Hírek
Személyes
Írások, interjúk
Országgyűlés
Választókerület
Képtár
Érdekesség
Elérhetőség
Hírek, aktualitások
A 65 éves Lezsák Sándort köszöntötték az Írószövetségben
2014. november 13.

Irodalmi műsorral köszöntötték Lezsák Sándor Pilinszky- és Bethlen Gábor-díjas költőt, írót, politikust, az Országgyűlés alelnökét 65. születésnapja alkalmából barátai és tisztelői csütörtökön a Magyar Írószövetség székházában Budapesten.

Szentmártoni János, a Magyar Írószövetség elnöke az estet megnyitó beszédében hangsúlyozta: "én már a bölcs és higgadt gondolkodót ismertem meg Lezsák Sándorban, aki megharcolta a csatáit, események irányítójává, történelmet alakító személyiséggé vált".

Hozzáfűzte, hogy Lezsák Sándor "csöndes elszántsága, valamint mértéktartó, következetes helytállása olyan példaértékű szimbiózist alkot", amelyet sokan megirigyelhetnének tőle.

Szentmártoni János kiemelte, hogy az Írószövetségben most elsősorban a költő Lezsák Sándort ünneplik, s nem a politikust, bár "tudjuk, hogy benne a kettő elválaszthatatlan". Hozzátette: Lezsák Sándor életében egyenrangú helye van mindkettőnek, éppen úgy, mint a tanárembernek vagy éppen a Lakiteleki Népfőiskola megálmodójának.

Az Írószövetség elnöke kitért arra is, hogy Lezsák Sándor verseiben fellelhetjük egy új és szabad világ megteremtésének az előkészületeit, majd a szellemi és lelki készülődést bátor tettek követték. "Tudjuk, hogy mennyire nyugtalanítják őt a cselekvésre nehezen átváltható felismerések" - fogalmazott Szentmártoni János, emlékeztetve arra, hogy ezt Lezsák Sándor vallotta meg egyik költeményében.

A 65 éves Lezsák Sándort köszöntötték az Írószövetségben

Az eseményen az ünnepeltet Czigány György költő, Faragó Laura énekművész, Tóth Erzsébet költő és Bozók Ferenc költő köszöntötte, a műsorban közreműködött Papp János színművész, valamint a Capella Christina kórus. Az est házigazdája Kiss Gy. Csaba irodalom- és művelődéstörténész volt.

Az idén 65 esztendős Lezsák Sándor 1969-től a lakitelek-szikrai tanyasi iskola képesítés nélküli tanítója volt, majd miután munka mellett elvégezte a szegedi tanárképző főiskolát, s 1975-ben magyar-történelem szakos tanári diplomát szerzett, a lakiteleki általános iskola tanára lett. A Magyar Demokrata Fórum 1987. szeptember 27-én az ő házának kertjében bontott zászlót, ennek később a vezetésében is részt vett, 1996 és 1999 között elnökként dolgozott. Az MDF vezette kormány működése idején (1990-1994) a közélet egyik meghatározó szereplője volt. 1994 óta országgyűlési képviselő, 2006 óta az Országgyűlés alelnöke, a Lakiteleki Népfőiskola alapító igazgatója.

Irodalmárként az 1994-ben bemutatott az Attila, Isten kardja című rockopera verseinek szerzőjeként keltett feltűnést, korábban megjelent két verseskötete - Békebeli éjszaka, valamint Fekete felhő, teafű - egy drámája a Nyolcvan vödör levegő és egy esszéje Költészet a politikában címmel.

(Forrás: MTI)

További fotók ide kattintva és ide kattintva megtekinthetők a képtárban


Képtár


Kásler Miklós miniszter előadása, valamint Megyer Márta és Kis-Tóth Ferenc kiállításának megnyitója
2019. június 14.
További képekTovábbi képek

Eseménynaptár
Áttekintő táblázatÁttekintő táblázat

Kereső
OK

Meghívók
Kölcsey Kör: Új arcok, régi harcok II.
Budapest, Polgárok Háza
2019. április 10. 18:00
XIX. Lakiteleki Filmszemle
A nevezési lapok és a filmek beküldési határideje: 2019. október 4.
Mindszenty szoboravatás és szentelő, valamint Mindszenty Emlékérem átadó

Petőfiszállás-Pálosszentkút kegytemploma 
2019. március 23. 10:30

További meghívókTovábbi meghívók

Lakitelek


TovábbTovább

Linkek

Linkek

Nemzeti Fórum

Lakiteleki Népfőiskola

MindszentyLogo.jpg

Linkek

Linkek

Fidesz - Magyar Polgári Szövetség

Kereszténydemokrata Néppárt

Fidelitas

 

 


HírekSzemélyesÍrások, interjúkOrszággyűlésVálasztókerületKéptárÉrdekességElérhetőség
© Lezsák Sándor - Webmester - Régi honlap - Oldaltérkép