Hírek
Személyes
√ćr√°sok, interj√ļk
Orsz√°ggy√Ľl√©s
V√°laszt√≥ker√ľlet
Képtár
√Črdekess√©g
El√©rhet√Ķs√©g
√ćr√°sok, interj√ļk
Pongr√°cz Tibor, a gy√Ķztes

Kedves Marietta!

Gyászoló Család!

Pongr√°cz Tiborra eml√©kez√Ķ gy√ľlekezet!

 

Antall J√≥zsef hal√°l√°nak harmadik napj√°n Dobos Krisztin√°val √©s Pongr√°cz Tiborral √ľlt√ľnk a Bem t√©ri irod√°ban, √©s a soron k√≠v√ľli esti eln√∂ks√©gi √ľl√©st k√©sz√≠tett√ľk el√Ķ. N√©methn√© Juditka sz√≥lt, hogy Alex √ļr szeretne bej√∂nni.

 

Alexa Károly, az MTI vezérigazgatója. Igen, jöjjön. Aki belépett, az nem Károly volt.

 

‚Äď Alex Tam√°s vagyok, t√°ncdal√©nekes. Hoztam egy dalt, Antall J√≥zsef minisztereln√∂k √ļr hal√°l√°ra √≠rtam, m√°r fel is √©nekeltem erre a kazett√°ra. K√©rem, fogadj√°k el. Az a c√≠me, hogy Csak a j√≥k mennek el.

 

Megillet√Ķdve vettem √°t a kazett√°t.

 

‚Äď K√∂sz√∂n√∂m ‚Äď dadogtam ‚Äď meg fogjuk hallgatni.

 

Alex Tamás elköszönt, én ott álltam az ajtóban, kezemben a kazetta. Hangosan olvasom: Csak a jók mennek el. Antall József emlékére.

 

Pongr√°cz Tibor szokatlanul er√Ķsen n√©zett, √©s m√©lyr√Ķl, rekedt hangon ism√©telte:

 

‚Äď Csak a j√≥k mennek el‚Ķ S√°ndor, mi j√≥k vagyunk?

 

Dobos Krisztina: ‚Äď Hogyan k√©rdezhetsz ilyet? Nek√ľnk j√≥nak kell lenn√ľnk!

 

Tibor nem figyelt Krisztin√°ra.

 

‚Äď S√°ndor, ki a j√≥ ember? Mi az, hogy j√≥?

 

Nem tudtam v√°laszolni, forgattam kezemben a kazett√°t. Ny√≠lt az ajt√≥, Koll√°r K. Attila l√©pett be, s csak annyit mondtam Tibornak: ‚Äď Egyszer ezt is meg kell besz√©ln√ľnk.

 

K√∂zben m√°r Attila rakosgatta az asztalra az √©rkez√Ķ t√°viratokat, de Tibor m√©g odas√ļgta:

 

‚Äď Soha nem lesz erre id√Ķd!

 

Most, √©vtizedek ut√°n, kedves Marietta, gy√°szol√≥ Csal√°d, t√Ķletek kaptam lehet√Ķs√©get, hogy Pongr√°cz Tibor bar√°tom √©s k√ľzd√Ķt√°rsam √©let√ļtj√°val pr√≥b√°ljam √©rz√©keltetni, hogy ki a j√≥ ember.

 

Mondogatj√°k, hogy nem az sz√°m√≠t, hogy honnan j√∂n valaki, hanem az, hogy merre megy. Erre is tudunk p√©ld√°t, az ellenkez√Ķj√©re is. Pongr√°cz Tibor √©let√ļtj√°t, sors√°t a csal√°di gy√∂kerek er√Ķsen meghat√°rozt√°k. Az egyenes √°gi csal√°dfa visszavezet a XIII. sz√°zadba. Pongr√°cz Tibor a t√∂rt√©nelmi szentmikl√≥si √©s √≥v√°ri csal√°d lesz√°rmazottja.

 

Anyai √°gon nagyapja Bud J√°nos, a sokoldal√ļan k√©pzett k√∂zgazd√°sz, politikus, aki 1922 √©s 1931 k√∂z√∂tt Bethlen Istv√°n korm√°ny√°ban t√∂bb alkalommal t√∂lt√∂tt be miniszteri posztot. 1924 √©s 1928 k√∂z√∂tt miniszterk√©nt helyre√°ll√≠totta az √°llamh√°ztart√°s p√©nz√ľgyi egyens√ļly√°t. Nev√©hez f√Ľz√Ķdik a peng√Ķ bevezet√©se, ami a Trianon ut√°ni Horthy-korszak stabiliz√°ci√≥s programj√°nak sikeres r√©sze volt.

 

√Čdesapja a kisgazdap√°rt akt√≠v politikusa, 1945 ut√°n nemzetgy√Ľl√©si, majd 1948-ig orsz√°ggy√Ľl√©si k√©pvisel√Ķ. Mand√°tum√°r√≥l az egyh√°zi iskol√°k √°llamos√≠t√°sa elleni tiltakoz√°sk√©nt mondott le. 1956 okt√≥ber√©ben r√©szt vett a kisgazdap√°rt √ļjj√°szervez√©s√©ben, ez√©rt a forradalom lever√©se ut√°n b√∂rt√∂nbe ker√ľlt. Emiatt Tibor is megb√©lyegzett volt. √Čretts√©gi ut√°n kitanulta az aut√≥villamoss√°gi m√Ľszer√©sz szakm√°t, majd a K√∂zgazdas√°gtudom√°nyi Egyetemen, a belkereskedelmi szakon kapott diplom√°t. K√©t √©ven √°t tanult az ELTE alkalmazott matematikai szak√°n. 1969-ben doktor√°lt matematikai-k√∂zgazdas√°gtani t√©m√°ban.

 

1963 √≥ta sz√°m√≠t√≥g√©peken dolgozott, √≠gy az informatika hazai √ļtt√∂r√Ķi k√∂z√© tartozott. 1963 ut√°n t√≠z √©vig kutat√≥k√©nt a matematikai k√∂zgazdas√°gtan alkalmaz√°sa ter√ľlet√©n f√Ķk√©nt a makrogazdas√°gi ter√ľleteken dolgozott. 1973 √©s 1982 k√∂z√∂tt Pongr√°cz Tibor dolgozta ki √©s vezette be az √Āllami N√©pess√©gnyilv√°ntart√≥ Hivatal f√Ķoszt√°lyvezet√Ķjek√©nt a szem√©lyi sz√°m int√©zm√©ny√©t √©s annak ma is m√Ľk√∂d√Ķ informatikai h√°tter√©t.

 

Az 1980-as években nemzetközileg is értékelt számítástechnikai rendszereket épített ki az OTP-nél és a Hungária Biztosítónál.

 

B√°r er√Ķsen cs√°b√≠tott√°k, de az √°llamp√°rti id√Ķben elutas√≠t√≥an t√°vol tartotta mag√°t az MSZMP-t√Ķl.

 

A lakiteleki tal√°lkoz√≥kat k√∂vet√Ķen 1988 ut√°n az MDF-et v√°lasztotta, mert hite, vil√°gn√©zete, tud√≥s munk√°ss√°ga, √©rt√©krendje ebben a nemzeti er√Ķt√©rben tal√°lt √ļj, rendszert alak√≠t√≥ feladatot, k√∂z√©leti √©s szakmai lehet√Ķs√©get. Volt az APEH eln√∂khelyettese, az √Āllami Vagyon√ľgyn√∂ks√©g Igazgat√≥tan√°cs√°nak eln√∂ke, az Antall-korm√°ny p√©nz√ľgyminiszt√©riumi, k√©s√Ķbb a privatiz√°ci√≥√©rt felel√Ķs √°llamtitk√°ra.

 

Ez az id√Ķszak, a rendszerv√°lt√≥ esztend√Ķk a t√∂rt√©nelmi t√ľrelmetlens√©g korszaka volt. Orsz√°gunk kiszolg√°ltatott helyzetben, a belpolitikai csat√°roz√°sok is fel√Ķr√∂lt√©k a nyugodt er√Ķt, azt a kev√©ske v√°laszt√°si k√∂zbizalmat, ami a korm√°nyz√°sra √©ppen elegend√Ķ volt, de sikeres, orsz√°g√©p√≠t√Ķ munk√°ra es√©ly√ľnk nem lehetett. Egy sajt√≥t√°j√©koztat√≥n azt tal√°ltam mondani, hogy az√©rt kell a program, mert c√©ltalan haj√≥snak semmif√©le sz√©l nem kedvez. Pongr√°cz Tibor ott √ľlt a teremben, l√°ttam az arc√°n, hogy t√ľrt√Ķzteti mag√°t, nem sz√≥lalt meg. Ut√°na odaj√∂tt, √©s a maga keser√©des mosoly√°val mondta: ez j√≥ mondat, csinos mondat, hogy c√©ltalan haj√≥snak semmif√©le sz√©l nem kedvez. De politikai asz√°ly van, nincs alattunk v√≠z, nem tudunk elmozdulni, ez√©rt tudatos√≠tani kell, hogy ‚Äěaz√©rt a v√≠z az √ļr!‚ÄĚ

 

Igen, er√Ķsen fogyott al√≥lunk, pontosabban m√∂g√ľl√ľnk a t√°mogat√≥ sokas√°g.

 

Ez id√Ķ t√°jt v√°llalta Pongr√°cz Tibor, hogy az MDF jel√∂ltjek√©nt indul a kisb√©ri id√Ķk√∂zi v√°laszt√°son.

 

Kamp√°nyk√∂r√ļt, 1992. m√°jusi k√©s√Ķ d√©lut√°n. Nagyigm√°ndon helyb√©li bar√°tainkkal bet√©rt√ľnk egy kocsm√°ba. A bej√°rat mellett csak Pongr√°cz Tibor v√°laszt√°si plak√°tja volt kiragasztva. Ahogy bel√©pt√ľnk, zavart cs√∂nd t√°madt. A s√∂nt√©s el√Ķtt meg√°lltunk. Tibor rekedtes hangj√°n, de komolyan k√∂sz√∂nt: ‚Äď J√≥ est√©t k√≠v√°nok! Pongr√°cz Tibor vagyok.

 

Az egyik vend√©g sz√≥viv√Ķnek √©rezte mag√°t: ‚Äď L√°tjuk. Maga van kiragasztva a bej√°rat melletti falra.

 

‚Äď Igen, √©n vagyok az ‚Äď mondta Tibor ‚Äď most j√∂ttem a falv√©d√Ķr√Ķl. Az√©rt j√∂ttem, mert mondj√°k, hogy tegnap engem itt a kocsm√°ban sokan szidalmaztak.

 

‚Äď Mi nem ‚Äď ingatta fej√©t a sz√≥viv√Ķ, de a sze¬≠m√©¬≠ben √©rdekl√Ķd√©s f√©nylett.

 

‚Äď Azt√°n mi√©rt nem? Mi√©rt nem szidnak? ‚Äď n√©zi a vend√©geket Tibor.

 

S√ļlyos cs√∂nd ut√°n a Sz√≥viv√Ķ menti a helyzetet: ‚Äď Mert nem ismerj√ľk az urat!

 

‚Äď Pongr√°cz Tibor vagyok, az MDF jel√∂ltje ‚Äď √©s Tibor sorra kezelt mindenkivel.

 

Ezt k√∂vet√Ķen olyan alkalmi, magyar √©s demokrata f√≥rumos besz√©lget√©s vette kezdet√©t, amilyenben sem el√Ķtte, sem ut√°na nem volt r√©szem. Tibor remekelt, meggy√Ķz√Ķ volt √©s szellemes. M√°sf√©l √≥ra ut√°n j√∂tt√ľnk kifel√©.

 

‚Äď H√°ny v√°laszt√≥ van a ker√ľletben?

 

‚Äď T√∂bb mint negyvenezer ‚Äď mondtam.

 

‚Äď Legal√°bb h√°rom szavaz√≥nk m√°r van, de meg kell √°llap√≠tanom, hogy ez a m√≥dszer nem a leghat√©konyabb.

 

A kisb√©ri v√°laszt√°st elvesz√≠tett√ľk. Hi√°ba j√°rt√°k a f√≥rumokat az Antall-korm√°ny miniszterei, √°llamtitk√°rai, n√©pszer√Ľ humorist√°k, mint S√°ndor Gy√∂rgy √©s Szuhay Bal√°zs, a zeneszerz√Ķ Sz√∂r√©nyi Levente vagy az olimpiai bajnok Gyarmati Dezs√Ķ.

 

A v√°laszt√°st elvesztett√ľk, de Pongr√°cz Tibort a veres√©g ink√°bb megkem√©ny√≠tette. Ezt k√∂vet√Ķen m√©g k√©t parlamenti v√°laszt√°son indult, √©s mindkett√Ķt elvesz√≠tette. Helyesb√≠tek: elvesz√≠tett√ľk, mert ezekben a politikai veres√©gekben az √©n munk√°m is benne volt.

 

‚ÄěH√°rom veres√©g, h√°rom a magyar igazs√°g‚ÄĚ ‚Äď mondta Tibor ‚Äď √©s ez most a magyar igazs√°g. Negyedszerre nem fogok pr√≥b√°lkozni. Magyarorsz√°got csak egy √ļj er√Ķ lesz k√©pes meg¬≠gy√Ķzni, mert nem legy√Ķzni kell, hanem meg¬≠gy√Ķzni az orsz√°gn√©pet. Aszk√©ta nem vagyok, az ilyen politikai veres√©gben √∂r√∂met nem lelek. Ha a bridzsben a p√°rommal kikapunk, egy-egy szellemes j√°t√©k, brav√ļros megold√°s a veres√©g ellen√©re is √©lm√©nyt adhat, de a politikai hamisk√°rty√°sokkal szemben √©n veres√©gre vagyok √≠t√©lve. Mert ha azt mondom, hogy Uram, az √Ėn k√°rty√°ja cinkelt lap, akkor a politikai hamisk√°rty√°s megvonja a v√°ll√°t √©s csak annyit mond, hogy: ‚Äď Na √©s? Ez a ‚Äěna√©s‚ÄĚ vil√°g nem az √©n vil√°gom ‚Äď mondta.

 

Gy√°szol√≥ gy√ľlekezet!

 

1994-ben, a v√°laszt√°sok ut√°n Pongr√°cz Tibor beny√ļjtotta lemond√°s√°t Boross P√©ter minisztereln√∂k √ļrnak. Hazament j√≥zsefv√°rosi h√°z√°ba, vissza√ľlt ugyanabba az aut√≥ba, amivel el√Ķtte j√°rt. Egy forinttal sem lett gazdagabb h√°rom √©v privatiz√°ci√≥ ut√°n.

 

Legend√°san tisztess√©ges √©s megvesztegethetetlen volt. A siserehadat nehezen f√©kezte. K√°rment√Ķ vagyok ‚Äď mondta ‚Äď, √©vtizedek kellenek, hogy a Szabad Eur√≥pa rabl√°s√°t, zs√°km√°nyszerz√Ķ politikai hadj√°ratait megf√©kezz√ľk √©s a magunk l√°b√°ra √°lljunk ‚Äď mondogatta.

 

1996-ban a Merre tov√°bb Magyarorsz√°g c√≠m√Ľ MDF-es programban a Mit akarunk k√©rd√©sre √≠gy v√°laszolt: ‚ÄěNemzeti √©rt√©keinkre b√ľszke, f√©lelem n√©lk√ľl √©l√Ķ, szabad √©s gondolkod√≥ Magyarorsz√°got.‚ÄĚ

 

A t√∂bb mint k√©t √©vtizede, ellenz√©kben megfogalmazott program imm√°r k√©tharmados Alapt√∂rv√©ny√ľnk r√©sze, az Orb√°n-korm√°ny folyamatos feladata, k√∂telezetts√©ge.

 

Kedves Tibor, most, a b√ļcs√ļ pillanataiban, az urnakopors√≥d el√Ķtt, √©letutad v√©g√©n ki kell mondani, hogy sok csat√°t vesz√≠tett√©l, de a h√°bor√ļt megnyerted. Gy√Ķztesek vagyunk, kedves Tibor, de ez a gy√Ķzelem s√ļlyos felel√Ķss√©get r√≥ mindazokra, akik a k√©tharmados t√∂bbs√©g birtok√°ban vezetik orsz√°gunkat.

 

Kedves Tibor!

 

Tud√≥s munk√°ss√°goddal, maradand√≥ szakmai gy√Ķzelmekkel, politikai helyt√°ll√°soddal, p√©ld√°zatos csal√°di √©leteddel, f√∂ldi utad √≠m, teljess√© v√°lt.

 

Ilyen a j√≥ ember. Isten, haza √©s a csal√°d szolg√°lat√°ban. Ilyen egyszer√Ľ ez.

 

K√∂sz√∂nj√ľk, kedves Pongr√°cz Tibor, hogy eml√©kezet√ľnkben vagy √©s megmaradsz.

 

Isten Veled, Tibor!

 

Isten vel√ľnk, kedves Pongr√°cz Csal√°d, kedves Bar√°taim!

 

Magyar Hírlap

1994-ben, a v√°laszt√°sok ut√°n Pongr√°cz Tibor beny√ļjtotta lemond√°s√°t Boross P√©ter minisztereln√∂k √ļrnak. Hazament j√≥zsefv√°rosi h√°z√°ba, vissza√ľlt ugyanabba az aut√≥ba, amivel el√Ķtte j√°rt. Egy forinttal sem lett gazdagabb h√°rom √©v privatiz√°ci√≥ ut√°n.

 

 

 

 

 

Legend√°san tisztess√©ges √©s megvesztegethetetlen volt. A siserehadat nehezen f√©kezte. K√°rment√Ķ vagyok ‚Äď mondta ‚Äď, √©vtizedek kellenek, hogy a Szabad Eur√≥pa rabl√°s√°t, zs√°km√°nyszerz√Ķ politikai hadj√°ratait megf√©kezz√ľk √©s a magunk l√°b√°ra √°lljunk ‚Äď mondogatta.

 

 

1996-ban a Merre tov√°bb Magyarorsz√°g c√≠m√Ľ MDF-es programban a Mit akarunk k√©rd√©sre √≠gy v√°laszolt: ‚ÄěNemzeti √©rt√©keinkre b√ľszke, f√©lelem n√©lk√ľl √©l√Ķ, szabad √©s gondolkod√≥ Magyarorsz√°got.‚ÄĚ

 

 

A t√∂bb mint k√©t √©vtizede, ellenz√©kben megfogalmazott program imm√°r k√©tharmados Alapt√∂rv√©ny√ľnk r√©sze, az Orb√°n-korm√°ny folyamatos feladata, k√∂telezetts√©ge.

 

 

Kedves Tibor, most, a b√ļcs√ļ pillanataiban, az urnakopors√≥d el√Ķtt, √©letutad v√©g√©n ki kell mondani, hogy sok csat√°t vesz√≠tett√©l, de a h√°bor√ļt megnyerted. Gy√Ķztesek vagyunk, kedves Tibor, de ez a gy√Ķzelem s√ļlyos felel√Ķss√©get r√≥ mindazokra, akik a k√©tharmados t√∂bbs√©g birtok√°ban vezetik orsz√°gunkat.

 

 

Kedves Tibor!

 

 

Tud√≥s munk√°ss√°goddal, maradand√≥ szakmai gy√Ķzelmekkel, politikai helyt√°ll√°soddal, p√©ld√°zatos csal√°di √©leteddel, f√∂ldi utad √≠m, teljess√© v√°lt.

 

 

Ilyen a j√≥ ember. Isten, haza √©s a csal√°d szolg√°lat√°ban. Ilyen egyszer√Ľ ez.

 

 

K√∂sz√∂nj√ľk, kedves Pongr√°cz Tibor, hogy eml√©kezet√ľnkben vagy √©s megmaradsz.

 

 

Isten Veled, Tibor!

 

 

Isten vel√ľnk, kedves Pongr√°cz Csal√°d, kedves Bar√°taim!

 

 

Gyászoló Család!

 

 

Pongr√°cz Tiborra eml√©kez√Ķ gy√ľlekezet!

 

 

Antall J√≥zsef hal√°l√°nak harmadik napj√°n Dobos Krisztin√°val √©s Pongr√°cz Tiborral √ľlt√ľnk a Bem t√©ri irod√°ban, √©s a soron k√≠v√ľli esti eln√∂ks√©gi √ľl√©st k√©sz√≠tett√ľk el√Ķ. N√©methn√© Juditka sz√≥lt, hogy Alex √ļr szeretne bej√∂nni.

 

 

Alexa Károly, az MTI vezérigazgatója. Igen, jöjjön. Aki belépett, az nem Károly volt.

 

 

‚Äď Alex Tam√°s vagyok, t√°ncdal√©nekes. Hoztam egy dalt, Antall J√≥zsef minisztereln√∂k √ļr hal√°l√°ra √≠rtam, m√°r fel is √©nekeltem erre a kazett√°ra. K√©rem, fogadj√°k el. Az a c√≠me, hogy Csak a j√≥k mennek el.

 

 

Megillet√Ķdve vettem √°t a kazett√°t.

 

 

‚Äď K√∂sz√∂n√∂m ‚Äď dadogtam ‚Äď meg fogjuk hallgatni.

 

 

Alex Tamás elköszönt, én ott álltam az ajtóban, kezemben a kazetta. Hangosan olvasom: Csak a jók mennek el. Antall József emlékére.

 

 

 

 

 

Pongr√°cz Tibor szokatlanul er√Ķsen n√©zett, √©s m√©lyr√Ķl, rekedt hangon ism√©telte:

 

 

‚Äď Csak a j√≥k mennek el‚Ķ S√°ndor, mi j√≥k vagyunk?

 

 

Dobos Krisztina: ‚Äď Hogyan k√©rdezhetsz ilyet? Nek√ľnk j√≥nak kell lenn√ľnk!

 

 

Tibor nem figyelt Krisztin√°ra.

 

 

‚Äď S√°ndor, ki a j√≥ ember? Mi az, hogy j√≥?

 

 

Nem tudtam v√°laszolni, forgattam kezemben a kazett√°t. Ny√≠lt az ajt√≥, Koll√°r K. Attila l√©pett be, s csak annyit mondtam Tibornak: ‚Äď Egyszer ezt is meg kell besz√©ln√ľnk.

 

 

K√∂zben m√°r Attila rakosgatta az asztalra az √©rkez√Ķ t√°viratokat, de Tibor m√©g odas√ļgta:

 

 

‚Äď Soha nem lesz erre id√Ķd!

 

 

Most, √©vtizedek ut√°n, kedves Marietta, gy√°szol√≥ Csal√°d, t√Ķletek kaptam lehet√Ķs√©get, hogy Pongr√°cz Tibor bar√°tom √©s k√ľzd√Ķt√°rsam √©let√ļtj√°val pr√≥b√°ljam √©rz√©keltetni, hogy ki a j√≥ ember.

 

 

Mondogatj√°k, hogy nem az sz√°m√≠t, hogy honnan j√∂n valaki, hanem az, hogy merre megy. Erre is tudunk p√©ld√°t, az ellenkez√Ķj√©re is. Pongr√°cz Tibor √©let√ļtj√°t, sors√°t a csal√°di gy√∂kerek er√Ķsen meghat√°rozt√°k. Az egyenes √°gi csal√°dfa visszavezet a XIII. sz√°zadba. Pongr√°cz Tibor a t√∂rt√©nelmi szentmikl√≥si √©s √≥v√°ri csal√°d lesz√°rmazottja.

 

 

Anyai √°gon nagyapja Bud J√°nos, a sokoldal√ļan k√©pzett k√∂zgazd√°sz, politikus, aki 1922 √©s 1931 k√∂z√∂tt Bethlen Istv√°n korm√°ny√°ban t√∂bb alkalommal t√∂lt√∂tt be miniszteri posztot. 1924 √©s 1928 k√∂z√∂tt miniszterk√©nt helyre√°ll√≠totta az √°llamh√°ztart√°s p√©nz√ľgyi egyens√ļly√°t. Nev√©hez f√Ľz√Ķdik a peng√Ķ bevezet√©se, ami a Trianon ut√°ni Horthy-korszak stabiliz√°ci√≥s programj√°nak sikeres r√©sze volt.

 

 

√Čdesapja a kisgazdap√°rt akt√≠v politikusa, 1945 ut√°n nemzetgy√Ľl√©si, majd 1948-ig orsz√°ggy√Ľl√©si k√©pvisel√Ķ. Mand√°tum√°r√≥l az egyh√°zi iskol√°k √°llamos√≠t√°sa elleni tiltakoz√°sk√©nt mondott le. 1956 okt√≥ber√©ben r√©szt vett a kisgazdap√°rt √ļjj√°szervez√©s√©ben, ez√©rt a forradalom lever√©se ut√°n b√∂rt√∂nbe ker√ľlt. Emiatt Tibor is megb√©lyegzett volt. √Čretts√©gi ut√°n kitanulta az aut√≥villamoss√°gi m√Ľszer√©sz szakm√°t, majd a K√∂zgazdas√°gtudom√°nyi Egyetemen, a belkereskedelmi szakon kapott diplom√°t. K√©t √©ven √°t tanult az ELTE alkalmazott matematikai szak√°n. 1969-ben doktor√°lt matematikai-k√∂zgazdas√°gtani t√©m√°ban.

 

 

1963 √≥ta sz√°m√≠t√≥g√©peken dolgozott, √≠gy az informatika hazai √ļtt√∂r√Ķi k√∂z√© tartozott. 1963 ut√°n t√≠z √©vig kutat√≥k√©nt a matematikai k√∂zgazdas√°gtan alkalmaz√°sa ter√ľlet√©n f√Ķk√©nt a makrogazdas√°gi ter√ľleteken dolgozott. 1973 √©s 1982 k√∂z√∂tt Pongr√°cz Tibor dolgozta ki √©s vezette be az √Āllami N√©pess√©gnyilv√°ntart√≥ Hivatal f√Ķoszt√°lyvezet√Ķjek√©nt a szem√©lyi sz√°m int√©zm√©ny√©t √©s annak ma is m√Ľk√∂d√Ķ informatikai h√°tter√©t.

 

 

Az 1980-as években nemzetközileg is értékelt számítástechnikai rendszereket épített ki az OTP-nél és a Hungária Biztosítónál.

 

 

B√°r er√Ķsen cs√°b√≠tott√°k, de az √°llamp√°rti id√Ķben elutas√≠t√≥an t√°vol tartotta mag√°t az MSZMP-t√Ķl.

 

 

A lakiteleki tal√°lkoz√≥kat k√∂vet√Ķen 1988 ut√°n az MDF-et v√°lasztotta, mert hite, vil√°gn√©zete, tud√≥s munk√°ss√°ga, √©rt√©krendje ebben a nemzeti er√Ķt√©rben tal√°lt √ļj, rendszert alak√≠t√≥ feladatot, k√∂z√©leti √©s szakmai lehet√Ķs√©get. Volt az APEH eln√∂khelyettese, az √Āllami Vagyon√ľgyn√∂ks√©g Igazgat√≥tan√°cs√°nak eln√∂ke, az Antall-korm√°ny p√©nz√ľgyminiszt√©riumi, k√©s√Ķbb a privatiz√°ci√≥√©rt felel√Ķs √°llamtitk√°ra.

 

 

Ez az id√Ķszak, a rendszerv√°lt√≥ esztend√Ķk a t√∂rt√©nelmi t√ľrelmetlens√©g korszaka volt. Orsz√°gunk kiszolg√°ltatott helyzetben, a belpolitikai csat√°roz√°sok is fel√Ķr√∂lt√©k a nyugodt er√Ķt, azt a kev√©ske v√°laszt√°si k√∂zbizalmat, ami a korm√°nyz√°sra √©ppen elegend√Ķ volt, de sikeres, orsz√°g√©p√≠t√Ķ munk√°ra es√©ly√ľnk nem lehetett. Egy sajt√≥t√°j√©koztat√≥n azt tal√°ltam mondani, hogy az√©rt kell a program, mert c√©ltalan haj√≥snak semmif√©le sz√©l nem kedvez. Pongr√°cz Tibor ott √ľlt a teremben, l√°ttam az arc√°n, hogy t√ľrt√Ķzteti mag√°t, nem sz√≥lalt meg. Ut√°na odaj√∂tt, √©s a maga keser√©des mosoly√°val mondta: ez j√≥ mondat, csinos mondat, hogy c√©ltalan haj√≥snak semmif√©le sz√©l nem kedvez. De politikai asz√°ly van, nincs alattunk v√≠z, nem tudunk elmozdulni, ez√©rt tudatos√≠tani kell, hogy ‚Äěaz√©rt a v√≠z az √ļr!‚ÄĚ

 

 

Igen, er√Ķsen fogyott al√≥lunk, pontosabban m√∂g√ľl√ľnk a t√°mogat√≥ sokas√°g.

 

 

Ez id√Ķ t√°jt v√°llalta Pongr√°cz Tibor, hogy az MDF jel√∂ltjek√©nt indul a kisb√©ri id√Ķk√∂zi v√°laszt√°son.

 

 

Kamp√°nyk√∂r√ļt, 1992. m√°jusi k√©s√Ķ d√©lut√°n. Nagyigm√°ndon helyb√©li bar√°tainkkal bet√©rt√ľnk egy kocsm√°ba. A bej√°rat mellett csak Pongr√°cz Tibor v√°laszt√°si plak√°tja volt kiragasztva. Ahogy bel√©pt√ľnk, zavart cs√∂nd t√°madt. A s√∂nt√©s el√Ķtt meg√°lltunk. Tibor rekedtes hangj√°n, de komolyan k√∂sz√∂nt: ‚Äď J√≥ est√©t k√≠v√°nok! Pongr√°cz Tibor vagyok.

 

 

Az egyik vend√©g sz√≥viv√Ķnek √©rezte mag√°t: ‚Äď L√°tjuk. Maga van kiragasztva a bej√°rat melletti falra.

 

 

‚Äď Igen, √©n vagyok az ‚Äď mondta Tibor ‚Äď most j√∂ttem a falv√©d√Ķr√Ķl. Az√©rt j√∂ttem, mert mondj√°k, hogy tegnap engem itt a kocsm√°ban sokan szidalmaztak.

 

 

‚Äď Mi nem ‚Äď ingatta fej√©t a sz√≥viv√Ķ, de a sze¬≠m√©¬≠ben √©rdekl√Ķd√©s f√©nylett.

 

 

‚Äď Azt√°n mi√©rt nem? Mi√©rt nem szidnak? ‚Äď n√©zi a vend√©geket Tibor.

 

 

S√ļlyos cs√∂nd ut√°n a Sz√≥viv√Ķ menti a helyzetet: ‚Äď Mert nem ismerj√ľk az urat!

 

 

‚Äď Pongr√°cz Tibor vagyok, az MDF jel√∂ltje ‚Äď √©s Tibor sorra kezelt mindenkivel.

 

 

Ezt k√∂vet√Ķen olyan alkalmi, magyar √©s demokrata f√≥rumos besz√©lget√©s vette kezdet√©t, amilyenben sem el√Ķtte, sem ut√°na nem volt r√©szem. Tibor remekelt, meggy√Ķz√Ķ volt √©s szellemes. M√°sf√©l √≥ra ut√°n j√∂tt√ľnk kifel√©.

 

 

‚Äď H√°ny v√°laszt√≥ van a ker√ľletben?

 

 

‚Äď T√∂bb mint negyvenezer ‚Äď mondtam.

 

 

‚Äď Legal√°bb h√°rom szavaz√≥nk m√°r van, de meg kell √°llap√≠tanom, hogy ez a m√≥dszer nem a leghat√©konyabb.

 

 

A kisb√©ri v√°laszt√°st elvesz√≠tett√ľk. Hi√°ba j√°rt√°k a f√≥rumokat az Antall-korm√°ny miniszterei, √°llamtitk√°rai, n√©pszer√Ľ humorist√°k, mint S√°ndor Gy√∂rgy √©s Szuhay Bal√°zs, a zeneszerz√Ķ Sz√∂r√©nyi Levente vagy az olimpiai bajnok Gyarmati Dezs√Ķ.

 

 

A v√°laszt√°st elvesztett√ľk, de Pongr√°cz Tibort a veres√©g ink√°bb megkem√©ny√≠tette. Ezt k√∂vet√Ķen m√©g k√©t parlamenti v√°laszt√°son indult, √©s mindkett√Ķt elvesz√≠tette. Helyesb√≠tek: elvesz√≠tett√ľk, mert ezekben a politikai veres√©gekben az √©n munk√°m is benne volt.

 

 

‚ÄěH√°rom veres√©g, h√°rom a magyar igazs√°g‚ÄĚ ‚Äď mondta Tibor ‚Äď √©s ez most a magyar igazs√°g. Negyedszerre nem fogok pr√≥b√°lkozni. Magyarorsz√°got csak egy √ļj er√Ķ lesz k√©pes meg¬≠gy√Ķzni, mert nem legy√Ķzni kell, hanem meg¬≠gy√Ķzni az orsz√°gn√©pet. Aszk√©ta nem vagyok, az ilyen politikai veres√©gben √∂r√∂met nem lelek. Ha a bridzsben a p√°rommal kikapunk, egy-egy szellemes j√°t√©k, brav√ļros megold√°s a veres√©g ellen√©re is √©lm√©nyt adhat, de a politikai hamisk√°rty√°sokkal szemben √©n veres√©gre vagyok √≠t√©lve. Mert ha azt mondom, hogy Uram, az √Ėn k√°rty√°ja cinkelt lap, akkor a politikai hamisk√°rty√°s megvonja a v√°ll√°t √©s csak annyit mond, hogy: ‚Äď Na √©s? Ez a ‚Äěna√©s‚ÄĚ vil√°g nem az √©n vil√°gom ‚Äď mondta.

 

 

Gy√°szol√≥ gy√ľlekezet!

 

 

1994-ben, a v√°laszt√°sok ut√°n Pongr√°cz Tibor beny√ļjtotta lemond√°s√°t Boross P√©ter minisztereln√∂k √ļrnak. Hazament j√≥zsefv√°rosi h√°z√°ba, vissza√ľlt ugyanabba az aut√≥ba, amivel el√Ķtte j√°rt. Egy forinttal sem lett gazdagabb h√°rom √©v privatiz√°ci√≥ ut√°n.

 

 

Legend√°san tisztess√©ges √©s megvesztegethetetlen volt. A siserehadat nehezen f√©kezte. K√°rment√Ķ vagyok ‚Äď mondta ‚Äď, √©vtizedek kellenek, hogy a Szabad Eur√≥pa rabl√°s√°t, zs√°km√°nyszerz√Ķ politikai hadj√°ratait megf√©kezz√ľk √©s a magunk l√°b√°ra √°lljunk ‚Äď mondogatta.

 

 

1996-ban a Merre tov√°bb Magyarorsz√°g c√≠m√Ľ MDF-es programban a Mit akarunk k√©rd√©sre √≠gy v√°laszolt: ‚ÄěNemzeti √©rt√©keinkre b√ľszke, f√©lelem n√©lk√ľl √©l√Ķ, szabad √©s gondolkod√≥ Magyarorsz√°got.‚ÄĚ

 

 

A t√∂bb mint k√©t √©vtizede, ellenz√©kben megfogalmazott program imm√°r k√©tharmados Alapt√∂rv√©ny√ľnk r√©sze, az Orb√°n-korm√°ny folyamatos feladata, k√∂telezetts√©ge.

 

 

Kedves Tibor, most, a b√ļcs√ļ pillanataiban, az urnakopors√≥d el√Ķtt, √©letutad v√©g√©n ki kell mondani, hogy sok csat√°t vesz√≠tett√©l, de a h√°bor√ļt megnyerted. Gy√Ķztesek vagyunk, kedves Tibor, de ez a gy√Ķzelem s√ļlyos felel√Ķss√©get r√≥ mindazokra, akik a k√©tharmados t√∂bbs√©g birtok√°ban vezetik orsz√°gunkat.

 

 

Kedves Tibor!

 

 

Tud√≥s munk√°ss√°goddal, maradand√≥ szakmai gy√Ķzelmekkel, politikai helyt√°ll√°soddal, p√©ld√°zatos csal√°di √©leteddel, f√∂ldi utad √≠m, teljess√© v√°lt.

 

 

Ilyen a j√≥ ember. Isten, haza √©s a csal√°d szolg√°lat√°ban. Ilyen egyszer√Ľ ez.

 

 

K√∂sz√∂nj√ľk, kedves Pongr√°cz Tibor, hogy eml√©kezet√ľnkben vagy √©s megmaradsz.

 

 

Isten Veled, Tibor!

 

 

Isten vel√ľnk, kedves Pongr√°cz Csal√°d, kedves Bar√°taim!

 

 

 

 

 

Gyászoló Család!

Pongr√°cz Tiborra eml√©kez√Ķ gy√ľlekezet!

Antall J√≥zsef hal√°l√°nak harmadik napj√°n Dobos Krisztin√°val √©s Pongr√°cz Tiborral √ľlt√ľnk a Bem t√©ri irod√°ban, √©s a soron k√≠v√ľli esti eln√∂ks√©gi √ľl√©st k√©sz√≠tett√ľk el√Ķ. N√©methn√© Juditka sz√≥lt, hogy Alex √ļr szeretne bej√∂nni.

Alexa Károly, az MTI vezérigazgatója. Igen, jöjjön. Aki belépett, az nem Károly volt.

‚Äď Alex Tam√°s vagyok, t√°ncdal√©nekes. Hoztam egy dalt, Antall J√≥zsef minisztereln√∂k √ļr hal√°l√°ra √≠rtam, m√°r fel is √©nekeltem erre a kazett√°ra. K√©rem, fogadj√°k el. Az a c√≠me, hogy Csak a j√≥k mennek el.

Megillet√Ķdve vettem √°t a kazett√°t.

‚Äď K√∂sz√∂n√∂m ‚Äď dadogtam ‚Äď meg fogjuk hallgatni.

Alex Tamás elköszönt, én ott álltam az ajtóban, kezemben a kazetta. Hangosan olvasom: Csak a jók mennek el. Antall József emlékére.

Pongr√°cz Tibor szokatlanul er√Ķsen n√©zett, √©s m√©lyr√Ķl, rekedt hangon ism√©telte:

‚Äď Csak a j√≥k mennek el‚Ķ S√°ndor, mi j√≥k vagyunk?

Dobos Krisztina: ‚Äď Hogyan k√©rdezhetsz ilyet? Nek√ľnk j√≥nak kell lenn√ľnk!

Tibor nem figyelt Krisztin√°ra.

‚Äď S√°ndor, ki a j√≥ ember? Mi az, hogy j√≥?

Nem tudtam v√°laszolni, forgattam kezemben a kazett√°t. Ny√≠lt az ajt√≥, Koll√°r K. Attila l√©pett be, s csak annyit mondtam Tibornak: ‚Äď Egyszer ezt is meg kell besz√©ln√ľnk.

K√∂zben m√°r Attila rakosgatta az asztalra az √©rkez√Ķ t√°viratokat, de Tibor m√©g odas√ļgta:

‚Äď Soha nem lesz erre id√Ķd!

Most, √©vtizedek ut√°n, kedves Marietta, gy√°szol√≥ Csal√°d, t√Ķletek kaptam lehet√Ķs√©get, hogy Pongr√°cz Tibor bar√°tom √©s k√ľzd√Ķt√°rsam √©let√ļtj√°val pr√≥b√°ljam √©rz√©keltetni, hogy ki a j√≥ ember.

Mondogatj√°k, hogy nem az sz√°m√≠t, hogy honnan j√∂n valaki, hanem az, hogy merre megy. Erre is tudunk p√©ld√°t, az ellenkez√Ķj√©re is. Pongr√°cz Tibor √©let√ļtj√°t, sors√°t a csal√°di gy√∂kerek er√Ķsen meghat√°rozt√°k. Az egyenes √°gi csal√°dfa visszavezet a XIII. sz√°zadba. Pongr√°cz Tibor a t√∂rt√©nelmi szentmikl√≥si √©s √≥v√°ri csal√°d lesz√°rmazottja.

Anyai √°gon nagyapja Bud J√°nos, a sokoldal√ļan k√©pzett k√∂zgazd√°sz, politikus, aki 1922 √©s 1931 k√∂z√∂tt Bethlen Istv√°n korm√°ny√°ban t√∂bb alkalommal t√∂lt√∂tt be miniszteri posztot. 1924 √©s 1928 k√∂z√∂tt miniszterk√©nt helyre√°ll√≠totta az √°llamh√°ztart√°s p√©nz√ľgyi egyens√ļly√°t. Nev√©hez f√Ľz√Ķdik a peng√Ķ bevezet√©se, ami a Trianon ut√°ni Horthy-korszak stabiliz√°ci√≥s programj√°nak sikeres r√©sze volt.

√Čdesapja a kisgazdap√°rt akt√≠v politikusa, 1945 ut√°n nemzetgy√Ľl√©si, majd 1948-ig orsz√°ggy√Ľl√©si k√©pvisel√Ķ. Mand√°tum√°r√≥l az egyh√°zi iskol√°k √°llamos√≠t√°sa elleni tiltakoz√°sk√©nt mondott le. 1956 okt√≥ber√©ben r√©szt vett a kisgazdap√°rt √ļjj√°szervez√©s√©ben, ez√©rt a forradalom lever√©se ut√°n b√∂rt√∂nbe ker√ľlt. Emiatt Tibor is megb√©lyegzett volt. √Čretts√©gi ut√°n kitanulta az aut√≥villamoss√°gi m√Ľszer√©sz szakm√°t, majd a K√∂zgazdas√°gtudom√°nyi Egyetemen, a belkereskedelmi szakon kapott diplom√°t. K√©t √©ven √°t tanult az ELTE alkalmazott matematikai szak√°n. 1969-ben doktor√°lt matematikai-k√∂zgazdas√°gtani t√©m√°ban.

1963 √≥ta sz√°m√≠t√≥g√©peken dolgozott, √≠gy az informatika hazai √ļtt√∂r√Ķi k√∂z√© tartozott. 1963 ut√°n t√≠z √©vig kutat√≥k√©nt a matematikai k√∂zgazdas√°gtan alkalmaz√°sa ter√ľlet√©n f√Ķk√©nt a makrogazdas√°gi ter√ľleteken dolgozott. 1973 √©s 1982 k√∂z√∂tt Pongr√°cz Tibor dolgozta ki √©s vezette be az √Āllami N√©pess√©gnyilv√°ntart√≥ Hivatal f√Ķoszt√°lyvezet√Ķjek√©nt a szem√©lyi sz√°m int√©zm√©ny√©t √©s annak ma is m√Ľk√∂d√Ķ informatikai h√°tter√©t.

Az 1980-as években nemzetközileg is értékelt számítástechnikai rendszereket épített ki az OTP-nél és a Hungária Biztosítónál.

B√°r er√Ķsen cs√°b√≠tott√°k, de az √°llamp√°rti id√Ķben elutas√≠t√≥an t√°vol tartotta mag√°t az MSZMP-t√Ķl.

A lakiteleki tal√°lkoz√≥kat k√∂vet√Ķen 1988 ut√°n az MDF-et v√°lasztotta, mert hite, vil√°gn√©zete, tud√≥s munk√°ss√°ga, √©rt√©krendje ebben a nemzeti er√Ķt√©rben tal√°lt √ļj, rendszert alak√≠t√≥ feladatot, k√∂z√©leti √©s szakmai lehet√Ķs√©get. Volt az APEH eln√∂khelyettese, az √Āllami Vagyon√ľgyn√∂ks√©g Igazgat√≥tan√°cs√°nak eln√∂ke, az Antall-korm√°ny p√©nz√ľgyminiszt√©riumi, k√©s√Ķbb a privatiz√°ci√≥√©rt felel√Ķs √°llamtitk√°ra.

Ez az id√Ķszak, a rendszerv√°lt√≥ esztend√Ķk a t√∂rt√©nelmi t√ľrelmetlens√©g korszaka volt. Orsz√°gunk kiszolg√°ltatott helyzetben, a belpolitikai csat√°roz√°sok is fel√Ķr√∂lt√©k a nyugodt er√Ķt, azt a kev√©ske v√°laszt√°si k√∂zbizalmat, ami a korm√°nyz√°sra √©ppen elegend√Ķ volt, de sikeres, orsz√°g√©p√≠t√Ķ munk√°ra es√©ly√ľnk nem lehetett. Egy sajt√≥t√°j√©koztat√≥n azt tal√°ltam mondani, hogy az√©rt kell a program, mert c√©ltalan haj√≥snak semmif√©le sz√©l nem kedvez. Pongr√°cz Tibor ott √ľlt a teremben, l√°ttam az arc√°n, hogy t√ľrt√Ķzteti mag√°t, nem sz√≥lalt meg. Ut√°na odaj√∂tt, √©s a maga keser√©des mosoly√°val mondta: ez j√≥ mondat, csinos mondat, hogy c√©ltalan haj√≥snak semmif√©le sz√©l nem kedvez. De politikai asz√°ly van, nincs alattunk v√≠z, nem tudunk elmozdulni, ez√©rt tudatos√≠tani kell, hogy ‚Äěaz√©rt a v√≠z az √ļr!‚ÄĚ

Igen, er√Ķsen fogyott al√≥lunk, pontosabban m√∂g√ľl√ľnk a t√°mogat√≥ sokas√°g.

Ez id√Ķ t√°jt v√°llalta Pongr√°cz Tibor, hogy az MDF jel√∂ltjek√©nt indul a kisb√©ri id√Ķk√∂zi v√°laszt√°son.

Kamp√°nyk√∂r√ļt, 1992. m√°jusi k√©s√Ķ d√©lut√°n. Nagyigm√°ndon helyb√©li bar√°tainkkal bet√©rt√ľnk egy kocsm√°ba. A bej√°rat mellett csak Pongr√°cz Tibor v√°laszt√°si plak√°tja volt kiragasztva. Ahogy bel√©pt√ľnk, zavart cs√∂nd t√°madt. A s√∂nt√©s el√Ķtt meg√°lltunk. Tibor rekedtes hangj√°n, de komolyan k√∂sz√∂nt: ‚Äď J√≥ est√©t k√≠v√°nok! Pongr√°cz Tibor vagyok.

Az egyik vend√©g sz√≥viv√Ķnek √©rezte mag√°t: ‚Äď L√°tjuk. Maga van kiragasztva a bej√°rat melletti falra.

‚Äď Igen, √©n vagyok az ‚Äď mondta Tibor ‚Äď most j√∂ttem a falv√©d√Ķr√Ķl. Az√©rt j√∂ttem, mert mondj√°k, hogy tegnap engem itt a kocsm√°ban sokan szidalmaztak.

‚Äď Mi nem ‚Äď ingatta fej√©t a sz√≥viv√Ķ, de a sze¬≠m√©¬≠ben √©rdekl√Ķd√©s f√©nylett.

‚Äď Azt√°n mi√©rt nem? Mi√©rt nem szidnak? ‚Äď n√©zi a vend√©geket Tibor.

S√ļlyos cs√∂nd ut√°n a Sz√≥viv√Ķ menti a helyzetet: ‚Äď Mert nem ismerj√ľk az urat!

‚Äď Pongr√°cz Tibor vagyok, az MDF jel√∂ltje ‚Äď √©s Tibor sorra kezelt mindenkivel.

Ezt k√∂vet√Ķen olyan alkalmi, magyar √©s demokrata f√≥rumos besz√©lget√©s vette kezdet√©t, amilyenben sem el√Ķtte, sem ut√°na nem volt r√©szem. Tibor remekelt, meggy√Ķz√Ķ volt √©s szellemes. M√°sf√©l √≥ra ut√°n j√∂tt√ľnk kifel√©.

‚Äď H√°ny v√°laszt√≥ van a ker√ľletben?

‚Äď T√∂bb mint negyvenezer ‚Äď mondtam.

‚Äď Legal√°bb h√°rom szavaz√≥nk m√°r van, de meg kell √°llap√≠tanom, hogy ez a m√≥dszer nem a leghat√©konyabb.

A kisb√©ri v√°laszt√°st elvesz√≠tett√ľk. Hi√°ba j√°rt√°k a f√≥rumokat az Antall-korm√°ny miniszterei, √°llamtitk√°rai, n√©pszer√Ľ humorist√°k, mint S√°ndor Gy√∂rgy √©s Szuhay Bal√°zs, a zeneszerz√Ķ Sz√∂r√©nyi Levente vagy az olimpiai bajnok Gyarmati Dezs√Ķ.

A v√°laszt√°st elvesztett√ľk, de Pongr√°cz Tibort a veres√©g ink√°bb megkem√©ny√≠tette. Ezt k√∂vet√Ķen m√©g k√©t parlamenti v√°laszt√°son indult, √©s mindkett√Ķt elvesz√≠tette. Helyesb√≠tek: elvesz√≠tett√ľk, mert ezekben a politikai veres√©gekben az √©n munk√°m is benne volt.

‚ÄěH√°rom veres√©g, h√°rom a magyar igazs√°g‚ÄĚ ‚Äď mondta Tibor ‚Äď √©s ez most a magyar igazs√°g. Negyedszerre nem fogok pr√≥b√°lkozni. Magyarorsz√°got csak egy √ļj er√Ķ lesz k√©pes meg¬≠gy√Ķzni, mert nem legy√Ķzni kell, hanem meg¬≠gy√Ķzni az orsz√°gn√©pet. Aszk√©ta nem vagyok, az ilyen politikai veres√©gben √∂r√∂met nem lelek. Ha a bridzsben a p√°rommal kikapunk, egy-egy szellemes j√°t√©k, brav√ļros megold√°s a veres√©g ellen√©re is √©lm√©nyt adhat, de a politikai hamisk√°rty√°sokkal szemben √©n veres√©gre vagyok √≠t√©lve. Mert ha azt mondom, hogy Uram, az √Ėn k√°rty√°ja cinkelt lap, akkor a politikai hamisk√°rty√°s megvonja a v√°ll√°t √©s csak annyit mond, hogy: ‚Äď Na √©s? Ez a ‚Äěna√©s‚ÄĚ vil√°g nem az √©n vil√°gom ‚Äď mondta.

Gy√°szol√≥ gy√ľlekezet!

1994-ben, a v√°laszt√°sok ut√°n Pongr√°cz Tibor beny√ļjtotta lemond√°s√°t Boross P√©ter minisztereln√∂k √ļrnak. Hazament j√≥zsefv√°rosi h√°z√°ba, vissza√ľlt ugyanabba az aut√≥ba, amivel el√Ķtte j√°rt. Egy forinttal sem lett gazdagabb h√°rom √©v privatiz√°ci√≥ ut√°n.

 

Legend√°san tisztess√©ges √©s megvesztegethetetlen volt. A siserehadat nehezen f√©kezte. K√°rment√Ķ vagyok ‚Äď mondta ‚Äď, √©vtizedek kellenek, hogy a Szabad Eur√≥pa rabl√°s√°t, zs√°km√°nyszerz√Ķ politikai hadj√°ratait megf√©kezz√ľk √©s a magunk l√°b√°ra √°lljunk ‚Äď mondogatta.

1996-ban a Merre tov√°bb Magyarorsz√°g c√≠m√Ľ MDF-es programban a Mit akarunk k√©rd√©sre √≠gy v√°laszolt: ‚ÄěNemzeti √©rt√©keinkre b√ľszke, f√©lelem n√©lk√ľl √©l√Ķ, szabad √©s gondolkod√≥ Magyarorsz√°got.‚ÄĚ

A t√∂bb mint k√©t √©vtizede, ellenz√©kben megfogalmazott program imm√°r k√©tharmados Alapt√∂rv√©ny√ľnk r√©sze, az Orb√°n-korm√°ny folyamatos feladata, k√∂telezetts√©ge.

Kedves Tibor, most, a b√ļcs√ļ pillanataiban, az urnakopors√≥d el√Ķtt, √©letutad v√©g√©n ki kell mondani, hogy sok csat√°t vesz√≠tett√©l, de a h√°bor√ļt megnyerted. Gy√Ķztesek vagyunk, kedves Tibor, de ez a gy√Ķzelem s√ļlyos felel√Ķss√©get r√≥ mindazokra, akik a k√©tharmados t√∂bbs√©g birtok√°ban vezetik orsz√°gunkat.

Kedves Tibor!

Tud√≥s munk√°ss√°goddal, maradand√≥ szakmai gy√Ķzelmekkel, politikai helyt√°ll√°soddal, p√©ld√°zatos csal√°di √©leteddel, f√∂ldi utad √≠m, teljess√© v√°lt.

Ilyen a j√≥ ember. Isten, haza √©s a csal√°d szolg√°lat√°ban. Ilyen egyszer√Ľ ez.

K√∂sz√∂nj√ľk, kedves Pongr√°cz Tibor, hogy eml√©kezet√ľnkben vagy √©s megmaradsz.

Isten Veled, Tibor!

Isten vel√ľnk, kedves Pongr√°cz Csal√°d, kedves Bar√°taim!

Gyászoló Család!

Pongr√°cz Tiborra eml√©kez√Ķ gy√ľlekezet!

Antall J√≥zsef hal√°l√°nak harmadik napj√°n Dobos Krisztin√°val √©s Pongr√°cz Tiborral √ľlt√ľnk a Bem t√©ri irod√°ban, √©s a soron k√≠v√ľli esti eln√∂ks√©gi √ľl√©st k√©sz√≠tett√ľk el√Ķ. N√©methn√© Juditka sz√≥lt, hogy Alex √ļr szeretne bej√∂nni.

Alexa Károly, az MTI vezérigazgatója. Igen, jöjjön. Aki belépett, az nem Károly volt.

‚Äď Alex Tam√°s vagyok, t√°ncdal√©nekes. Hoztam egy dalt, Antall J√≥zsef minisztereln√∂k √ļr hal√°l√°ra √≠rtam, m√°r fel is √©nekeltem erre a kazett√°ra. K√©rem, fogadj√°k el. Az a c√≠me, hogy Csak a j√≥k mennek el.

Megillet√Ķdve vettem √°t a kazett√°t.

‚Äď K√∂sz√∂n√∂m ‚Äď dadogtam ‚Äď meg fogjuk hallgatni.

Alex Tamás elköszönt, én ott álltam az ajtóban, kezemben a kazetta. Hangosan olvasom: Csak a jók mennek el. Antall József emlékére.

 

Pongr√°cz Tibor szokatlanul er√Ķsen n√©zett, √©s m√©lyr√Ķl, rekedt hangon ism√©telte:

‚Äď Csak a j√≥k mennek el‚Ķ S√°ndor, mi j√≥k vagyunk?

Dobos Krisztina: ‚Äď Hogyan k√©rdezhetsz ilyet? Nek√ľnk j√≥nak kell lenn√ľnk!

Tibor nem figyelt Krisztin√°ra.

‚Äď S√°ndor, ki a j√≥ ember? Mi az, hogy j√≥?

Nem tudtam v√°laszolni, forgattam kezemben a kazett√°t. Ny√≠lt az ajt√≥, Koll√°r K. Attila l√©pett be, s csak annyit mondtam Tibornak: ‚Äď Egyszer ezt is meg kell besz√©ln√ľnk.

K√∂zben m√°r Attila rakosgatta az asztalra az √©rkez√Ķ t√°viratokat, de Tibor m√©g odas√ļgta:

‚Äď Soha nem lesz erre id√Ķd!

Most, √©vtizedek ut√°n, kedves Marietta, gy√°szol√≥ Csal√°d, t√Ķletek kaptam lehet√Ķs√©get, hogy Pongr√°cz Tibor bar√°tom √©s k√ľzd√Ķt√°rsam √©let√ļtj√°val pr√≥b√°ljam √©rz√©keltetni, hogy ki a j√≥ ember.

Mondogatj√°k, hogy nem az sz√°m√≠t, hogy honnan j√∂n valaki, hanem az, hogy merre megy. Erre is tudunk p√©ld√°t, az ellenkez√Ķj√©re is. Pongr√°cz Tibor √©let√ļtj√°t, sors√°t a csal√°di gy√∂kerek er√Ķsen meghat√°rozt√°k. Az egyenes √°gi csal√°dfa visszavezet a XIII. sz√°zadba. Pongr√°cz Tibor a t√∂rt√©nelmi szentmikl√≥si √©s √≥v√°ri csal√°d lesz√°rmazottja.

Anyai √°gon nagyapja Bud J√°nos, a sokoldal√ļan k√©pzett k√∂zgazd√°sz, politikus, aki 1922 √©s 1931 k√∂z√∂tt Bethlen Istv√°n korm√°ny√°ban t√∂bb alkalommal t√∂lt√∂tt be miniszteri posztot. 1924 √©s 1928 k√∂z√∂tt miniszterk√©nt helyre√°ll√≠totta az √°llamh√°ztart√°s p√©nz√ľgyi egyens√ļly√°t. Nev√©hez f√Ľz√Ķdik a peng√Ķ bevezet√©se, ami a Trianon ut√°ni Horthy-korszak stabiliz√°ci√≥s programj√°nak sikeres r√©sze volt.

√Čdesapja a kisgazdap√°rt akt√≠v politikusa, 1945 ut√°n nemzetgy√Ľl√©si, majd 1948-ig orsz√°ggy√Ľl√©si k√©pvisel√Ķ. Mand√°tum√°r√≥l az egyh√°zi iskol√°k √°llamos√≠t√°sa elleni tiltakoz√°sk√©nt mondott le. 1956 okt√≥ber√©ben r√©szt vett a kisgazdap√°rt √ļjj√°szervez√©s√©ben, ez√©rt a forradalom lever√©se ut√°n b√∂rt√∂nbe ker√ľlt. Emiatt Tibor is megb√©lyegzett volt. √Čretts√©gi ut√°n kitanulta az aut√≥villamoss√°gi m√Ľszer√©sz szakm√°t, majd a K√∂zgazdas√°gtudom√°nyi Egyetemen, a belkereskedelmi szakon kapott diplom√°t. K√©t √©ven √°t tanult az ELTE alkalmazott matematikai szak√°n. 1969-ben doktor√°lt matematikai-k√∂zgazdas√°gtani t√©m√°ban.

1963 √≥ta sz√°m√≠t√≥g√©peken dolgozott, √≠gy az informatika hazai √ļtt√∂r√Ķi k√∂z√© tartozott. 1963 ut√°n t√≠z √©vig kutat√≥k√©nt a matematikai k√∂zgazdas√°gtan alkalmaz√°sa ter√ľlet√©n f√Ķk√©nt a makrogazdas√°gi ter√ľleteken dolgozott. 1973 √©s 1982 k√∂z√∂tt Pongr√°cz Tibor dolgozta ki √©s vezette be az √Āllami N√©pess√©gnyilv√°ntart√≥ Hivatal f√Ķoszt√°lyvezet√Ķjek√©nt a szem√©lyi sz√°m int√©zm√©ny√©t √©s annak ma is m√Ľk√∂d√Ķ informatikai h√°tter√©t.

Az 1980-as években nemzetközileg is értékelt számítástechnikai rendszereket épített ki az OTP-nél és a Hungária Biztosítónál.

B√°r er√Ķsen cs√°b√≠tott√°k, de az √°llamp√°rti id√Ķben elutas√≠t√≥an t√°vol tartotta mag√°t az MSZMP-t√Ķl.

A lakiteleki tal√°lkoz√≥kat k√∂vet√Ķen 1988 ut√°n az MDF-et v√°lasztotta, mert hite, vil√°gn√©zete, tud√≥s munk√°ss√°ga, √©rt√©krendje ebben a nemzeti er√Ķt√©rben tal√°lt √ļj, rendszert alak√≠t√≥ feladatot, k√∂z√©leti √©s szakmai lehet√Ķs√©get. Volt az APEH eln√∂khelyettese, az √Āllami Vagyon√ľgyn√∂ks√©g Igazgat√≥tan√°cs√°nak eln√∂ke, az Antall-korm√°ny p√©nz√ľgyminiszt√©riumi, k√©s√Ķbb a privatiz√°ci√≥√©rt felel√Ķs √°llamtitk√°ra.

Ez az id√Ķszak, a rendszerv√°lt√≥ esztend√Ķk a t√∂rt√©nelmi t√ľrelmetlens√©g korszaka volt. Orsz√°gunk kiszolg√°ltatott helyzetben, a belpolitikai csat√°roz√°sok is fel√Ķr√∂lt√©k a nyugodt er√Ķt, azt a kev√©ske v√°laszt√°si k√∂zbizalmat, ami a korm√°nyz√°sra √©ppen elegend√Ķ volt, de sikeres, orsz√°g√©p√≠t√Ķ munk√°ra es√©ly√ľnk nem lehetett. Egy sajt√≥t√°j√©koztat√≥n azt tal√°ltam mondani, hogy az√©rt kell a program, mert c√©ltalan haj√≥snak semmif√©le sz√©l nem kedvez. Pongr√°cz Tibor ott √ľlt a teremben, l√°ttam az arc√°n, hogy t√ľrt√Ķzteti mag√°t, nem sz√≥lalt meg. Ut√°na odaj√∂tt, √©s a maga keser√©des mosoly√°val mondta: ez j√≥ mondat, csinos mondat, hogy c√©ltalan haj√≥snak semmif√©le sz√©l nem kedvez. De politikai asz√°ly van, nincs alattunk v√≠z, nem tudunk elmozdulni, ez√©rt tudatos√≠tani kell, hogy ‚Äěaz√©rt a v√≠z az √ļr!‚ÄĚ

Igen, er√Ķsen fogyott al√≥lunk, pontosabban m√∂g√ľl√ľnk a t√°mogat√≥ sokas√°g.

Ez id√Ķ t√°jt v√°llalta Pongr√°cz Tibor, hogy az MDF jel√∂ltjek√©nt indul a kisb√©ri id√Ķk√∂zi v√°laszt√°son.

Kamp√°nyk√∂r√ļt, 1992. m√°jusi k√©s√Ķ d√©lut√°n. Nagyigm√°ndon helyb√©li bar√°tainkkal bet√©rt√ľnk egy kocsm√°ba. A bej√°rat mellett csak Pongr√°cz Tibor v√°laszt√°si plak√°tja volt kiragasztva. Ahogy bel√©pt√ľnk, zavart cs√∂nd t√°madt. A s√∂nt√©s el√Ķtt meg√°lltunk. Tibor rekedtes hangj√°n, de komolyan k√∂sz√∂nt: ‚Äď J√≥ est√©t k√≠v√°nok! Pongr√°cz Tibor vagyok.

Az egyik vend√©g sz√≥viv√Ķnek √©rezte mag√°t: ‚Äď L√°tjuk. Maga van kiragasztva a bej√°rat melletti falra.

‚Äď Igen, √©n vagyok az ‚Äď mondta Tibor ‚Äď most j√∂ttem a falv√©d√Ķr√Ķl. Az√©rt j√∂ttem, mert mondj√°k, hogy tegnap engem itt a kocsm√°ban sokan szidalmaztak.

‚Äď Mi nem ‚Äď ingatta fej√©t a sz√≥viv√Ķ, de a sze¬≠m√©¬≠ben √©rdekl√Ķd√©s f√©nylett.

‚Äď Azt√°n mi√©rt nem? Mi√©rt nem szidnak? ‚Äď n√©zi a vend√©geket Tibor.

S√ļlyos cs√∂nd ut√°n a Sz√≥viv√Ķ menti a helyzetet: ‚Äď Mert nem ismerj√ľk az urat!

‚Äď Pongr√°cz Tibor vagyok, az MDF jel√∂ltje ‚Äď √©s Tibor sorra kezelt mindenkivel.

Ezt k√∂vet√Ķen olyan alkalmi, magyar √©s demokrata f√≥rumos besz√©lget√©s vette kezdet√©t, amilyenben sem el√Ķtte, sem ut√°na nem volt r√©szem. Tibor remekelt, meggy√Ķz√Ķ volt √©s szellemes. M√°sf√©l √≥ra ut√°n j√∂tt√ľnk kifel√©.

‚Äď H√°ny v√°laszt√≥ van a ker√ľletben?

‚Äď T√∂bb mint negyvenezer ‚Äď mondtam.

‚Äď Legal√°bb h√°rom szavaz√≥nk m√°r van, de meg kell √°llap√≠tanom, hogy ez a m√≥dszer nem a leghat√©konyabb.

A kisb√©ri v√°laszt√°st elvesz√≠tett√ľk. Hi√°ba j√°rt√°k a f√≥rumokat az Antall-korm√°ny miniszterei, √°llamtitk√°rai, n√©pszer√Ľ humorist√°k, mint S√°ndor Gy√∂rgy √©s Szuhay Bal√°zs, a zeneszerz√Ķ Sz√∂r√©nyi Levente vagy az olimpiai bajnok Gyarmati Dezs√Ķ.

A v√°laszt√°st elvesztett√ľk, de Pongr√°cz Tibort a veres√©g ink√°bb megkem√©ny√≠tette. Ezt k√∂vet√Ķen m√©g k√©t parlamenti v√°laszt√°son indult, √©s mindkett√Ķt elvesz√≠tette. Helyesb√≠tek: elvesz√≠tett√ľk, mert ezekben a politikai veres√©gekben az √©n munk√°m is benne volt.

‚ÄěH√°rom veres√©g, h√°rom a magyar igazs√°g‚ÄĚ ‚Äď mondta Tibor ‚Äď √©s ez most a magyar igazs√°g. Negyedszerre nem fogok pr√≥b√°lkozni. Magyarorsz√°got csak egy √ļj er√Ķ lesz k√©pes meg¬≠gy√Ķzni, mert nem legy√Ķzni kell, hanem meg¬≠gy√Ķzni az orsz√°gn√©pet. Aszk√©ta nem vagyok, az ilyen politikai veres√©gben √∂r√∂met nem lelek. Ha a bridzsben a p√°rommal kikapunk, egy-egy szellemes j√°t√©k, brav√ļros megold√°s a veres√©g ellen√©re is √©lm√©nyt adhat, de a politikai hamisk√°rty√°sokkal szemben √©n veres√©gre vagyok √≠t√©lve. Mert ha azt mondom, hogy Uram, az √Ėn k√°rty√°ja cinkelt lap, akkor a politikai hamisk√°rty√°s megvonja a v√°ll√°t √©s csak annyit mond, hogy: ‚Äď Na √©s? Ez a ‚Äěna√©s‚ÄĚ vil√°g nem az √©n vil√°gom ‚Äď mondta.

Gy√°szol√≥ gy√ľlekezet!

1994-ben, a v√°laszt√°sok ut√°n Pongr√°cz Tibor beny√ļjtotta lemond√°s√°t Boross P√©ter minisztereln√∂k √ļrnak. Hazament j√≥zsefv√°rosi h√°z√°ba, vissza√ľlt ugyanabba az aut√≥ba, amivel el√Ķtte j√°rt. Egy forinttal sem lett gazdagabb h√°rom √©v privatiz√°ci√≥ ut√°n.

Legend√°san tisztess√©ges √©s megvesztegethetetlen volt. A siserehadat nehezen f√©kezte. K√°rment√Ķ vagyok ‚Äď mondta ‚Äď, √©vtizedek kellenek, hogy a Szabad Eur√≥pa rabl√°s√°t, zs√°km√°nyszerz√Ķ politikai hadj√°ratait megf√©kezz√ľk √©s a magunk l√°b√°ra √°lljunk ‚Äď mondogatta.

1996-ban a Merre tov√°bb Magyarorsz√°g c√≠m√Ľ MDF-es programban a Mit akarunk k√©rd√©sre √≠gy v√°laszolt: ‚ÄěNemzeti √©rt√©keinkre b√ľszke, f√©lelem n√©lk√ľl √©l√Ķ, szabad √©s gondolkod√≥ Magyarorsz√°got.‚ÄĚ

A t√∂bb mint k√©t √©vtizede, ellenz√©kben megfogalmazott program imm√°r k√©tharmados Alapt√∂rv√©ny√ľnk r√©sze, az Orb√°n-korm√°ny folyamatos feladata, k√∂telezetts√©ge.

Kedves Tibor, most, a b√ļcs√ļ pillanataiban, az urnakopors√≥d el√Ķtt, √©letutad v√©g√©n ki kell mondani, hogy sok csat√°t vesz√≠tett√©l, de a h√°bor√ļt megnyerted. Gy√Ķztesek vagyunk, kedves Tibor, de ez a gy√Ķzelem s√ļlyos felel√Ķss√©get r√≥ mindazokra, akik a k√©tharmados t√∂bbs√©g birtok√°ban vezetik orsz√°gunkat.

Kedves Tibor!

Tud√≥s munk√°ss√°goddal, maradand√≥ szakmai gy√Ķzelmekkel, politikai helyt√°ll√°soddal, p√©ld√°zatos csal√°di √©leteddel, f√∂ldi utad √≠m, teljess√© v√°lt.

Ilyen a j√≥ ember. Isten, haza √©s a csal√°d szolg√°lat√°ban. Ilyen egyszer√Ľ ez.

K√∂sz√∂nj√ľk, kedves Pongr√°cz Tibor, hogy eml√©kezet√ľnkben vagy √©s megmaradsz.

Isten Veled, Tibor!

Isten vel√ľnk, kedves Pongr√°cz Csal√°d, kedves Bar√°taim!

 

KťptŠr


Kurultaj Koll√©gium a N√©pf√Ķiskol√°n
2019. október 3-4.
TovŠbbi kťpekTovŠbbi kťpek

EsemťnynaptŠr
Ńttekintű tŠblŠzatŃttekintű tŠblŠzat

Keresű
OK

MeghŪvůk
Falusz√©p√≠t√Ķ T√°rsask√∂r XI. √∂sszej√∂vetele
Id√Ķpont: 2019. december 17., 18 √≥ra

Helysz√≠n: Lakitelek, M√Ľvel√Ķd√©si h√°z
Zoboralja √Črt√©kfelt√°r√≥ Koll√©gium Z√°r√≥konferenci√°ja
Id√Ķpont: 2019. december 14., 10 √≥ra

Helysz√≠n: Pogr√°ny, Kult√ļrh√°z
K√©pvisel√Ķi fogad√≥√≥ra Kiskunf√©legyh√°z√°n
Id√Ķpont: 2019. december 13., 16 √≥ra

Helyszín: Polgármesteri Hivatal
TovŠbbi meghŪvůkTovŠbbi meghŪvůk

Lakitelek


TovŠbbTovŠbb

Linkek

Linkek

Nemzeti Fórum

Lakiteleki N√©pf√Ķiskola

MindszentyLogo.jpg

Linkek

Linkek

Fidesz - Magyar Polgári Szövetség

Kereszténydemokrata Néppárt

Fidelitas

 

 


H√≠rekSzem√©lyes√ćr√°sok, interj√ļkOrsz√°ggy√Ľl√©sV√°laszt√≥ker√ľletK√©pt√°r√Črdekess√©gEl√©rhet√Ķs√©g
¬© Lezs√°k S√°ndor - Webmester - R√©gi honlap - Oldalt√©rk√©p