Hírek
Személyes
Írások, interjúk
Országgyűlés
Választókerület
Képtár
Érdekesség
Elérhetőség
Hírek, aktualitások
A Fazekas Mihály Gimnázium csapata nyerte a Tolsztoj Társaság középiskolás versenyét
2017. szeptember 24.

A Tolsztoj Társaság a Magyar-Orosz Együttműködésért Egyesület ötödik alkalommal rendezte meg „Az orosz klasszikusok nyomában” című vetélkedőt hazai és külhoni középiskolás diákok számára, melynek döntője 2017. szeptember 20-21. között volt a Lakitelek Népfőiskolán.

A verseny ebben az esztendőben is kétfordulós volt. Az első fordulóban a megadott feladatokat írásban kellett megoldani, és eljuttatni a Tolsztoj Társaság részére. 2017-ben is nagyon népszerű volt a verseny, az első fordulóban hetven pályamunka érkezett be, közülük a legjobb tíz csapat kapott meghívást a Lakitelek Népfőiskolán megtartott második fordulóra, ami egyben a verseny döntője – mondta el dr. Gyürky Kata, a vetélkedő főszervezője, a Tolsztoj Társaság tagja.

A döntőn részt vevő diákok számára, a verseny mellett kulturális programot is próbál nyújtani a Társaság: mindig egy neves színművész előadásában hallhatnak csokrot az orosz irodalomból. Ebben az évben Kubik Anna Kossuth-díjas színművész több más mellett Tatjana levelét olvasta fel az Anyeginből. A versenyre való hangolódást segítette azon a kisfilmek levetítése is, melyeket az első fordulóban készítettek a csapatok, az orosz jobbágyfelszabadítást rendezték meg vita formájában.

A Fazekas Mihály Gimnázium csapata nyerte a Tolsztoj Társaság középiskolás versenyét

A döntőben előre megadott témákban orosz történelmi és irodalmi feladatokat kellett megoldaniuk a résztvevőknek. Ismerniük kellett Dosztojevszkij: A Karamazov testvérek című művét, Puskin: A kapitány lánya című alkotását, a Pugacsov-lázadás történetét, II. Katalin cárnő uralkodásának bel- és külpolitikáját, valamint Ilja Jefimovics Repin festő legfontosabb festményeit.

A zsűri tagjai voltak: dr. Regéczi Ildikó, a Debreceni Egyetem Szlavisztikai Intézetének docense, Tolsztoj Társaság tagja, Bilku Marina, zenész, zenetanár, műfordító, Tolsztoj Társaság tagja, és Olajos István történem szakos tanár, a lakiteleki Eötvös Iskola igazgatója.

A díjak átadása előtt dr. Regéczi Ildikó összegezte a zsűri véleményét: látható volt, hogy minden csapat nagyon sok munkát fektetett a versenyre való felkészülésbe, a megadott témákat sikeresen elsajátították a csapatok. Bilku Marina örömét fejezte ki, hogy az orosz irodalomhoz értő középiskolások vettek részt a döntőben. Olajos István, mint mondta bízik abban, hogy még sokáig megrendezik ezt a vetélkedőt, mivel történelem, irodalom, képzőművészet, kultúra is volt ezen a versenyen, és egy népet szerinte úgy lehet igazán megismerni, ha így, több szempontból is vizsgáljuk.

A Fazekas Mihály Gimnázium csapata nyerte a Tolsztoj Társaság középiskolás versenyét

A vetélkedő végeredménye:

1. Fazekas Mihály Gyakorló Gimnázium csapata (Budapest)

2. Lovassy László Gimnázium csapata (Veszprém)

3. ELTE Apáczai Csere János Gyakorló Gimnázium és Kollégium csapata (Budapest)

4. Vetési Albert Gimnázium „Feljegyzések” csapata (Veszprém)

5. Felsőbüki Nagy Pál Gimnázium csapata (Kapuvár)

6. Mikszáth Kálmán Elméleti Líceum csapata (Pásztó)

7-8. Raoul Wallenberg Szakgimnázium csapata (Budapest)

7-8. II. Rákóczi Ferenc Katolikus Gimnázium és Szakgimnázium (Kiskunhalas)

9. Vetési Albert Gimnázium „Holt üzenetek” csapata (Veszprém)

10. III. Béla Gimnázium csapata (Baja)

 

A verseny első három helyezettje könyvjutalmat kapott, a vetélkedő győztese, a budapesti Fazekas Mihály Gimnázium csapata pedig megnyerte a verseny fődíját, egy öt napos moszkvai utazást is.

Dr. Osztovits Szabolcs, a nyertes csapat felkészítő tanára köszönetet mondott a Tolsztoj Társaságnak, hogy idén is megszervezte a versenyt, illetve a Lakitelek Népfőiskolának, hogy lehetőséget biztosított a döntő színvonalas megrendezésére. Állítása szerint nagyon sok értékes tudnivalóval gazdagodhattak a diákok a verseny mindkét fordulójában.

Varga Zoltán

További fotóink ide kattintva megtekinthetők a képtárban


Képtár


Kurultaj Kollégium a Népfőiskolán
2019. október 3-4.
További képekTovábbi képek

Eseménynaptár
Áttekintő táblázatÁttekintő táblázat

Kereső
OK

Meghívók
Faluszépítő Társaskör XI. összejövetele
Időpont: 2019. december 17., 18 óra

Helyszín: Lakitelek, Művelődési ház
Zoboralja Értékfeltáró Kollégium Zárókonferenciája
Időpont: 2019. december 14., 10 óra

Helyszín: Pográny, Kultúrház
Képviselői fogadóóra Kiskunfélegyházán
Időpont: 2019. december 13., 16 óra

Helyszín: Polgármesteri Hivatal
További meghívókTovábbi meghívók

Lakitelek


TovábbTovább

Linkek

Linkek

Nemzeti Fórum

Lakiteleki Népfőiskola

MindszentyLogo.jpg

Linkek

Linkek

Fidesz - Magyar Polgári Szövetség

Kereszténydemokrata Néppárt

Fidelitas

 

 


HírekSzemélyesÍrások, interjúkOrszággyűlésVálasztókerületKéptárÉrdekességElérhetőség
© Lezsák Sándor - Webmester - Régi honlap - Oldaltérkép