Hírek
Személyes
Írások, interjúk
Országgyűlés
Választókerület
Képtár
Érdekesség
Elérhetőség
Hírek, aktualitások
„A magyar őstörténetnek nemcsak múltja, hanem jelene és jövője van”
2019. augusztus 8.

A magyar őstörténetnek nemcsak múltja, hanem jelene és jövője van, amelyet elsősorban a tudományos kutatómunkával lehet a jövő nemzedék számára megőrizni – mondta Lezsák Sándor, az Országgyűlés alelnöke és a bugaci Ősök napja rendezvény fővédnöke csütörtökön.

Az augusztus 16. és 18. között megrendezendő V. Ősök Napja ünnep sajtótájékoztatóján Illyés Gyula gondolatát – „haza a magasban” – idézte, kiemelve, hogy a Kurultaj testvérrendezvényeként megszervezett Ősök napjával Bugacon a haza „a földön” is megvalósul, mert az eseményben megmutatkozó szellemi honvédelem „életerősen gyógyítja” a magyar történeti tudaton ejtett sebeket. „A fiatal nemzedék vegye újra szemügyre a korábbi kutatásokat, felfedezéseket, ellentmondásokat és feszültségeket és rendezze végre közös dolgainkat” – hangsúlyozta Lezsák Sándor.

Szabó László, Bugac polgármestere kiemelte: évről évre egyre többen látogatnak Bugacra. A település korábban a pusztai pásztorhagyományokról volt ismert, de a határában pár év fölfedezett Árpád-kori monostor és a Kurultaj–Ősök napja rendezvénypár új arcát mutatja a háromezer fős falunak. A polgármester elmondta a rendezvényen ezúttal is lesznek tematikus kiállítások, előadások és íjászbemutatók is.

A tematikus programok közül kiemelte még az Attila sátrában rendezendő antropológiai és régészeti kiállítást, amelyen arc-, fegyver- és ékszerrekonstrukciókat láthat a közönség, de a sátorban mutatják be az első, Erdélyben megtalált lovas hun temetkezés eredeti maradványait is.

Bíró András Zsolt antropológus, humánbiológus, a Magyar-Turán Alapítvány elnöke elárulta: idén először tartanak nagy nomád felvonulást, amely a magyarok bejövetelét idézi majd föl.

Varga Zoltán, a Magyar-Turán Alapítvány és a rendezvény programigazgatója ismertette, több mint ötven hagyományőrző és sportesemény mellett ismeretterjesztő kiállítások és előadások, valamint több tucat koncert is várja az érdeklődőket. Mint mondta, több nomád sportversenyt is rendeznek: lesz köböre (lovas nomád csapatjáték) nemzeti bajnokság, övbirkózás és íjászverseny is. Kora középkori harcokat és csatajeleneteket is bemutatnak, de kézműves foglalkozás és -bemutató, valamint kézműves vásár is várja a látogatókat.

A háromnapos eseményen magyar és külföldi előadók különféle természettudományos és régészeti témákban a magyar őstörténettel kapcsolatban tartanak előadásokat.  A színpadon változatos zenei programokat kínálnak: népzene és néptánc előadások mellett több tucat koncert is várja a látogatókat. A program az ősökre való megemlékezéssel, a szertűzzel ér véget - tette hozzá.

A Magyar Hírlap videós interjúja ide kattintva megnézhető.

Fotó: Katona László

Magyar Hírlap


Képtár


35 éves a kiskunmajsai Jonathermál
2019. augusztus 19.
További képekTovábbi képek

Eseménynaptár
Áttekintő táblázatÁttekintő táblázat

Kereső
OK

Meghívók
Kölcsey Kör: Új arcok, régi harcok II.
Budapest, Polgárok Háza
2019. április 10. 18:00
XIX. Lakiteleki Filmszemle
A nevezési lapok és a filmek beküldési határideje: 2019. október 4.
Mindszenty szoboravatás és szentelő, valamint Mindszenty Emlékérem átadó

Petőfiszállás-Pálosszentkút kegytemploma 
2019. március 23. 10:30

További meghívókTovábbi meghívók

Lakitelek


TovábbTovább

Linkek

Linkek

Nemzeti Fórum

Lakiteleki Népfőiskola

MindszentyLogo.jpg

Linkek

Linkek

Fidesz - Magyar Polgári Szövetség

Kereszténydemokrata Néppárt

Fidelitas

 

 


HírekSzemélyesÍrások, interjúkOrszággyűlésVálasztókerületKéptárÉrdekességElérhetőség
© Lezsák Sándor - Webmester - Régi honlap - Oldaltérkép