy bajt csinál, bár megijedtek, sikoltoztak körülöttünk. Másik gyerekkori emlékem: Mindszenty bíboros 1956. november 3-án este beszélt a rádióban. Édesanyám hallgatta és sírt. Hét esztendős voltam, s úgy éreztem, ha Anyuka sír az a fájdalomnak a csúcsa. Iszonytatóbb nincsen annál a tehetetlenségnél, amely összeszorítja az ember szívét. Azután hamar rájöttem, hogy másfajta sírás ez… Megyek oda Anyukához, közben a rádióban Mindszenty beszél, érces, kemény, pattogó hangon, Anyuka pedig mondja, hogy nem szomorú, hanem örömében sír, mert a bíboros atya már nincs a börtönben. Akkor megértettem, hogy mit jelentenek az örömkönnyek. Mint sokak életében a hit, az enyémben is biztonság, állandóság. A szerelemről,a hazáról és Istenről nagyon nehéz beszélni. Inkább élményeket tudok fölidézni, elbeszélni.

Talán ez a gyerekkori élmény a magja annak, hogy 2004-ben a Mindszenty Társaság az Ön kezdeményezésére megalakult?

Forrása ennek valóban ez a gyerekkori emlék s egy másik: Molnár Laci osztálytársammal(bátorságunk próbája volt) elmentünk az amerikai követség közelébe, és csak néztük, néztük azt az épületet, tudván, hogy Mindszenty bíborosunk ott van, nem jöhet onnan ki, de hátha megjelenik az egyik ablakban… Azt a Kelet-közép-európai abszurd drámai léthelyzetet, amiben éltünk, igazán akkor és ott tudtam fölfogni. Amikor 1991 májusában a magyar országhatáron fogadhattam Mindszenty bíborosunk koporsóját, az is meghatározó élmény volt.

Most augusztusban több mint ötven fiatal jön a Lakitelek Népfőiskolára, akik alapítványunk ösztöndíjas diákjai és vetélkedők, pályázatok nyertesei.Nekem is mindenkor élmény olyanokkal találkozni, beszélgetni, akik ismerik Mindszenty életútját.

Kezdődik a nyár, a sok program közül miről beszél szívesen?

Mindegyikről. Most hajnalban indulunk a Széchenyi emléktúrára. Zarándokútnak is nevezhetnénk. Minden esztendőben a Népfőiskolán szervezünk olyan Kárpát-medencei középiskolai vetélkedőt, amely egy-egy magyar történelmi személyiséget idéz meg: többek között Márton Áron, Zrínyi Miklós, Bethlen Gábor, Esterházy János, Szent Imre herceg, idén pedig Széchényi az emléktúra névadója. A győztes csapatokat több napos kirándulásra viszem, reggel a Lánchídtól indulunk Nagycenkre, átmegyünk Bécsbe, Pozsonyba. Ezek a középiskolás fiatalok már jó ismeretekkel érkeznek: álomszép velük beszélgetni. Talán ezért vagyok javíthatatlan derülátó, mert ilyen élményforrások adnak erőt. A napokban is olyan fiatalok voltak a Népfőiskolán, százhúsz-száznegyvenen,akik kis csoportokban bemutatkozva, beszélgetve mennek oda a térképhez, bejelölik, és nem csak azt, hogy ők honnan jöttek, hanem a szülök, nagyszülők, netán még a dédszülők életútjának helyszíneit is. Végül a szélrózsa minden irányában vannak jelölések, és őseinkkel belakjuk a Kárpát-medencét. És akkor az a mondat, hogy „keresztény családban nőttem fel” – egy pajkos tekintetű, jókedvű huszonéves szájából, aki egészséges és felsőfokú nyelvvizsgái vannak, igazán reményt ad. A Lakitelek Népfőiskola nem ad számukra bizonyítványt, mégis kötődnek, mert jól érzik magukat, egymást is érzik és a Kárpát-medencei hazát is, amely az otthonunk.

A Mindszenty Társaságszámára bizonyosan fontos, hogy Mindszenty Józsefboldoggá avatását elősegítse, szorgalmazza. Sikeres lehet-e ez a nemes törekvés?

Szőke Jánosszalézi szerzetes volt a boldoggá avatás vatikáni posztulátora, aki több mint két esztendővel ezelőtt januárban halt meg. Ő a Lakitelek Népfőiskola és Alapítvány egyik kurátora volt, elnöke a Kuratóriumnak. Tőle kérdeztem mindig, mikorra remélhetjük a boldoggá avatásról szóló döntést? Elképesztő, hogy Szőke atya micsoda munkát végzett. Mindig azt mondta, nyugalom, a mai nappal is közelebb vagyunk a boldoggá avatás szertartásához.

Ez volt a legtöbb, amit mondhatott?

Keserűen halt meg emiatt, halála előtt néhány nappal voltunk nála a feleségemmel. Haragudott a világra, hogy a boldoggá avatás nem történt meg.

Az Ön életében jelen van a tanítás, a család, a nevelés lehetőségeinek éltetése, a politikai, közéleti tevékenység, szakadatlan munka az országgyűlésben. Ennyi elfoglaltság mellett van-e ideje a költészettel is foglalkozni?

Családapának lenni sem foglalkozás, hanem valamiféle természetes létforma. Az iskolát sem tekintettem foglalkozásnak, soha nem mondtam úgy: megyek a munkába. Feladat, amivel együtt élek, amit minél jobban meg kell oldani. Ilyen az írás is. Kezdettől fogva szinte, az élethelyzeteket megpróbáltam édesapaként megoldani, az iskolában pedagógusként, vagy a pedagógiai tapasztalataimat hasznosítva a környezetemben, olykor gyógypedagógusként. És a közéletben is, ha arra volt szükség. Amit nem tudtam megoldani az viszont gyűlt bennem, azt meg kellett megfogalmaznom, azt le kellett írnom. Versben, drámában, prózában. A Lakiteleki Találkozó óta másfajta élethelyzetben vagyok: ezt a publikálással nem akartam összekeverni. Vagy az irodalom, vagy a politika sérülne. Esetleg mind a kettő. A politika türelmetlenebb, mint az irodalom. A költészet pedig túléli a politikát.

Lezsák Sándorral az interjút Simon Erika készítette, mely megjelent a Keresztény Élet 2014. augusztus 17-i számában.


Képtár


Kurultaj Kollégium a Népfőiskolán
2019. október 3-4.
További képekTovábbi képek

Eseménynaptár
Áttekintő táblázatÁttekintő táblázat

Kereső
OK

Meghívók
Kampányfórum rendezvény - Hőgyész
Kölcsey Kör: Mikor lesz békesség az Úzvölgyében?
Helyszín: Polgárok Háza

Időpont: 2019. szeptember 18. (szerda), 18 óra
Lovarda ünnepélyes megnyitó
Helyszín: Lakitelek Népfőiskola - Hungarikum Liget - Lovarda 

Időpont: 2019. szeptember 28. (szombat), 11 óra
További meghívókTovábbi meghívók

Lakitelek


TovábbTovább

Linkek

Linkek

Nemzeti Fórum

Lakiteleki Népfőiskola

MindszentyLogo.jpg

Linkek

Linkek

Fidesz - Magyar Polgári Szövetség

Kereszténydemokrata Néppárt

Fidelitas

 

 


HírekSzemélyesÍrások, interjúkOrszággyűlésVálasztókerületKéptárÉrdekességElérhetőség
© Lezsák Sándor - Webmester - Régi honlap - Oldaltérkép