Hírek
Személyes
Írások, interjúk
Országgyűlés
Választókerület
Képtár
Érdekesség
Elérhetőség
Hírek, aktualitások
„A magyar őstörténetnek nemcsak múltja, hanem jelene és jövője van”
2019. augusztus 8.

A magyar őstörténetnek nemcsak múltja, hanem jelene és jövője van, amelyet elsősorban a tudományos kutatómunkával lehet a jövő nemzedék számára megőrizni – mondta Lezsák Sándor, az Országgyűlés alelnöke és a bugaci Ősök napja rendezvény fővédnöke csütörtökön.

Az augusztus 16. és 18. között megrendezendő V. Ősök Napja ünnep sajtótájékoztatóján Illyés Gyula gondolatát – „haza a magasban” – idézte, kiemelve, hogy a Kurultaj testvérrendezvényeként megszervezett Ősök napjával Bugacon a haza „a földön” is megvalósul, mert az eseményben megmutatkozó szellemi honvédelem „életerősen gyógyítja” a magyar történeti tudaton ejtett sebeket. „A fiatal nemzedék vegye újra szemügyre a korábbi kutatásokat, felfedezéseket, ellentmondásokat és feszültségeket és rendezze végre közös dolgainkat” – hangsúlyozta Lezsák Sándor.

Szabó László, Bugac polgármestere kiemelte: évről évre egyre többen látogatnak Bugacra. A település korábban a pusztai pásztorhagyományokról volt ismert, de a határában pár év fölfedezett Árpád-kori monostor és a Kurultaj–Ősök napja rendezvénypár új arcát mutatja a háromezer fős falunak. A polgármester elmondta a rendezvényen ezúttal is lesznek tematikus kiállítások, előadások és íjászbemutatók is.

A tematikus programok közül kiemelte még az Attila sátrában rendezendő antropológiai és régészeti kiállítást, amelyen arc-, fegyver- és ékszerrekonstrukciókat láthat a közönség, de a sátorban mutatják be az első, Erdélyben megtalált lovas hun temetkezés eredeti maradványait is.

Bíró András Zsolt antropológus, humánbiológus, a Magyar-Turán Alapítvány elnöke elárulta: idén először tartanak nagy nomád felvonulást, amely a magyarok bejövetelét idézi majd föl.

Varga Zoltán, a Magyar-Turán Alapítvány és a rendezvény programigazgatója ismertette, több mint ötven hagyományőrző és sportesemény mellett ismeretterjesztő kiállítások és előadások, valamint több tucat koncert is várja az érdeklődőket. Mint mondta, több nomád sportversenyt is rendeznek: lesz köböre (lovas nomád csapatjáték) nemzeti bajnokság, övbirkózás és íjászverseny is. Kora középkori harcokat és csatajeleneteket is bemutatnak, de kézműves foglalkozás és -bemutató, valamint kézműves vásár is várja a látogatókat.

A háromnapos eseményen magyar és külföldi előadók különféle természettudományos és régészeti témákban a magyar őstörténettel kapcsolatban tartanak előadásokat.  A színpadon változatos zenei programokat kínálnak: népzene és néptánc előadások mellett több tucat koncert is várja a látogatókat. A program az ősökre való megemlékezéssel, a szertűzzel ér véget - tette hozzá.

A Magyar Hírlap videós interjúja ide kattintva megnézhető.

Fotó: Katona László

Magyar Hírlap


Képtár


Kurultaj Kollégium a Népfőiskolán
2019. október 3-4.
További képekTovábbi képek

Eseménynaptár
Áttekintő táblázatÁttekintő táblázat

Kereső
OK

Meghívók
Faluszépítő Társaskör XI. összejövetele
Időpont: 2019. december 17., 18 óra

Helyszín: Lakitelek, Művelődési ház
Zoboralja Értékfeltáró Kollégium Zárókonferenciája
Időpont: 2019. december 14., 10 óra

Helyszín: Pográny, Kultúrház
Képviselői fogadóóra Kiskunfélegyházán
Időpont: 2019. december 13., 16 óra

Helyszín: Polgármesteri Hivatal
További meghívókTovábbi meghívók

Lakitelek


TovábbTovább

Linkek

Linkek

Nemzeti Fórum

Lakiteleki Népfőiskola

MindszentyLogo.jpg

Linkek

Linkek

Fidesz - Magyar Polgári Szövetség

Kereszténydemokrata Néppárt

Fidelitas

 

 


HírekSzemélyesÍrások, interjúkOrszággyűlésVálasztókerületKéptárÉrdekességElérhetőség
© Lezsák Sándor - Webmester - Régi honlap - Oldaltérkép