Hírek
Személyes
Írások, interjúk
Országgyűlés
Választókerület
Képtár
Érdekesség
Elérhetőség
Hírek, aktualitások
Pintér: Nem kell félni Magyarországon
2019. július 17.

Mitől nyugodt a nyugodt erő? címmel tartott előadást Pintér Sándor belügyminiszter a Lakitelek Népfőiskolán megrendezett Európa Szabadegyetemen tegnap. A miniszterelnök-helyettessel Lezsák Sándor házigazda, az országgyűlés alelnöke beszélgetett.

Magyarország biztonságát nagyban meghatározza Pintér Sándor személyisége, több évtizedes tevékenysége - mondta köszöntőjében Lezsák Sándor. A belügyminiszter kettős céllal érkezett a Lakitelek Népfőiskolára: egyrészt, hogy előadást tartson az Európa Szabadegyetem hallgatóinak, másrészt pedig, hogy megtekintse a Népfőiskolán folyó beruházásokat - tette hozzá a hézigazda, aki elsőként arról faggatta a vendégét, hogyan lett rendőr.

A belügyminiszter válaszában elmondta, szülei azt szerették volna, hogy mérnök legyen. Biztatásukra jelentkezett a Műszaki Egyetemre, de egyáltalán nem vonzotta a műszaki pálya, inkább emberekkel szeretett volna foglalkozni, ezért ment rendőrnek. A rendőrségnél végigjárta a ranglétrát és közben megszerezte a jogi diplomát is. Mint mondta, nagyon sokat köszönhet munkatársainak. Azt vallja, hogy eredményt csak egységes, jó kollektívával lehet elérni. Büszkén számolt be a rendőrség eredményeiről is. Kiemelte a Terrorelhárítási Központ szerepét. Arról beszélt, hogy közel egy évtizedes fennállása óta rengeteget fejlődtek a TEK munkatársai, akik tavaly az Amerikai Egyesült Államokban megrendezett világversenyen is győzedelmeskedtek. Felidézte, mennyit fejlődött a magyar rendőrség az elmúlt évtizedekben. Mint mondta, amíg a szomszédos országokban lecserélték a rendőrségi egyenruhát, addig nálunk a technikai fejlesztésre helyezték a hangsúlyt. Ugyanakkor bevezették, hogy érettségi nélkól nem lehet rendőrként dolgozni. A cél az volt, hogy változzon az intézkedési kultúra, ezáltal pedig a rendőrség társadalmi megítélése - magyarázta a belügyminiszter.

Elmondta, a fejlesztéseknek és a szemléletváltásnak köszönhetően több mint felére csökkent a bűncselekmények száma az elmúlt években hazánkban. Míg 2010-ben 430 eyer bűncselekmény történt, addig 2018-ban már csak 187 ezer. Úgy reméli, hogy idén 160 ezer alá csökken a bűncselekmények száma. Pintér Sándor beszámolójából az is kiderült, hogy 2010-ben 46 százalékos volt a bűncselekmények felderítési aránya, és tavaly már a bűnesetek mintegy 70 százalékát sikeresen felderítették. Ebből is látszik, hogy nem kell félni Magyarországon - hangsúlyozta a belügyminiszter. Hozzátette, egy felmérés szerint a magyar állampolgárok 43 százaléka teljes mértékben biztonságban érzi magát hazánkban, ez a szám 2010-ben alig haladta meg a 2 százalékot.

A belügyminiszter arról is beszélt, hogy kamerarendszerek kiépítésének köszönhetően több mint felére, 116 ezerről 56 ezerre csökkent a közterületeken elkövetett bűncselekmények száma az elmúlt kilenc évben. Pintér Sándor szerint nagyon sokat változott a rendőrség megítélése, ma már nem kell félni a rendőröktől hazánkban. Bízhatunk bennük és bátran segítséget kérhetnek túlük az emberek. Beszélt az iskolarendőrökről is. Elmondta, jelenleg 200 iskolában van állandó rendőri felügyelet hazánkban és több mint 1000 iskolába járnak rendőrök rendszeresen. Elmondta, a korrupció visszaszorítása érdekében Európában először vezették be a Védelmi Szolgálatot, melynek tagjai folyamatosan ellenőrzik, tesztelik a rendőröket.

A belügyminiszter felhívta a figyelmet a leginkább fiatalokat érintő kábítószer-fogyasztás veszélyeire is, amit szerinte csak a pedagógusok segítségével tudnak megfékezni.

Beszélt a kiskunfélegyházi fegyvergyárról is. Elmondta: pisztolyt, géppisztolyt, gépkarabélyt gyártanak majd az üzemben. Ott készítik azokat az új, magyar géppisztolyokat is, melyekkel a magyar rendőrséget látják el a jövőben.

Pintér Sándor belügyminiszter beszélt a migráció okán a megnövekedett rendőrségi terhekről is. Mint mondta, 2015-ben érkezett a legtöbb, 391 ezer bevándorló hazánkba. A kerítésépítéssel, a technikai és létszámfejlesztéssel, illetve a laktanyaépítésekkel mára konszolidálódott a helyzet.

Vajda Piroska, Petőfi Népe


Képtár


Kurultaj Kollégium a Népfőiskolán
2019. október 3-4.
További képekTovábbi képek

Eseménynaptár
Áttekintő táblázatÁttekintő táblázat

Kereső
OK

Meghívók
Faluszépítő Társaskör XI. összejövetele
Időpont: 2019. december 17., 18 óra

Helyszín: Lakitelek, Művelődési ház
Zoboralja Értékfeltáró Kollégium Zárókonferenciája
Időpont: 2019. december 14., 10 óra

Helyszín: Pográny, Kultúrház
Képviselői fogadóóra Kiskunfélegyházán
Időpont: 2019. december 13., 16 óra

Helyszín: Polgármesteri Hivatal
További meghívókTovábbi meghívók

Lakitelek


TovábbTovább

Linkek

Linkek

Nemzeti Fórum

Lakiteleki Népfőiskola

MindszentyLogo.jpg

Linkek

Linkek

Fidesz - Magyar Polgári Szövetség

Kereszténydemokrata Néppárt

Fidelitas

 

 


HírekSzemélyesÍrások, interjúkOrszággyűlésVálasztókerületKéptárÉrdekességElérhetőség
© Lezsák Sándor - Webmester - Régi honlap - Oldaltérkép