Hírek
Személyes
Írások, interjúk
Országgyűlés
Választókerület
Képtár
Érdekesség
Elérhetőség
Hírek, aktualitások
Néptánctábor a lakiteleki Népfőiskolán
2019. július 16.

Huszonharmadik alkalommal rendezte meg a néptáncosok szakmai alkotótáborát a Kösöntyű Néptánccsoport és a Kecskeméti Kurázsi Táncműhely az elmúlt héten a Lakitelek Népfőiskolán.

A táborban - amely Lezsák Sándorné Sütő Gabriella kezdeményezésére indult el - a környékbeli települések felnőtt táncosai Fantoly Gyula nívódíjas koreográfustól, Balogh Ildikó mestertanártól és orbán Kálmán, Orbán Csaba, Orbán Zsófia jobbágyteleki táncosoktól tanulhattak. A néptánctábor évről-évre népszerűbb, egyre többen jönnek nemcsak a környékből, de messzebbről, még a határon túlról is. Legtöbben visszajáró vendégek.

Napi nyolcórás intenzív felkészülést kínál a tábor, amely a barátságos környezet, a társaság, a szakmai tudás, az élő zene és a tiszta forrás miatt nagyon vonzó a táncosok körében. Minden évben más-más tájegység táncait tanulhatják meg a résztvevők. Idén mezőségi táncokkal bővíthették ismereteiket, melyeket a két oktató gyűjtött az erdélyi Melegföldváron.

A táborba minden esztendőben hagyományőrzőket is hívnak. Idén a mezőségi Jobbágytelkéről érkeztek táncosok, akik saját szokásaikról, hagyományaikról tartottak előadást a táborlakóknak. Ugyanakkor jobbágytelki, nyárádmenti táncokat, mint például jártatóst, forgatóst és szöktetőst tanítottak, de polgári táncok is találhatók a táncrendben. Orbán Kálmántól a jobbágytelki tánccsoport vezetőjétől azt is megtudtuk, hogy Jobbágytelke egy nyárádmenti kis falu, ahol 1914-ben gyűjtőúton járt Bartók Béla, amire nagyon büszke a falu. Azt is elmondta, hogy 2006 óta falumúzeumuk is van, ahol bemutatják a helyi viselteket és használati tárgyakat. Aktív tánccsoport is van a faluban, amely 1945 óta működik.

Petőfi Népe


Képtár


Kurultaj Kollégium a Népfőiskolán
2019. október 3-4.
További képekTovábbi képek

Eseménynaptár
Áttekintő táblázatÁttekintő táblázat

Kereső
OK

Meghívók
Faluszépítő Társaskör XI. összejövetele
Időpont: 2019. december 17., 18 óra

Helyszín: Lakitelek, Művelődési ház
Zoboralja Értékfeltáró Kollégium Zárókonferenciája
Időpont: 2019. december 14., 10 óra

Helyszín: Pográny, Kultúrház
Képviselői fogadóóra Kiskunfélegyházán
Időpont: 2019. december 13., 16 óra

Helyszín: Polgármesteri Hivatal
További meghívókTovábbi meghívók

Lakitelek


TovábbTovább

Linkek

Linkek

Nemzeti Fórum

Lakiteleki Népfőiskola

MindszentyLogo.jpg

Linkek

Linkek

Fidesz - Magyar Polgári Szövetség

Kereszténydemokrata Néppárt

Fidelitas

 

 


HírekSzemélyesÍrások, interjúkOrszággyűlésVálasztókerületKéptárÉrdekességElérhetőség
© Lezsák Sándor - Webmester - Régi honlap - Oldaltérkép